Everestul a devenit „uscat si mai stancos”, anunta alpinistul britanic Kenton Cool: „Se schimba de la an la an”

life

Muntele Everest ramane fara zapada si devine „uscat si stancos”, a declarat, sambata, alpinistul britanic Kenton Cool, care a realizat, in aceasta saptamana, a 17-a ascensiune pe cel mai inalt varf din lume, cele mai multe efectuate de un strain, potrivit Reuters.

Cool, in varsta de 49 de ani, care a escaladat varful de 8.849 de metri pentru prima data in 2004, a spus ca muntele pare sa se usuce acum.

„La inceputul anilor 2000, era multa zapada”, a spus el intr-un interviu la Kathmandu, dupa ce s-a intors din expeditia sa record, confirmata de oficialii nepalezi saptamana aceasta.

„Ca o tendinta generala, muntele este mai stancos si are mai putina zapada… Dar se schimba de la an la an.”

Cool a spus ca nu a mai vazut niciodata tipurile de caderi de stanci pe care le-a vazut pe Lhotse Face, de-a lungul traseului catre varful Everest.

„Asta arata cat de uscat este muntele acum… Cred ca asta este din cauza lipsei precipitatiilor, lipsei zapezii. Ar putea fi incalzirea globala sau schimbare de mediu de vreun fel”, a spus el.

Climatologii spun ca temperatura pamantului a crescut in medie cu 0,74 grade Celsius in ultimii 100 de ani, dar incalzirea in Himalaya a fost mai mare decat mediile globale.

Oficialii au spus ca temperatura medie in Nepal creste cu 0,06 grade Celsius anual, in parte din cauza locatiei sale intre China si India, doi dintre cei mai poluatori din lume.

Tot in aceasta saptamana, un serpas nepalez in varsta de 53 de ani, Kami Rita Sherpa, si-a imbunatatit propriul record al celor mai multe varfuri dupa ce a escaladat Everestul pentru a 27-a oara.

Cool a spus ca a 17-a sa ascensiune ar putea sa nu fie ultima si ca se va intoarce pe munte anul viitor, insa vrea sa-si ia ramas bun de la Everest peste 2-3 ani.

El vrea sa urce Kanchenjunga din Nepal, al treilea varf ca inaltime din lume, la 8.586 de metri si Makalu, de 8.481 de metri, al cincilea in topul inaltimilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: