Alt „specialist”. Ministrul Apararii crede ca Austria este in NATO. Austria nu a fost niciodata in NATO si nici nu vrea sa adere

politica

Ministrul Apararii, Vasile Dincu, a facut o noua gafa, afirmand la Digi24 ca Austria face patrte din NATO. In realitate, Austria nu a fost niciodata in NATO si nici nu are de gand sa adere la aceasta organizatie.

Dincu a declarat la Digi24 ca aceasta este una dintre putinele tari din organizatia nord-atlantica ce mai are armata obligatorie.

„Sigur ca sunt tari, Austria, de exemplu, care este o tara moderna, face parte din NATO si are un sistem de armata obligatorie. Dar este o exceptie aproape in zonele noastre. Sigur, este si o tara cu populatie mica”, a afirmat Vasile Dincu, citat de Press Hub.

In realitate, Austria nu a facut niciodata parte din NATO. Viena si-a declarat „neutralitatea perpetua” dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Chiar si in contextul razboiului din Ucraina, ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg a declarat in mai anul acesta ca tara nu are nicio intentie de a adera la organizatia nord-atlantica.

„Avem o situatie geografica complet diferita. Avem si o istorie diferita si cred ca trebuie pur si simplu sa se tina seama de asta”, a explicat el presei cu ocazia unei reuniuni a ministrilor de externe din Uniunea Europeana, la Bruxelles.

Schallenberg a adaugat ca asta nu inseamna ca Austria este neutra politic: „Nu exista neutralitate intr-un razboi de agresiune”, a spus ministrul, referindu-se la invazia rusa in Ucraina. „Am adoptat o pozitie foarte clara, sustinem toate sanctiunile si face tot ce putem in privinta sprijinului”.

Intrebat daca securitatea Austriei poate fi garantata in afara NATO, reprezentantul guvernului de la Viena a afirmat ca tara sa intentioneaza sa creasca investitiile in securitate.

Mai mult despre: ,

Comentarii: