Alta napasta peste Afganistan. Dupa talibani vine si foametea, 20 de milioane de oameni vor fi afectati inca de luna viitoare: „Nivelurile de insecuritate alimentara sunt exceptional de ridicate”

externe

Agentiile ONU au avertizat ca, in lipsa unor ajutoare de urgenta, Afganistanul va fi afectat de o grava penurie de alimente inca din septembrie, informeaza The Guardian.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat ca inchiderea aeroportului pentru zborurile comerciale a blocat livrarile esentiale.

Programul Alimentar Mondial (PAM), care aduce provizii pe cale rutiera in Afganistan, a anuntat ca, pentru moment, primeste alimente prin patru rute de aprovizionare diferite, dar ar putea incepe sa ramana fara provizii de luna viitoare.

Andrew Patterson, directorul adjunct al PAM in Afganistan, a declarat ca alimentele sunt transportate prin punctele de trecere umanitare, inclusiv din Uzbekistan, prin care au sosit 50% din provizii, precum si prin Pakistan si Turkmenistan.

„Vine iarna. Intram in sezonul rece si multe drumuri afgane vor fi acoperite de zapada. Trebuie sa ducem alimentele in depozitele noastre, unde trebuie sa fie distribuite”, a declarat Patterson.

„Avem 20.000 de tone de alimente in tara acum, avem 7.000 de tone pe drum. Mai avem nevoie de inca 54.000 de tone de alimente pentru a le oferi poporului afgan pana la sfarsitul lunii decembrie. Am putea incepe sa ramanem fara alimente din septembrie”, a mentionta Patterson.

Patterson a declarat ca PAM are nevoie de 200 de milioane de dolari pentru a cumpara alimente pentru 20 de milioane de persoane care, potrivit previziunilor, vor avea nevoie de ele. Aproape 18,5 milioane de persoane – jumatate din populatie – depind deja de ajutor, iar seceta actuala se asteapta sa agraveze aceasta situatie.

PAM a declarat ca lucreaza la rezolvarea provocarilor provocate de preluarea rapida a puterii de catre talibani.

Agentiile umanitare spun ca este esential ca proviziile medicale si alimentare sa ajunga la aproximativ 300.000 de persoane stramutate in Afganistan in ultimele doua luni, pe fondul avansarii talibanilor, care a culminat cu capturarea Kabulului la 15 august.

Dr. Richard Brennan, directorul de urgenta al OMS in regiune, a declarat: „In timp ce ochii lumii sunt acum atintiti asupra oamenilor care sunt evacuati si a avioanelor care pleaca, trebuie sa aducem provizii pentru a-i ajuta pe cei care au ramas in urma”.

El a declarat ca OMS a cerut ca avioanele sa fie deviate catre depozitul sau din Dubai pentru a colecta provizii in drumul lor spre preluarea persoanelor evacuate din tara.

OMS analizeaza, de asemenea, infiintarea unui „pod aerian umanitar”, a spus Brennan.

Gregory Matthews, de la Comitetul International de Salvare, a declarat ca populatia din Afganistan se confrunta cu o tripla amenintare.

„Exista incertitudinea situatiei politice, exista 550.000 de persoane stramutate si, de asemenea, oamenii se afla in criza in ceea ce priveste insecuritatea alimentara. Guvernul declarase deja o criza in iulie, dupa o seceta majora. Nivelurile de insecuritate alimentara sunt exceptional de ridicate”.

Covidul a lasat, de asemenea, sistemele de sanatate ale tarii intr-un „punct periculos”, a spus Matthews. Henrietta Fore, directorul executiv al Unicef, a declarat luni ca aproximativ 10 milioane de copii din Afganistan au nevoie de asistenta umanitara, 1 milion ar putea muri fara tratament si ca se asteapta ca situatia sa se deterioreze si mai mult.

„In acest moment, Unicef isi intensifica programele de salvare a vietilor pentru copii si femei – inclusiv prin furnizarea de servicii de sanatate, nutritie si apa pentru familiile stramutate. Speram sa extindem aceste operatiuni in zone care nu au putut fi atinse anterior din cauza insecuritatii.”

La inceputul anului 2021, o treime din populatia tarii se confrunta insecuritatea alimentara, iar jumatate dintre copiii sub cinci ani erau subnutriti.

Chiar inainte ca talibanii sa preia puterea, tara se afla intr-o mare nevoie umanitara, in urma celei de-a doua secete din ultimii trei ani.

Aproximativ 40% din recoltele din Afganistan au fost pierdute din cauza secetei din acest an, potrivit PAM, iar impactul socio-economic al pandemiei a facut ca alimentele esentiale sa fie inaccesibile pentru multe familii. Pretul graului este cu 24% peste media pe cinci ani.

Planul de raspuns umanitar al ONU este finantat doar in proportie de 38,7%, ceea ce inseamna un deficit de 800 de milioane de dolari.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: