Ambasada Rusiei, dialog cu videochatista Oana Lovin. Activista PSD cere Rusiei sa se implice mai puternic in Romania

politica

Activista PSD Oana Lovin, fosta videochatista, anunta ca Ambasada Rusiei i-a raspuns unei liste de intrebari, pe care le-a pus in calitate de „cetatean ingrijorat si abandonat”. Ambasada a publicat pe site mai multe raspunsuri la intrebari pe care le-ar fi primit de la romani.

„Ambasada Federatiei Ruse in Romania raspunde listei de intrebari conceputa de mine, cetatean ingrijorat si abandonat, sintetizand ingrijorarile observate in spatiul public. O lectie de diplomatie”, a anuntat Lovin pe pagina ei de Facebook.

Pe site-ul Ambasadei Rusiei, biroul de presa afirma: „In contextul intrebarilor pe care le-am primit, biroul de presa al Ambasadei i-a cerut Ambasadorului Extraordinar si Plenipotentiar al Federatiei Ruse la Bucuresti Valery Kuzmin sa raspunda la cele mai frecvente”.

Printre altele, Oana Lovin a intrebat Ambasada Rusiei de ce nu se implica mai puternic in „viata publica, politica, economica si juridica a Romaniei?”.

1. De ce Rusia si Romania nu isi vorbesc avand in vedere ca ambele tari sunt fiicele unei mari civilizatii, civilizatia crestin ortodoxa?
2. Credeti ca se doreste si se lucreaza la o bariera pentru a intrerupe o eventuala relatie geopolitica ortodoxa intre Rusia si Romania, sau este doar rezultatul unor administratii defectuoase?
3. De ce prezenta discreta a diplomatilor Rusiei in Romania, in contextul in care in ultimii ani am vazut numerosi trimisi ai altor state foarte vocali si implicati in viata publica, politica, economica si juridica a Romaniei?

Citeste si: Trompetele Rusiei. Sosoaca: „In calitate de senator mi-am cerut scuze ambasadei Rusiei pentru jignirile aduse”. Cerva: „O sa iau un buchet mare de flori, o sa bat la ambasada Rusiei si o sa imi cer scuze”

Iata ce a raspuns ambasada in privinta relatiilor dintre Rusia si Romania.

„Rusia si Romania, intr-adevar, au multe in comun. Dupa cum mentiona remarcabilul diplomat roman N.Titulescu, ‘prietenia romano-rusa este inradacinata in istoria …’. In cartea sa ‘Politica externa a Romaniei’ el a scris: ‘Istoria arata ca Rusia a fost intotdeauna aliatul, iar nu dusmanul Romaniei’. Vor fi oameni care vor spune ca a fost cu mult timp in urma: N. Titulescu, spun ei, a murit inainte de al Doilea Razboi Mondial. Drept raspuns, as cita un singur fapt, desi exista multe astfel de fapte. Tocmai URSS a adaugat in 1944 in textul acordului de armistitiu intre puterile aliate, adica Natiunile Unite, si Romania (care, permiteti-mi sa va reamintesc, luptase impotriva Uniunii Sovietice timp de 3 ani de partea Germaniei naziste) o fraza despre revenirea Transilvaniei sub controlul Romaniei. Deja la inceputul secolului XXI, cand perspectiva aderarii Romaniei la NATO a devenit destul de evidenta, Rusia a semnat in 2003 cu acesta Tratatul privind relatiile prietenesti si de cooperare, mizand pe pastrarea si dezvoltarea relatiilor de buna vecinatate reciproc avantajoase.

In afara de politica, exista si legaturi economice destul de voluminoase ca si rudenie spirituala datorita apartenentei la Ortodoxia mondiala, traditiile indelungate ale relatiilor culturale si umanitare si multe altele.

In acelasi timp, sunt nevoit sa recunosc ca, in calitate de catolic care dorea sa fie mai catolic decat Papa, Romania isi interpreteaza obligatiile de coalitie in cadrul NATO intr-un mod deosebit. Astfel, in formula NATO, care este foarte controversata din punctul nostru de vedere – „descurajare si mentinerea dialogului cu Rusia” – accentul se pune pe prima parte. Cu toate acestea, Rusia isi confirma invariabil disponibilitatea pentru un dialog bazat pe respect reciproc. In acelasi timp, subliniem ca un dialog „dintr-o pozitie de forta”, in limbajul ultimatumurilor, pentru noi ca stat suveran si autosuficient este cu siguranta inacceptabil.

Intelegem ingrijorarea multor romani cu privire la situatia tensionata dintre Washington si Moscova. Trebuie sa spun ca vinovatul in degradarea fara precedent a relatiilor ruso-americane a fost noua administratie a Casei Albe condusa de presedintele J.Biden. Motivele sunt aceleasi: increderea ca se poate vorbi cu Rusia dintr-o pozitie de forta, cautand sa-i „schimbe comportamentul”, contrar propriilor sale interese nationale legitime. O astfel de politica este complet lipsita de perspectiva si isi demonstreaza ineficienta de mai bine de doua decenii.

Permiteti-mi sa va dau un exemplu. Rusia este destul de activa in comertul cu Romania la capitolul resurselor energetice, iar pe o scara paneuropeana mai larga de mai multe decenii Rusia a dobandit dupa merit o reputatie de partener de incredere in acest domeniu. Asta este motivul care provoaca nemultumiri deosebite la Washington, care incearca sa impuna europenilor gazul de sist lichefiat mult mai scump si, in acest scop, ar dori sa impiedice finalizarea constructiei gazoductului Nord Stream 2 in Marea Baltica.

Trebuie sa-i dezamagesc pe strategii de la Washington, Rusia deja furnizeaza peste 20 de milioane de tone de gaz natural lichefiat pe piata europeana, ceea ce reprezinta aproximativ 20% din consumul de gaze in Uniunea Europeana, la un pret foarte competitiv. Companiile noastre sunt capabile si intentioneaza sa mareasca volumul de livrari”, a raspuns Ambasada Rusiei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: