Ambasada SUA din Ucraina cere ca tot personalul neesential sa fie evacuat. Razboiul se apropie cu pasi repezi

externe

Ambasada SUA din Ucraina a cerut evacuarea intregului personal neesential, pe fondul temerilor tot mai mari privind o invazie iminenta a Rusiei si a sosirii peste noapte a livrarilor de arme promise de presedintele Joe Biden, potrivit unui raport CNN, citat de The Guardian.

Este posibil ca evacuarile din SUA sa inceapa „inca de saptamana viitoare”, a anuntat CNN, citand o sursa apropiata guvernului ucrainean.

De asemenea, ambasada de la Kiev a precizat pe Twitter ca primul lot de asistenta americana a sosit in Ucraina, care include armament „letal, inclusiv munitie pentru aparatorii din prima linie a Ucrainei”.

Aceasta vine dupa ce Biden a afirmat miercuri, in cadrul unui discurs la Casa Alba, ca se asteapta acum ca presedintele rus, Vladimir Putin, sa „actioneze” si sa invadeze Ucraina, intr-un act care ar insemna revenirea unui razboi pe scara larga in Europa continentala pentru prima data dupa o generatie.

„Parerea mea este ca va intra”, a spus Biden ca raspuns la intrebarile daca va avea loc o invazie. „El trebuie sa faca ceva”.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a purtat vineri discutii cu diplomatii rusi in Elvetia, in incercarea de a evita conflictul. Blinken si omologul sau rus, Serghei Lavrov, au adoptat un ton conciliant, iar procesul diplomatic fiind in curs de desfasurare.

„Nu ne asteptam sa se intample niciun progres astazi”, a declarat Blinken dupa intalnire. „Dar cred ca suntem acum pe o cale mai clara in ceea ce priveste intelegerea preocuparilor celuilalt”.

Ministrii apararii din Marea Britanie si Rusia se vor intalni dupa ce Serghei Shoigu din Rusia a acceptat o invitatie din partea lui Ben Wallace din Marea Britanie pentru a discuta despre securitatea reciproca. Acestia se vor intalni la Moscova.

„Secretarul de stat a fost clar ca va explora toate caile pentru a obtine stabilitate si o rezolvare a crizei din Ucraina. Suntem in comunicare cu guvernul rus”, a declarat o sursa de rang inalt din domeniul apararii din Marea Britanie pentru PA Media.

Aceasta vine dupa ce Downing Street a avertizat ca Rusia va fi „pedepsita” daca tara va continua cu orice „actiune destabilizatoare” in Ucraina. Guvernul britanic a declarat ca, daca Putin va lansa o ofensiva, va exista un „pachet de masuri radicale” lansate de aliatii occidentali impotriva Kremlinului.

Comentarii: