Ambasada SUA la Bucuresti, mesaj dur: „Rusia trebuie sa se alature restului lumii in secolul XXI. Rusia nu are niciun cuvant de spus privind relatia Ucrainei cu NATO”

politica

Ambasada SUA a transmis vineri un mesaj dur in care subliniaza ca „Rusia nu are niciun cuvant de spus” in privinta relatiei dintre Ucraina si NATO.

„Rusia trebuie sa se alature restului lumii in secolul XXI. In zilele noastre, natiunile suverane au dreptul de a alege liber ce aranjamente fac pentru securitatea lor, inclusiv in ce aliante devin membre.

Relatia dintre Ucraina si NATO este o chestiune ce priveste exclusiv Ucraina si cei 30 de aliati #NATO.

Rusia nu are niciun cuvant de spus pe acest subiect!”, a anuntat Ambasada SUA, vineri.

Citeste si: Noua miscare a Rusiei, ameninta ca trimite trupe in Cuba si Venezuela. Oficial SUA: „Tobele razboiului suna tare”

Rusia si-a reiterat vineri cu tarie cererea ca NATO sa nu se extinda spre est. „Rabdarea noastra s-a terminat”, a declarat Lavrov la o conferinta de presa.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a descris vineri cererile Moscovei ca NATO sa nu se extinda si sa nu desfasoare forte in Ucraina si in alte tari ex-sovietice ca fiind esentiale pentru progresul eforturilor diplomatice de dezamorsare a tensiunilor in crestere din cauza Ucrainei.

El a sustinut ca desfasurarea de forte si arme NATO in apropierea granitelor Rusiei reprezinta o provocare de securitate care trebuie abordata imediat.

„Rabdarea noastra s-a terminat. Occidentul a fost condus de orgoliu si a exacerbat tensiunile, incalcand obligatiile sale si bunul simt”, a declarat Lavrov la o conferinta de presa, citat de Associated Press.

„Asteptam un raspuns in scris de la colegii nostri. Consideram ca ei inteleg necesitatea de a o face imediat si in scris. Insa nu vom astepta la nesfarsit”, a afirmat ministrul de externe rus Serghei Lavrov in conferinta sa de presa de la inceputul anului, in care a facut bilantul activitatii diplomatiei ruse in 2021.

In opinia sa, „exista planuri de a zadarnici” acest proces. „Orice spun ei (americanii) despre necesitatea de a discuta cu aliatii lor si de a implica toti membrii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) nu sunt decat declaratii goale si incercari de a trage de timp”, a afirmat ministrul de externe rus. „Suntem constienti ca perspectivele de a ajunge la un consens depind de SUA”, a subliniat el.

„Vrem sa vedem raspunsul vostru in scris, punct cu punct, prevedere cu prevedere. (…) Vrem sa ni se spuna ca asta ne convine, asta nu, daca nu – de ce, daca putem sa modificam ceva, sa schimbam formularea, sa adaugam altceva. Totul in scris, va rog”, a insistat ministrul rus.

Lavrov a spus ca asteapta din partea SUA un „raspuns matur”, dar nu a dorit sa specifice masurile pe care le-ar putea lua Moscova in cazul unui raspuns negativ din partea Occidentului, dupa ce mai multi inalti oficiali, inclusiv viceministrul rus Serghei Riabkov, principalul negociator cu SUA, au avertizat cu privire la un raspuns militar al Rusiei daca SUA si NATO nu reactioneaza pozitiv la cererile Moscovei.

„Asa cum a spus si presedintele Putin, aceasta va depinde de ceea ce vor recomanda expertii militari”, a spus Lavrov, remarcand ca „nu voi incerca sa ghicesc in zatul de cafea” despre posibilul raspuns al Rusiei.

Intrebat daca Rusia isi va consolida prezenta militara in afara granitelor sale in cazul in care cererile sale vor fi respinse, seful diplomatiei ruse a raspuns ca Rusia are „legaturi militare extinse cu partenerii si aliatii ei si suntem prezenti in diferite regiuni ale lumii”.

„Este o chestiune de relatii bilaterale”, a adaugat Serghei Lavrov, dupa ce adjunctul sau, Serghei Riabkov, nu a exclus joi instalarea unor „infrastructuri militare” in Cuba si Venezuela intr-un interviu la televiziunea publica RTVI. „Nu vreau sa confirm nimic (…), nici sa exclud nimic”, a spus nr. 2 al diplomatiei ruse.

In acelasi timp, Lavrov a acuzat NATO de „tentative de a se se extinde artificial”, prin incercarea de a atrage nu numai Ucraina, ci si tari scandinave care nu sunt membre ale Aliantei Nord-Atlantice.

„Te poti astepta la orice de la ei. Dar pot sa va asigur ca suntem pregatiti pentru orice evolutie a evenimentelor in domeniul economic”, a subliniat ministrul rus.

Ministrul rus a declarat totodata ca Moscova se asteapta la sporirea prezentei NATO in apropierea Rusiei „in lunile urmatoare”, sub pretextul tensiunilor din jurul Ucrainei.

Negocierile au avut loc in timp ce aproximativ 100.000 de soldati rusi cu tancuri si alte arme grele sunt masate in apropierea granitei de est a Ucrainei. SUA si aliatii sai au indemnat Rusia sa detensioneze situatia prin retragerea trupelor in bazele lor permanente, dar Moscova a respins cererea, afirmand ca este libera sa desfasoare forte pe teritoriul sau acolo unde considera necesar.

Ministerul rus al Apararii a declarat vineri ca trupele stationate in estul Siberiei si in regiunea Extremului Orient au fost mobilizate pentru a se deplasa in intreaga tara, in cadrul unor exercitii rapide pentru a verifica „disponibilitatea lor de a-si indeplini sarcinile dupa redislocarea la o distanta mare”.

Ministerul a precizat ca „o atentie deosebita va fi acordata evaluarii infrastructurii de transport a tarii pentru a asigura deplasarea trupelor”, adaugand ca trupele vor efectua exercitii care implica trageri cu munitie reala dupa redistribuire.

Mai mult despre: ,

Comentarii: