Ambasadorul SUA la Moscova isi paraseste postul. El a fost numit in functie de Donald Trump in 2019

externe

Ambasadorul Statelor Unite in Federatia Rusa, John Sullivan, isi paraseste postul, a anuntat duminica Ambasada SUA in Rusia, anunta Fox News. Sullivan pleaca dupa aproape trei ani, dupa ce a fost numit de presedintele de atunci, Donald Trump, in 2019.

„In urma plecarii sale, el se va retrage dintr-o cariera in serviciul public care s-a intins pe parcursul a patru decenii si a cinci presedinti americani, inclusiv in calitate de adjunct al secretarului de stat si in pozitii de conducere la Departamentele de Justitie, Aparare si Comert”, a precizat ambasada intr-un comunicat.

Plecarea lui Sullivan vine la sapte luni dupa ce invazia rusa in Ucraina a declansat un razboi istovitor intre cele doua tari. In acelasi timp, relatiile ruso-americane au devenit tot mai tensionate, SUA impunand sanctiuni Rusiei si acordand ajutor militar Ucrainei.

In timp ce se confrunta cu efectele acestor sanctiuni, Rusia a cooperat din ce in ce mai mult cu alti adversari americani, Iran si China. Rusia si China se afla in prezent in mijlocul unei saptamani de exercitii de razboi impreuna, trupele ruse si chineze vor exersa „actiuni comune pentru a proteja comunicatiile maritime, zonele sau activitatea economica marina si sprijinul pentru trupele terestre in zonele litorale”, a declarat Ministerul rus al Apararii.

Iranul a trimis recent Rusiei sute de drone pentru a le folosi impotriva Ucrainei, dar se pare ca Rusia a intampinat dificultati tehnice cu acestea.

Pana la numirea unui succesor permanent, ambasada a precizat ca insarcinatul cu afaceri la Ambasada SUA la Moscova va fi Elizabeth Rood, care a fost sef adjunct de misiune la ambasada din iunie.

Intr-unul dintre ultimele sale acte in functie, Sullivan a participat la Moscova la o ceremonie de adio pentru fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov, care a murit marti.

Mai mult despre:

Comentarii: