Amenintari la Russia 1 TV: „Rusia are tot dreptul sa loveasca baza americana Ramstein din Germania daca Ucraina va primi rachete cu raza de actiune de 300 km”

externe

Olga Skabeieva, unul dintre realizatorii cu cea mai mare audienta de la Russia 1, a amenintat luni ca Moscova ar putea lansa rachete catre Polonia sau catre baza americana Ramstein din Germania daca ucrainenii vor primi rachete cu raza de actiune de pana la 300 km.

„Alte amenintari din partea Olgai Skabeieva astazi: ‘Washingtonul stie foarte bine ca, daca Pentagonul furnizeaza Ucrainei rachete ATACMS cu o raza de actiune de pana la 300 km, Rusia are tot dreptul sa se apere. Adica sa loveasca Polonia sau baza americana Ramstein din Germania, de exemplu”, a relatat pe Twitter jurnalistul Francis Scarr de la BBC.

Ucraina a incetat sa mai ceara public arme de ultima generatie SUA, insa negocierile au continuat in secret.

Politico scrie ca intre Kiev si Washington continua discutiile pentru livrarea de avioane de lupta F-16, drone de recunoastere si atac Gray Eagle si sisteme anti-racheta Patriot.

Motivul pentru care nu mai exista declaratii publice pe acest subiect, ca in primele luni de razboi, este ca liderii ucraineni au adoptat o abordare mai inteleapta, astfel incat negocierile sa nu fie afectate de reactii ale Rusiei.

Si oficialii americani par sa fie mult mai deschisi spre astfel de livrari, dupa ce ucrainenii au demonstrat eficienta contraofensivei in Harkov. Acum, Kievul este sfatuit sa isi concentreze cererile pe acele arme si echipamente care ar permite alungarea totala cat mai rapida a rusilor, potrivit unor surse din industria de armament care tin legatura cu Kievul.

Motivul pentru care nu au fost livrate inca nu ar fi neaparat ca Rusia ar privi asta ca pe o provocare, ci mai degraba ca procesul de mentenanta e unul complex si ar putea sa incurce fortele ucrainene chiar in toiul contra-ofensivei.

Ar mai exista si problema prioritizarilor. Deja mai muti aliati NATO stau la coada pentru a obtine sisteme Patriot si avioane de lupta. Deja livrarea catre Slovacia a 14 F-16 a fost intarziata cu un an si Taiwanul este de asemenea in capul listei, data fiind amenintarea tot mai mare a Chinei.

Asa ca, spun sursele Politico, cel putin avioanele ar urma sa fie livrate Ucrainei dupa incheierea razboiului, pentru a putea fi facut instructajul necesar si asigurata mentenanta.

Cat despre sistemul Patriot, acesta este mult mai nou si performant decat cel al Ucrainei. Liderii de la Kiev spun ca prezenta acestui sistem chiar ar duce la dezescaladarea conflictului, pentru ca ar forta Rusia sa rareasca sau chiar sa opreasca atacurile aeriene.

In ce priveste dronele Gray Eagle, temerile sunt ca acestea ar cadea in mainile rusilor, care ar copia apoi tehnologia americana.

Discutiile insa continua si este clar ca americanii sunt pregatiti sa ofere Ucrainei asistenta necesara sa puna capat razboiului.

Comentarii: