Americanii cu averi mari isi iau a doua cetatenie pentru a-si proteja banii. Tarile vizate: Portugalia, Malta, Grecia si Italia

life

pasaport german

Familiile bogate din SUA solicita din ce in ce mai des a doua cetatenie sau rezidenta nationala ca o modalitate de a-si acoperi riscul financiar, potrivit unei importante firme de avocatura, relateaza CNBC.

Cei bogati isi construiesc aceste „portofolii de pasapoarte” – colectii de a doua, si chiar a treia sau a patra cetatenie – in cazul in care trebuie sa fuga din tara lor de origine. Henley & Partners, o firma de avocatura specializata in cetatenii cu averi mari, a declarat intr-un comunicat ca americanii sunt acum mai numerosi decat orice alta nationalitate atunci cand vine vorba de obtinerea de resedinte alternative sau de cetatenii suplimentare.

„Daca sunt bogat, as vrea sa ma protejez impotriva nivelurilor de volatilitate si incertitudine. Nu are sens sa am o singura tara de cetatenie si de resedinta cand am posibilitatea de a diversifica de fapt si acest aspect al vietii mele”, a declarat Dominic Volek, sef de grup pentru clienti privati la Henley & Partners.

Printre exemplele recente de persoane influente cu a doua cetatenie se numara investitorul miliardar in tehnologie Peter Thiel, care si-a adaugat o cetatenie in Noua Zeelanda, si fostul director executiv al Google Eric Schmidt, care a solicitat cetatenia in Cipru.

Desigur, cei bogati nu isi fac bagajele in masa si nu renunta la cetatenia americana.

In schimb, multi americani bogati cauta un program de viza sau de cetatenie suplimentara pentru a-si completa pasaportul american.

Potrivit lui Henley, principalele destinatii pentru pasapoarte suplimentare in randul americanilor sunt Portugalia, Malta, Grecia si Italia. Programul „Golden Visa” din Portugalia este deosebit de popular, deoarece ofera o cale spre rezidenta si cetatenie – cu calatorii fara viza in Europa – in schimbul unei investitii de 500.000 de euro (aproximativ 541.000 de dolari) intr-un fond privat. Malta ofera o viza de aur pentru 300.000 de euro investiti in proprietati imobiliare, despre care Volek a spus ca a devenit „deosebit de populara printre americani”.

„Cu Malta devii un cetatean european, cu drepturi complete de stabilire in toata Europa”, a spus el. „Astfel, poti locui in Germania, copiii tai pot merge sa studieze in Franta si ai dreptul de a locui, lucra si studia in toata Europa.”

Un alt motiv este reprezentat de calatoriile de afaceri, care pot fi mai sigure si mai putin vizibile in multe tari cu un pasaport care nu este american. Liderii de afaceri din SUA ar putea fi tinta „resentimentelor, a luarii de ostatici sau a terorismului intamplator in statele in colaps sau in tarile cu risc ridicat in care trebuie sa calatoreasca in scopuri de afaceri”, potrivit comunicatului, care precizeaza ca partile interesate variaza de la administratorii de fonduri speculative care se intalnesc cu clienti globali pana la directorii de companii miniere care viziteaza siturile de exploatare.

„Cu totii traim vremuri nesigure, nu doar in SUA, ci in toate natiunile la nivel global”, a spus Volek. „Cine stie ce se va intampla in continuare. Este intr-adevar vorba de a avea nu doar un plan B, ci si un plan C si D in vigoare”, a maim spus el.

La nivel global, se asteapta ca migratia milionarilor sa atinga un nou maxim in 2024, pe masura ce razboaiele, masurile guvernamentale de reprimare a averii si incertitudinea politica determina mai multi rezidenti bogati sa se mute in alte tari. Se estimeaza ca 128.000 de milionari se vor muta intr-o tara noua in acest an, in crestere de la 120.000 in 2023 si de la 51.000 in 2013, potrivit Henley.

Statele Unite raman o destinatie de top pentru milionarii globali care parasesc alte tari, cu un flux net de 2.200 de milionari in 2023 si un flux de 3.500 de milionari preconizat pentru 2024, potrivit Henley.

China ramane cea mai mare sursa de emigrare a milionarilor, pierzand anul trecut un numar net de 13.500 de milionari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: