Americanii vor sa trimita din nou arme nucleare la o baza a SUA din Marea Britanie. Bombele atomice fusesera retrase de acolo in urma cu 15 ani

externe

f-35B

Americanii au de gand sa trimita din nou arme nucleare la o baza a Fortelor Aeriene ale Statelor Unite din Suffolk, Marea Britanie, la 15 ani dupa ce au fost retrase ultimele, relateaza BBC.

Documentele indica faptul ca RAF Lakenheath pregateste facilitati pentru a gazdui si a pazi bombe cu o putere exploziva de multe ori mai mare decat cea aruncata asupra Hiroshimei la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Documente guvernamentale americane indica faptul ca RAF Lakenheath, care este folosita exclusiv de Fortele Aeriene ale Statelor Unite, este pregatita pentru a depozita din nou arme nucleare.
RAF Lakenheath gazduieste in prezent a 48-a escadrila de vanatoare, cunoscuta si sub numele de Liberty Wing, unde sunt stationate avioane F-35A Lightning II de ultima generatie.

Potrivit USAF, aceste avioane de vanatoare au fost testate cu succes in zbor pentru a transporta bomba termonucleara cu raza scurta de actiune B61-12, o arma tactica conceputa pentru campul de lupta.

Documente care detaliaza un contract atribuit pentru construirea de adaposturi defensive pentru „viitoarea misiune nucleara” a RAF Lakenheath au fost publicate, iar apoi retrase, de catre Departamentul american al Apararii.

In plus, milioane de dolari au fost alocate pentru a construi o instalatie cunoscuta sub numele de „dormitor de siguranta” la baza, despre care ar fi un depozit pentru arme nucleare, potrivit unui document bugetar al Departamentului american al Apararii.

Baza RAF a fost deschisa la Lakenheath in 1941 si a fost operationala in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Pe masura ce Razboiul Rece dintre NATO si blocul sovietic s-a intensificat, USAF a preluat controlul administrativ al bazei in 1951.

In cadrul bazei se afla 4.000 de militari americani si inca 1.500 de angajati civili britanici si americani.

Profesorul Sir Lawrence Freedman a declarat ca informatiile conform carora armele nucleare ar urma sa ajunga in Suffolk ar trebui tratate cu prudenta.

Adaposturile ar putea fi doar o capacitate suplimentara in cazul in care alte arme ar trebui sa fie scoase din depozitele din Europa, a adaugat el.

„Una este sa construiesti facilitati de depozitare, alta este sa ascunzi faptul ca armele americane vor fi amplasate in Marea Britanie, asa ca ar putea fi o explicatie relativ banala, mai degraba decat sa fie un fel de escaladare dramatica a cursei inarmarilor”, a spus el.

Marea Britanie si NATO au o politica de lunga durata de a nu confirma sau infirma prezenta armelor nucleare intr-o anumita locatie.

Sir Lawrence Freedman a declarat ca nu crede ca planurile sunt legate de situatia din Ucraina.

„Face parte, cred eu, dintr-o crestere generala a tensiunii cu Rusia”, a spus el.

RAF Lakenheath este deja o tinta a Rusiei, potrivit fostului inalt oficial NATO William Alberque.
Alberque, in prezent la Institutul International pentru Studii Strategice, a declarat ca acesta a fost un „raspuns la un mediu de amenintare din ce in ce mai periculos in Europa din cauza actiunilor Rusiei”.

El a citat stationarea fortelor nucleare rusesti in Belarus, invazia Ucrainei si „amenintarile de utilizare a armelor nucleare de catre Vladimir Putin”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: