externe

Ample epurari la Moscova dupa esecul din Ucraina. 20 de generali au fost arestati iar Serghei Soigu a suferit un „masiv atac de cord”, anunta un fost oligarh rus

Un om de afaceri ruso-israelian, Leonid Nevzlin, anunta ca ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, a suferit un atac de cord, pe care il suspecteaza ca a fost provocat de un joc necurat.

Soigu, care a fost mana dreapta a lui Putin si liderul armatei ruse timp de un deceniu, a disparut recent de la sedintele regulate de informare de la Kremlin. Au existat suspiciuni de tensiuni intre Putin si Soigu la sfarsitul lunii martie din cauza progresului lent al invaziei, serviciile secrete americane sugerand ca cei doi s-au certat cand Putin a aflat de amploarea pierderilor rusesti in Ucraina.

Dar se crede ca Soigu, in varsta de 66 de ani, se afla acum la terapie intensiva dupa ce a suferit „un atac de cord masiv” care „nu ar fi putut avea loc din cauze naturale”, anunta Leonid Nevzlin, sugerand ca aliatul de lunga durata al lui Putin ar fi putut fi subiectul unei tentative de asasinat comandate de seful sau, scrie Daily Mail.

Nevzlin, un fost mogul media si director de top in domeniul petrolier, este unul dintre mai multi oameni de afaceri rusi fortati sa fuga atunci cand au fost luati in vizor de Kremlin in 2003, dupa ce Putin a decis sa confiste compania petroliera Yukos.

El a fost condamnat in 2008, in contumacie, la inchisoare pe viata. Luna trecuta, el a anuntat ca renunta la pasaportul rusesc si a declarat ca „tot ceea ce atinge Putin moare”.

Citand surse de la Moscova, Nevzlin a declarat joi: „Soigu a iesit din joc si ar putea fi invalidat daca supravietuieste. Se zvoneste ca un atac de cord ar fi putut avea loc nu din cauze naturale’.

El a continuat spunand ca 20 de generali rusi au fost arestati in Rusia si acuzati de deturnarea a pana la 10 miliarde de dolari alocati pentru efortul de razboi din Ucraina.

Nevzlin a afirmat ca au fost arestati ‘toate cartierele generale’ care au sifonat fondurile destinate sustinerii ‘eliberatorilor rusi’ din Ucraina inca din 2014, dupa anexarea Crimeei si inceputul conflictului din Donbas.

‘Totul este clar aici – deturnarea totala de fonduri pentru pregatirea [preluarii conducerii Ucrainei]. Din 2014, aproximativ 10 miliarde de dolari (USD) alocate de Putin pentru pregatirea blitzkrieg-ului au fost furate’.

Serviciile secrete americane au afirmat la sfarsitul lunii martie ca Putin – care a devenit din ce in ce mai izolat in ultimele luni – a fost tinut in intuneric in legatura cu invazia de catre consilierii sai, serviciile secrete militare externe rusesti (GRU) si generalii de top ai armatei.

‘Suntem de acord cu concluzia ca domnul Putin nu a fost informat pe deplin de catre Ministerul Apararii, la fiecare pas in ultima luna’, a declarat atunci purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby.

Soigu a fost numit ministru rus al apararii in 2012 si a fost unul dintre cei mai apropiati aliati ai lui Putin in ultimul deceniu. Se stie ca cei doi si-au petrecut vacantele impreuna in mod regulat si se crede ca au impartasit o stransa prietenie personala.

Dar, in calitate de lider al armatei ruse, Soigu a fost probabil prima persoana care a simtit furia presedintelui rus atunci cand a aflat de lipsa de succes a armatei in Ucraina.

Fortele armate ucrainene sustin ca aproape 20.000 de soldati rusi au fost ucisi de la inceputul invaziei, la 24 februarie, chiar si estimarile occidentale conservatoare sugerand ca au murit peste 10.000 de soldati.

Inainte de a fugi din Rusia in Israel pentru a scapa de persecutiile Kremlinului in 2003, Leonid Nevzlin a fost unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Rusia, care a jucat un rol important in tranzitia Rusiei de la comunism la economia de piata, in contextul destramarii Uniunii Sovietice.

La sfarsitul anilor 1980, Nevzlin a fost director adjunct al Centrelor pentru creativitate stiintifica si tehnica din Rusia, iar in 1989 a devenit presedintele Bancii Menatep – una dintre primele banci private create de colegul sau, omul de afaceri Mihail Hodorkovski chiar inainte de prabusirea Uniunii Sovietice in 1991.

A continuat sa conduca una dintre cele mai importante agentii de stiri din Rusia si a devenit vicepresedinte al consiliului de administratie al companiei petroliere Yukos, care era o filiala a grupului Menatep al lui Hodorkovski.

Nevzlin a fost inclus pe lista celor mai bogati 100 de oameni in 2003 si 2004 de catre revista Forbes, dar fugise deja din Rusia impreuna cu Hodorkovski atunci cand Kremlinul a decis sa exproprieze Yukos.

Dupa ce a fost condamnat la inchisoare pe viata in 2008 pentru acuzatii despre care se credea in general ca sunt inventate, Nevzlin a devenit unul dintre principalii critici ai Kremlinului si a inceput sa colaboreze cu legislatorii europeni pentru a construi un dosar impotriva lui Putin.

In 2014, Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga s-a pronuntat in favoarea lui Nevzlin, calificand actiunile statului rus drept „o campanie nemiloasa de distrugere a Iukos si de expropriere a activelor sale” si acordand daune de miliarde de dolari.

Afirmatiile lui Nevzlin potrivit carora Soigu ar fi fost tinta unui atac comandat de Putin vin la doar cateva saptamani dupa ce fostul sau partener de afaceri si coleg de exil rusesc Mihail Hodorkovski i-a implorat pe rusii de profil inalt sa vorbeasca despre atrocitatile comise de fortele Kremlinului in Ucraina.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

10 minute ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

10 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

10 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

10 ore ago

Europa, lovita de inundatii majore. Se anunta pagube considerabile

Regiuni din Germania, Belgia, Franta si Olanda au fost afectate sambata de inundatii in urma…

10 ore ago

BBC: trecerea la masinile electrice a ramas fara… curent?

O analiza a BBC constata ca vanzarile de masini electric ear trebui sa creasca, aceasta…

10 ore ago