Amplificare a razboiului rece dintre Turcia si SUA. Istanbul acuza ca SUA s-au aflat in spatele puciului din 2016: „Este foarte clar”

externe

Erdogan, Israel, atac, Gaza, genocid

Ministrul de interne al Turciei, Suleyman Soylu, a acuzat joi Statele Unite ca s-au aflat in spatele puciului ratat din 2016, transmite Reuters. Departamentul de Stat de la Washington a respins imediat acuzatia.

Soylu a declarat ziarului Hurriyet ca „este foarte clar ca Statele Unite sunt in spatele (evenimentelor din) 15 iulie. FETO a fost cea care le-a executat la ordinele lor”, iar „Europa a fost entuziasmata”. Ministrul a sustinut ca si-a exprimat inca de la inceput acest punct de vedere.

Ankara a acuzat de mult si in repetate randuri de tentativa de lovitura de stat din 15 iulie 2016, soldata cu peste 250 de morti, o presupusa retea condusa de clericul musulman Fethullah Gulen, cunoscuta in Turcia sub acronimul FETO. Gulen, un fost aliat al presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, traieste in exil in SUA, care au respins cererea Turciei de a-l extrada. El a negat orice implicare in puci.

Departamentul de Stat al SUA a comunicat ca „Statele Unite nu au fost implicate in niciun fel in tentativa de lovitura de stat din Turcia, din 2016, si au condamnat-o imediat. Alegatiile recente in sens contrar facute de oficiali de rang inalt din Turcia sunt complet false”. Institutia americana echivalenta cu un minister de externe a aratat ca „afirmatiile nefondate si iresponsabile despre responsabilitatea SUA pentru evenimente din Turcia sunt in neconcordanta cu statutul Turciei de aliat in NATO si partener strategic al Statelor Unite”.

Washingtonul a refuzat de mai multe ori sa-l extradeze pe Gulen la cererea Ankarei, invocand lipsa unor dovezi credibile privind vinovatia acestuia.

Reuters observa ca acuzatiile lui Soylu au fost facute intr-un moment in care Turcia incearca sa remedieze relatiile tensionate cu Statele Unite si cu Uniunea Europeana. Washingtonul a sanctionat anul trecut Ankara pentru achizitionarea de sisteme de rachete antiaeriene din Rusia, iar UE a amenintat Turcia ca va lua masuri in disputa acestei tari cu Grecia in estul Marii Mediterane.

In ultimele saptamani, Turcia a anuntat ca a a ajuns la o „agenda pozitiva” cu UE si ca doreste sa imbunatateasca legaturile cu SUA sub presedintia lui Joe Biden.

Conform Reuters, se asteapta ca noul presedinte american sa adopte o linie mai dura privind respectarea drepturilor omului in Turcia. Situatia in acest domeniu provoaca ingrijorare partenerilor occidentali ai tarii, arata agentia.

Dupa evenimentele din 2016, Turcia a arestat circa 292.000 de suspecti de legaturi cu Gulen si a suspendat sau demis peste 150.000 de functionari publici; au fost inchise sute de institutii media si au fost inchisi zeci de parlamentari din opozitie. SUA si ONU sunt alarmate si de reactia autoritatilor turce la protestele de la una din cele mai mari universitati din tara si de atitudinea oficialilor turci impotriva homosexualilor. Chiar Soylu s-a referit la unii protestatari ca „devianti LGBT” (acronim care desemneaza minoritatile sexuale – lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali), iar presedintele Erdogan a declarat miercuri ca „nu exista asa ceva”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: