Ana Birchall, solicitare revolutionara in justitie: „Camera Preliminara sa fie eliminata din legislatie daca nu poate respecta termenul de 60 de zile”

politica

Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, solicita desfiintarea Camerei Preliminare din cadrul tribunalelor, dupa ce mai multe dosare foarte importante au fost tinute luni de zile in analiza. „Aceasta Camera Preliminara a devenit o piatra de moara in cadrul proceselor, transformand-o intr-un mini-proces, cu riscul prescrierii faptelor, avand in vedere ca sunt dosare in Camera Preliminara cu termene care au ajuns sa depaseasca si 4 ani de zile”, spune Birchall.

„Ieri inca un dosar important pentru societatea romaneasca, inclusiv sub aspectul increderii romanilor in justitie, ingroasa statistica unei liste destul de lungi a unei practici inadmisibile din Camera Preliminara. Practic un judecator de camera preliminara a dat motivarea unei hotarari, hotarare adoptata dupa aproape 7 luni de zile de la sesizarea Camerei Preliminare desi legea este foarte clara in ceea ce priveste termenul din Camera Preluminara. Tehnic putem constata cu lejeritate ca inca un dosar este tergiversat in Camera Preliminara!

Revin cu solicitarea catre ministrul justitiei, Ministerul Public si CSM ca in regim de urgenta sa ia masurile care se impun, inclusiv de natura legislativa, pentru a elimina tergiversarea dosarelor in Camera Preliminara, tergiversare care afecteaza grav actul de justitie si increderea oamenilor in justitie. Sper ca aceasta practica din Camera Preliminara sa nu devina ‘noua reteta’, noua gaselnita de tergiversare a dosarelor si de prescriere a faptelor. Este inadmisibil ca dosare precum ’10 August’, ‘Mineriada’, ‘Revolutia’ dar si alte dosare de coruptie de exemplu sa zaca in continuare in Camera Preliminara.

Daca nu se poate respecta termenul de 60 de zile atunci institutia Camerei Preliminare sa fie eliminata din legislatie! Simplu! Daca ne uitam in legislatie, in conformitate cu prevederile Codului de procedura penala, ‘durata procedurii in camera preliminara este de cel mult 60 de zile de la data inregistrarii cauzei la instanta’. Cu alte cuvinte, asa cum a fost initial conceputa, pana la interventia CCR, Camera Preliminara era considerata o etapa extrem de rapida, un filtru de legalitate in procesul penal, cu scopul verificarii legalitatii probelor din faza de urmarire penala. Termenul era de maxim 60 zile, timp in care partile comunicau in scris cu instanta si se administrau doar inscrisuri.

Dupa interventia CCR , speculand deficienta de redactare a articolului din Codul de Procedura Penala, aceasta Camera Preliminara a devenit o piatra de moara in cadrul proceselor, transformand-o intr-un mini-proces, cu riscul prescrierii faptelor, avand in vedere ca sunt dosare in Camera Preliminara cu termene care au ajuns sa depaseasca si 4 ani de zile. Aceasta practica trebuie stopata urgent!”, a transmis Birchall miercuri dimineata.

Cel mai cunoscut caz recent legat de Camera Preliminara este cel al dosarului „10 August”. Judecatoarea de Camera Preliminara a respins redeschiderea acestui dosar dupa luni de zile de la solicitarea inaintata de fosta sefa a DIICOT. In motivare, judecatoarea a dat vina pe fostul procuror sef al DIICOT, Giorgiana Hosu.

”Judecatorul de camera preliminara din cadrul Tribunalului observa ca, desi procurorul ierarhic superior a infirmat partial ordonanta de clasare, in procedura interna, ca urmare a plangerii formulate de persoanele vatamate/ interesate, potrivit art 339 Cod de Procedura penala, totusi, in ordonanta de redeschidere a urmaririi penale, nu se analizeaza criticile invederate de parti cu privire la fondul acuzatiilor. In atare situatie, nici judecatorul de camera preliminara nu poate analiza, in acest cadru procesual, argumentele persoanelor vatamate”, se arata in motivare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: