Analiza AFP: De ce are Kremlinul nevoie ca Erdogan sa castige alegerile prezidentiale de duminica din Turcia

analize

Recip Erdogan, infrant, alegeri municipale, Turcia

Atunci cand turcii se vor prezenta duminica la urne pentru a-si alege presedintele , Kremlinul spera ca acestia sa ii ofere lui Recep Tayyip Erdogan o victorie convingatoare, spun observatorii, scrie AFP, preluata de Kyiv Post.

Castigatorul va avea influenta asupra unor domenii cheie pentru Moscova, cum ar fi campania militara a Rusiei in Ucraina, razboiul din Siria si impasul Kremlinului cu NATO.

Erdogan, in varsta de 69 de ani, care conduce Turcia de doua decenii, a castigat primul tur la inceputul lunii mai, chiar daca sondajele il aratau in urma rivalului sau Kemal Kilicdaroglu, in varsta de 74 de ani.

Pentru Kremlin, Erdogan este un personaj care a colaborat indeaproape cu presedintele rus Vladimir Putin in ultimii 20 de ani, in timp ce Kilicdaroglu a acuzat recent Moscova de amestec in campania pentru prezidentiale.

„Rusia trebuie sa fi rasuflat usurata”, a declarat pentru AFP un diplomat occidental care a lucrat in Turcia si Rusia, referindu-se la rezultatul primului tur de scrutin din 14 mai.

Erdogan si Putin – in ciuda sustinerii unor actori opusi in conflictele din Orientul Mijlociu si din regiunea ex-sovietica a Caucazului – au dezvoltat legaturi stranse de-a lungul anilor in care au lucrat impreuna.

Liderul turc a salutat „relatia speciala” pe care o are cu Putin in timpul unui interviu recent acordat postului american de televiziune CNN. „Rusia si Turcia au nevoie una de cealalta in toate domeniile posibile”, a declarat Erdogan.

Intr-o lume in care atat Moscova, cat si Ankara sunt sceptice fata de dominatia militara, politica si economica a Occidentului, Putin si Erdogan se considera reciproc parteneri de incredere. „Ei sunt incredibil de asemanatori unul cu celalalt in ceea ce priveste mentalitatea lor politica, stilul lor si relatia lor cu lumea exterioara”, a declarat pentru AFP analistul politic independent Arkadi Dubnov.

Amandoi „dispretuiesc sincer valorile liberale ale Occidentului”, a adaugat el.

Cu toate acestea, Putin si Erdogan  si-au folosit influenta politica si militara pentru a sprijini tabere rivale atunci cand au izbucnit conflictele din Siria, Libia si Nagorno-Karabah. Cand Turcia a doborat din greseala un avion de lupta rusesc in apropierea granitei siriene in 2015, Putin a descris incidentul ca fiind o „lovitura de cutit in spate”.

Cu toate acestea, cand Erdogan s-a confruntat cu o tentativa de lovitura de stat, la mai putin de un an mai tarziu, Putin a fost primul lider care si-a oferit sprijinul.

Si, in ciuda pozitiilor lor divergente, au reusit sa gaseasca un teren comun. „Exista multe contradictii in ceea ce priveste interesele lor”, a declarat pentru AFP Fiodor Lukianov, un expert in politica externa apropiat Kremlinului. „Dar relatia personala si de lunga durata dintre cei doi lideri ajuta foarte mult”, a spus el.”Ei sunt capabili sa gaseasca o cale de urmat intr-o varietate de probleme”.

Diplomatul occidental care a vorbit cu AFP a descris relatia dintre cei doi lideri ca fiind pragmatica.

„Sunt foarte buni la compartimentare: diferentele sunt lasate deoparte si lucreaza impreuna acolo unde interesele lor sunt aliniate”, a declarat diplomatul sub rezerva anonimatului.

Decizia lui Putin de a trimite trupe in Ucraina, anul trecut, a oferit Turciei – membra a NATO – oportunitatea de a media intre tarile occidentale si un Kremlin din ce in ce mai izolat. Turcia a livrat drone Kievului, dar a refuzat sa se alature sanctiunilor impotriva Moscovei.

A devenit un important nod de tranzit alternativ pentru exporturile rusesti puternic sanctionate, atragand investitii si cumparand gaz la preturi foarte mici.

Impreuna cu ONU, anul trecut, Erdogan a intermediat acordul privind cerealele din Marea Neagra, care a deblocat exporturile ucrainene din trei porturi, atenuand temerile legate de o criza alimentara globala.

Dar o victorie a lui Kilicdaroglu, simpatizant al Occidentului, ar putea ameninta relatia stabilita, spun analistii. Kilicdaroglu ar putea, de exemplu, sa faca presiuni pentru un dezghet intre NATO si Turcia, care are a doua cea mai mare armata din cadrul aliantei.

In luna mai, Kilicdaroglu a acuzat Rusia ca a intervenit in alegeri. Kremlinul a negat acuzatiile si a declarat ca Moscova va pastra legaturi stranse cu Ankara, indiferent de rezultatul votului.

Luna trecuta, Putin l-a laudat pe Erdogan la lansarea centralei nucleare de la Akkuyu, construita de Rusia, prima din Turcia. Proiectul a fost un „exemplu convingator despre cat de mult faceti, domnule presedinte Erdogan, pentru tara dumneavoastra, pentru cresterea economiei sale, pentru toti cetatenii turci”, a spus Putin.

„Putin a fost intotdeauna cunoscut pentru faptul ca este loial… celor care actioneaza in acelasi mod fata de el si fata de Rusia. Nu este vorba atat de Erdogan, cat de faptul ca relatiile previzibile cu Turcia sunt extrem de necesare acum”, a declarat Lukianov.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: