Analiza BBC: „Este fara precedent ce face China acum. Situatia in regiunea Taiwanului are potentialul de a se transforma intr-o criza la scara larga”

externe

Este clar acum ca Beijingul nu se va multumi sa isi descarce furia fata de vizita lui Nancy Pelosi in Taiwan doar cu vorbe, sau chiar cu unele sanctiuni impotriva companiilor taiwaneze, arata BBC intr-o analiza publicata miercuri.

Anuntul Chinei conform caruia a instituit sase zone mari de excludere in jurul Taiwanului, incepand de joi si timp de patru zile, are potentialul de a transforma aceasta situatie intr-o criza la scara larga.

Beijingul a facut acelasi lucru in 1996, ultima data cand a existat o asa-numita „criza in stramtoarea Taiwan”. Dar atunci zonele de excludere se aflau toate mult in afara apelor teritoriale ale Taiwanului.

De data aceasta, trei dintre cele sase zone patrund in limita de 12 mile a Taiwanului. Acest lucru este fara precedent.

Ministerul taiwanez al Apararii a calificat deja aceasta masura drept o incalcare a conventiilor ONU si a declarat ca aceasta echivaleaza cu o blocada aeriana si maritima impotriva insulei.

Daca China ar muta nave sau avioane in aceste zone, ar insemna o invazie a teritoriului Taiwanului. Acest lucru face ca miza sa fie mult mai mare, deoarece Taiwanul s-ar putea simti obligat sa isi apere propriile ape teritoriale.

Marina americana urmareste toate acestea foarte atent si deja grupul de lupta al portavionului USS Ronald Reagan navigheaza in apropiere, in Marea Filipinelor.

Citeste si: SUA raspund in forta la amenintarile Chinei. USS Ronald Reagan a fost trimis langa Taiwan, alaturi de alte trei nave de razboi americane: „Pot raspunde la orice eventualitate”

In 1996, presedintele american de atunci, Bill Clinton, a mutat doua grupuri de lupta de portavioane in apropierea Taiwanului, pentru a arata clar ca SUA sunt pregatite sa intervina in cazul in care China ar ataca insula.

Dar echilibrul militar actual este foarte diferit fata de 1996. China are propriile sale grupuri de lupta de portavioane, despre care se spune ca se indreapta spre stramtoarea Taiwan.

Mai mult despre: ,

Comentarii: