(Analiza) Cand toate lumea dezbate declaratiile stupide ale lui Trump, presedintele american isi face de cap – Masuri controversate aprobate aproape pe ascuns

analize

La prima vedere, saptamana trecuta, la Washington, inseamna o multime de zgomot despre nimic. Trei versiuni ale efortului de abrogare a Obamacare au esuat in Senat. Presedintele Donald Trump i-a surprins pe oficialii Pentagonului prin faptul ca a interzis persoanelor transgender sa faca parte din armata, insa nici Casa Alba si nici Departamentul Apararii nu au o politica in vigoare, asa ca statutul quo este valabil pentru moment. Si, in ciuda faptului ca presedintele american il critica foarte des pe secretarului Justitiei, Jeff Sessions, acesta a ramas in functie.

Cu toate acestea, in spatele zgomotului de fundal de la Casa Alba, administratia Trump a impulsionat in mod constant politicile in favoarea unui nou regim national de reglementare mai prietenos cu mediul de afaceri si mai dur cu imigrantii fara acte, scrie Politico.

Iata ce s-a intamplat la Washington in aceasta saptamana in care toti ochii au fost atintiti spre false probleme.

Trumpul a luat la tinta standardele Obama privind economia de combustibil

La 13 ianuarie, Agentia pentru Protectia Mediului a lui Obama a incercat sa blocheze standardele de economie de combustibil pentru autoturisme si camioane usoare pana in 2022-2025, oferind o constatare care nu se datora inca 15 luni. Scopul a fost clar: blocarea lui Trump de la slabirea standardelor. Dar in aceasta saptamana, administratia Trump a precizat ca aceste standarde nu vor dura. Pana acum, Trump a mai oferit favoruri producatorilor de combustibil.

Politica anti-imigratie prinde contur

Presa a relatat pe larg despre faptul ca Trump i-a incurajat pe politisti sa fie mai duri cu infractorii. Nu e altceva decat inca o declaratie socanta dintr-un sir lung de afirmatii controversate. Dar Departamentul de Justitie (DOJ) a fost ocupat cu punerea in aplicare a programului de imigrare al Trump, impunand noi restrictii asupra asa-numitelor orase-sanctuare si a localitatilor care refuza sa ajute federalii sa aplice legile privind imigratia.

Noua politica, lansata marti, impune noi restrictii asupra oraselor care primesc anumite granturi de la DOJ. Orasele care vor sa primeasca bani sub programul de asistenta juridica trebuie sa respecte doua conditii noi: trebuie sa ofere oficialilor de la Departamentul pentru Securitate Interna un preaviz de cel putin 48 de ore inainte de eliberarea din custodie a unui imigrant nedocumentat si sa permita autoritatilor sa viziteze inchisorile de stat si locale.

Favoruri pentru companiile mari

In mai 2016, vicepresedintele Joe Biden a anuntat o extindere uriasa a reglementarilor pprivind plata orelor suplimentare, care cere angajatorilor sa plateasca salariatilor o jumatate din salariile lor regulate pentru mai mult de 40 de ore de munca pe saptamana.

Efortul a reprezentat o prima prioritate pe termen lung pentru Obama – o incercare unilaterala de a oferi lucratorilor americani o crestere a veniturilor. Evident, companiile au urat aceasta regula si au dat in judecata administratia Obama. Legislatia nu s-a mai aplicat in mandatul lui Obama la Casa Alba. In aceasta saptamana, administratia Trump a trimis un mesaj puternic si a aratat ca regula nu va intra niciodata in vigoare: Departamentul Muncii a demarat procesul de rescriere a legii.

Slabirea reglementarilor anti-fracking

In martie 2015, Departamentul de Interne a lansat o norma care reglementeaza fracturarea hidraulica pe terenuri publice. Procesul, cunoscut sub numele de „fracking”, implica pomparea a milioane de galoane de apa in pamant pentru a elibera petrol si gaze. A ajutat SUA sa devina unul dintre cei mai importanti producatori de petrol si gaze din lume, insa ecologistii l-au criticat pentru agravarea schimbarilor climatice, poluarea apelor subterane si provocarea cutremurelor. Norma era menita sa impuna masuri de siguranta mai stricte asupra fractarii pe terenurile publice, cerand producatorilor sa depoziteze in siguranta lichidele reziduale si sa dezvaluie ce produse chimice folosesc.

Dar regula nu a avut efect, ca urmare a proceselor din industria de petrol si gaze. Acum e pe punctul de a muri. Departamentul de interne a lansat luni in dezbatere o lege de 33 de pagini pentru a abroga regulamentul de fracturare. Timp de 60 de de zile, sunt asteptate comentarii de la public. Dar este clar cum se va termina acest lucru: regula fracturarii este moarta.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: