Analiza la rece: „Rusia a pierdut deja in aproape toate modurile imaginabile. Chiar daca reuseste sa cucereasca teritoriul Ucrainei, va fi o insurgenta cum nu am mai vazut niciodata, finantata de cele mai bogate natiuni de pe planeta”

analize

Suntem la o luna de la invazia Rusiei in Ucraina si se pare ca lucrurile vor deveni din ce in ce mai sangeroase. In lipsa unei incetari bruste a focului si a unui acord de pace solid, razboiul va continua. Dar, indiferent daca Rusia isi atinge obiectivele militare in tara, a pierdut deja in aproape toate modurile imaginabile, arata o ampla analiza publicata de The Drive.

Ceea ce este mai rau pentru Rusia este ceea ce ii asteapta daca reuseste sa cucereasca teritoriul Ucrainei – o insurgenta cum nu am mai vazut niciodata. Va fi una finantata de cele mai bogate natiuni de pe pamant si condusa de luptatori caliti intr-o tara absolut inundata de armament avansat antiblindat si antiaerian. Acest lucru duce la concluzia ca nu exista nicio cale imaginabila catre un rezultat pozitiv al acestui conflict pentru Rusia. Aceasta poate castiga orice batalie si poate cuceri orice oras, dar realitatea este ca a pierdut deja.

Rusia a calculat gresit o serie de realitati tactice esentiale. Printre acestea se numara coeziunea si dorinta de lupta a poporului ucrainean, curajul conducerii politice a Ucrainei, abilitatile si abilitatea de supravietuire a apararii sale aeriene, precum si hotararea NATO si a Uniunii Europene.

Mai grav este ca Rusia si-a supraestimat grav propriile capacitati. Acestea includeau eficacitatea propriei forte aeriene, cantitatea necesara si fiabilitatea armamentului sau de la distanta, calitatea si hotararea fortelor sale terestre si, mai ales, logistica necesara pentru a le sustine dincolo de o miscare blitz de deschidere. Chiar si capacitatea armatei ruse de a desfasura o planificare realista si o comanda si control eficiente parea sa se dezintegreze la doar cateva zile dupa invazie. Se pare ca exista inca putina integrare intre diversi comandanti de teren si niciun comandant unic care sa conduca efortul de razboi.

Rusia a galvanizat in mod eficient populatia ucraineana impotriva unui inamic comun si a imbunatatit puternic imaginea fortelor combatante ucrainene, in timp ce a retrogradat-o pe a sa la un nivel uimitor pe scena mondiala. Mai mult chiar, actiunile Rusiei au aliniat NATO, UE si marea majoritate a celorlalte natiuni de pe glob impotriva ei. Sanctiunile fara precedent impuse Rusiei sunt o arma de distrugere in masa in sine. Acestea vor distruge economia rusa, vor epuiza rapid rezervele financiare ale Kremlinului si vor izola tara de comunitatea mondiala si de pietele sale globale, care sunt esentiale pentru supravietuirea economica.

Chiar daca sectorul energetic al Rusiei, care reprezinta mai mult de o treime din economia sa, continua sa faca schimburi comerciale cu multe tari care au facut parte din noul regim de sanctiuni, dezvoltarea internationala s-a retras deja si este o chestiune de timp pana cand multe dintre aceste afaceri vor incetini dramatic, de asemenea. Chiar daca China va continua sa ajute la compensarea deficientelor comerciale bruste ale Moscovei, ea nu poate ajunge nici pe departe sa inlocuiasca pietele pe care Rusia le-a pierdut. Concluzia este ca aceste sanctiuni vor schilodi Rusia in moduri pe care, in mod clar, nici macar nu si le-ar fi imaginat ca fiind posibile.

Dincolo de toate acestea, Rusia este acum etichetata drept un paria global malefic – un ucigas in masa a nenumarati civili – si este acum radioactiva in ceea ce priveste majoritatea comertului, cooperarea geopolitica si increderea de baza, conform majoritatii lumii.

Ca urmare a propriilor sale actiuni, insusi regimul care a inceput acest razboi derutant s-ar putea gasi in curand in situatia de a lupta pentru supravietuire pe plan intern. Propaganda nu poate merge decat pana la un anumit punct. Cand rafturile si burtile sunt goale, viitorul financiar se transforma intr-o gaura neagra, iar cand multi fii dispar intr-un conflict mistic in Ucraina, perceptia publica a razboiului va fi din ce in ce mai greu de controlat, iar sentimentul negativ va fi mai greu de suprimat.

Desi era aproape imposibil sa se vada cum ar putea Rusia sa obtina un rezultat pozitiv din aventura sa in Ucraina imediat dupa ce aceasta a inceput, aceasta intrebare a devenit tot mai presanta odata cu saptamanile care au trecut de atunci. Cautarea unei iesiri pentru a pune capat sau a ingheta conflictul cat mai curand posibil pare absolut critica pentru a salva orice fel de pretentie la succes. Chiar si atunci, desi o victorie ar putea fi „vanduta” poporului rus daca se permite ca anumite realizari sa ramana intacte, iar adevaratele pierderi in vieti si materiale sa ramana nedezvaluite, ar fi totusi greu de demonstrat oricarei persoane care dispune de toate faptele ca Rusia a castigat in vreun mod demn de luat in seama din invazia sa. De fapt, se pare ca ar fi de-a dreptul imposibil sa se faca o astfel de afirmatie acum.

Chiar daca Rusia va lua toate orasele portuare din estul Ucrainei si va pastra statele separatiste autorecunoscute din Donbas – asigurandu-si in acest proces un pod terestru catre Crimeea -, declarand in acelasi timp in mod fals ca a degradat capacitatea Ucrainei de a lupta in viitor, toate acestea nu ar fi meritat ceea ce a pierdut in aproape toate categoriile. Poate ca o parte din populatia rusa slab informata sau ignoranta ar inghiti-o. Si nu exista niciun semn ca Ucraina ar respecta acesti termeni de pace. Ce ar impiedica Rusia sa execute o invazie si mai usoara in anul urmator? Una care ar fi mult mai bine pregatita pentru a depasi gafele pe care le-a facut in timpul operatiunii actuale.

Nimic din toate acestea nu inseamna ca puterea militara contondenta a Rusiei nu este ceva de temut sau ca nu ar putea castiga conflictul conventional pe care l-a inceput. Departe de asta. In timp ce Ucraina are categoric o sansa de a alunga Rusia din tara sa, sansele sunt inca de partea Moscovei cand vine vorba de cucerirea militara a teritoriului Ucrainei.

Desi a fost uimitor sa privim cum Ucraina a tinut piept Rusiei in multe zone din tara, avem o viziune distorsionata a conflictului in mod implicit. Rusia inca mai are un numar semnificativ de echipamente de baza si de forta de lupta pe care sa le arunce in operatiunea sa militara, iar conducerea de la Moscova pare sa nu aiba nicio problema in a arunca mai multe vieti si piese de echipament in groapa intunecata care s-a sapat deja. Dar cucerirea teritoriului din interiorul granitelor Ucrainei este de fapt doar partea usoara. Ceea ce va urma ar fi adevarata provocare – o insurgenta cum nu am mai vazut pana acum – una pe care Rusia nu are aproape nicio sansa sa o depaseasca.

Fluxul de armament avansat antiaerian si anti-blindate in mainile ucrainenilor a crescut major de la inceputul razboiului. Realitatea cruda este ca in prezent exista zeci de mii de rachete ghidate antitanc si mii de sisteme portabile de aparare antiaeriana (MANPADS) care sunt in tara, iar altele sunt pe drum. De asemenea, arme de calibru mic, rachete neghidate si munitie intra in Ucraina din vest in cantitati uriase.

In timp ce toate acestea sunt foarte problematice pentru forta rusa invadatoare, ele reprezinta o sentinta de moarte pentru orice guvern provizoriu sau marioneta si pentru fortele de securitate ale acestuia pe care Rusia intentioneaza sa le instaleze in cazul in care guvernul ucrainean ales in mod legitim va cadea.

Cu atat de mult armament avansat care se afla deja in tara si cu multimea de ucraineni caliti in lupta care acum stiu cum sa il foloseasca in lupta, orice administratie marioneta si ustensilele sale nu vor avea cum sa se deplaseze in tara si sa isi indeplineasca sarcinile. Drumurile vor deveni zone infernale din cauza rachetelor, fara ca vreun blindaj sa fie capabil sa-i protejeze pe cei din vehicule. Calatoriile cu aeronave vor fi extrem de periculoase, aeroporturile devenind capcane mortale pentru MANPADS, iar elicopterele vor fi tinte atragatoare indiferent unde ar merge. Aceste amenintari pot emana practic de oriunde si se pot disparea inapoi in populatie intr-o clipa.

In timp ce Javelinele, NLAW-urile si Stingerele atrag atentia, cantitatea de arme de calibru mic – pusti de asalt, carabine, pistoale si pusti cu luneta – care intra, de asemenea, in tara inseamna, in egala masura, condamnarea oricarei forme de ocupatie rusa. Atunci cand este asociat cu o forta de lupta civila experimentata in lupta, pe langa o armata calita in lupta, toti uniti de o ura arzatoare fata de rusii care au venit fara motiv pentru a-i ucide pe cei dragi, pentru a le decima orasele si a le arde zonele rurale, fiecare glont va deveni o amenintare serioasa. In momentul in care va incepe o ocupatie, atat de multi vor sti cum sa foloseasca acele gloante, incat vor provoca durere maxima asupra rusilor ocupanti si simpatizantilor din jurul lor.

Niciun soldat sau colaborator rus nu va fi in siguranta in miscare. Mediul va fi in intregime inarmat si extrem de ostil. De fapt, au inceput deja loviturile reusite asupra uzinelor guvernamentale ajunse in mainile rusilor. La fel si utilizarea bombelor si a minelor de pe marginea drumului – aceleasi tactici improvizate cu costuri reduse care s-au dovedit atat de mortale pentru soldatii americani in Irak si Afganistan migreaza deja in Ucraina pentru a fi folosite alaturi de rachete care costa sute de mii de dolari.

Nu numai ca armele care se afla deja in tara reprezinta o problema uriasa pentru Rusia, dar vor continua sa vina si mai multe atata timp cat Rusia va opera in Ucraina. Tara are granite lungi si complexe cu mai multi aliati NATO. Chiar si la rate reduse, livrarile vor continua sa curga. Realitatea cruda este ca insurgenta va fi cea mai bine finantata din istorie, o mare parte a lumii occidentale cheltuind practic tot ce trebuie pentru a vedea cum iluziile extrateritoriale ale Moscovei mor in interiorul granitelor Ucrainei.

De fapt, poate pentru prima data in istorie, insurgentii vor fi, cel putin in unele cazuri, mai bine echipati si instruiti decat majoritatea celor impotriva carora lupta.

Adevarul este ca Rusia nici macar nu are fortele necesare pentru a ocupa tara. Nici macar pe aproape. In mod clar, acest lucru a facut parte din marea eroare de calcul care a dat startul acestui dezastru. Se crede ca aproximativ 10% din totalul fortelor sale dislocate in conflict sunt acum incapabile de orice fel de actiune. Pe masura ce se pierd tot mai multe trupe si echipamente, acest lucru are un efect de spirala, deoarece unitatile militare nu pot functiona in mod corespunzator cu o parte semnificativa a fortei de luota si a echipamentelor lor, care au fost distruse.

Chiar daca Rusia dispune de mai multe forte pe care le-ar putea angaja in lupta in afara celor pe care le-a trimis initial, daca ar face acest lucru, ar ramane cu foarte putine resurse pentru orice situatie neprevazuta. Daca luam in considerare si dimensiunea fizica a Rusiei, ideea de a trimite intariri masive este, in cel mai bun caz, discutabila. Departamentul american al Apararii afirma ca 75% din capacitatea grupului tactic de batalioane al Rusiei este utilizata in Ucraina si aproximativ peste 60% din capacitatea sa de aviatie cu aripi fixe si rotative a fost angajata in lupta. Pur si simplu, nu exista o rezerva atat de mare din care sa se scoata, mai ales pentru a mentine o ocupatie totala a tarii care ar putea dura ani de zile. Daca la asta se adauga o insurgenta majora, veti vedea cum acest lucru devine o sarcina total neverosimila.

Inca o data, asta nu inseamna ca Rusia nu poate arunca in conflict tot ceea ce are deja in Ucraina, pana la ultimul om, dar sustinerea unei astfel de operatiuni in diferite faze pare extrem de putin plauzibila. De asemenea, luati in considerare faptul ca multe dintre trupele rusesti din Ucraina au fost desfasurate deja de mai multe luni, iar moralul este prabusit in unele unitati. In timp ce ajutorul din partea Belarusului vecin, sub forma propriului sau angajament militar in Ucraina, ar putea ajuta la rezolvarea situatiei, nu este o solutie viabila pe termen lung.

Asadar, chiar daca Rusia isi atinge obiectivele militare in Ucraina, cu costuri mari in sange si pierderi materiale, ceea ce urmeaza este o situatie fara iesire. Iar odata ce populatia ucraineana se intra in conflict cu forta de ocupatie, toata artileria sau toate avioanele de lupta din lume nu pot pacifica inamicul. Ei sunt in acelasi timp nicaieri si peste tot.

Oricum ai pune problema, vorbim despre o baie de sange iminenta de proportii epice in cadrul unui razboi de gherila, si asta numai dupa ce Rusia „castiga”.

Cu cateva zile inainte de inceperea invaziei, am scris despre faptul ca acest lucru ar putea sfarsi prin a fi o repetare – sau mult mai rau – a aventurii de 10 ani a Rusiei in Afganistan – un factor major care a trimis Uniunea Sovietica sa se prabuseasca in mormanul de praf al istoriei:

Spectrul Afganistanului inca mai planeaza in societatea rusa. Acel razboi brutal care a durat zece ani a fost un factor major in eventuala destramare a Uniunii Sovietice. Presedintele rus Vladimir Putin este cunoscut ca fiind un elev iscusit al acestei perioade din istoria Rusiei, iar aceasta continua sa ii ghideze viziunea asupra lumii. In acel razboi, rachetele avansate si alte tipuri de armament, precum si instruirea, furnizate de Statele Unite, au avut un impact major asupra capacitatii Moscovei de a-si atinge obiectivele fara pierderi constante de oameni si materiale. Bineinteles, toate acestea s-au intamplat pe campul de lupta al Razboiului Rece din Afganistan. Cum va arata pentru Rusia un angajament pe termen lung in Ucraina, cu statele membre NATO sustinand forta adversa? S-ar putea spune ca destul de ingrozitor.

(…) Ceea ce este mai rau este ca, chiar daca Rusia si-ar atinge obiectivele militare de baza, ce primeste in schimb din punct de vedere material? Daca, cumva, fortele sale ar obtine castiguri majore si conflictul s-ar transforma intr-o ocupatie, perspectiva este incredibil de sumbra, asa cum am detaliat mai devreme. Si chiar si ajungerea la acest punct va avea un cost suplimentar pentru capacitatile militare in declin ale Rusiei. Daca rezistenta continua asa cum a continuat si Rusia merge mai departe cu nivelarea unor orase intregi, majoritatea tarii va fi in ruine pana la momentul in care conflictul conventional se va incheia. Va fi nevoie de sume masive de investitii pentru ca aceasta sa nu devina o povara paralizanta pentru statul rus, a carui economie va fi probabil si ea in ruina totala.

Oricum ar fi, capacitatile de lupta ale Rusiei vor fi puternic diminuate – trupele sale vor fi degradate si o mare parte din materialul sau va fi distrus. Nu vor exista bani pentru recapitalizarea fortelor sale, mai ales daca luam in considerare pretul economic masiv pentru sustinerea unui guvern rusesc marioneta la Kiev, pe langa sanctiunile paralizante. Stocurile epuizate de arme avansate vor fi extrem de greu de inlocuit, deoarece sanctiunile au taiat Rusia de la sursele majore de tehnologii necesare pentru a le construi, chiar daca ar avea banii necesari pentru a le procura, ceea ce este foarte putin probabil.

Visul distorsionat ca guvernul rus poate reconstrui o aparenta a Uniunii Sovietice, sau chiar sa restabileasca o zona tampon intre aceasta si NATO, se duce pe apa sambetei avand in vedere ca Rusia va fi blocata in Ucraina cu o armata distrusa, care reprezinta o amenintare conventionala redusa pentru alte natiuni si nu are cum sa o reconstruiasca. Intre timp, NATO este gata sa isi extinda capacitatile militare intr-un mod nemaiintalnit de la Razboiul Rece, ca urmare a actiunilor Rusiei in Ucraina.

Acest lucru are, de asemenea, implicatii uriase pentru mult temutul arsenal strategic al Rusiei. Cu o forta conventionala distrusa, descurajarea va trebui sa se bazeze mult mai mult decat o face deja pe armele nucleare. Aceasta nu este deloc o pozitie ideala sau flexibila in care sa te afli. Si, din acest moment, in orice cursa a inarmarii nucleare care va avea loc, Rusia nu va avea cum sa concureze din punct de vedere financiar. Aflata intr-o situatie economica extrem de dificila pe plan intern, fiecare dolar care este deturnat catre armata nu va face decat sa puna regimul lui Putin intr-o situatie si mai precara.

Iar sustinerea operatiunii din Ucraina, indiferent de forma pe care o va avea in acel moment, va atarna ca un lat financiar in jurul gatului Moscovei.

Asadar, avand in vedere toate acestea, fara a se intrevedea o cale clar fezabila pentru un rezultat pozitiv, Rusia ar trebui sa se intrebe: de ce sa continuam? De ce sa ne implicam total in aceasta situatie? Cum ar putea merita costurile in acest moment? Aceasta devine linia cheie de interogare aici, nu doar din punct de vedere strategic, ci si ca un test de turnesol pentru jocul lui Putin ca actor rational. Considerat mult timp ca un maestru strateg iscusit, indiferent de ceea ce credeati despre celelalte actiuni ale sale, aceasta fatada pare sa se destrame fara explicatii.

Ca atare, in timp ce Rusia inca mai poate castiga razboiul pentru cucerirea teritoriului Ucrainei, a pierdut deja in aproape toate modurile imaginabile. Nu exista niciun final de joc pozitiv aici. Aceste pierderi nu vor face decat sa se adanceasca si sa devina tot mai permanente cu fiecare zi care trece si in care acest razboi fals care nu ar fi trebuit sa se intample niciodata continua.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: