Analiza: Nadejdin, contracandidatul lui Putin, este noua nadejda (speranta) a Rusiei?

analize

Boris Nadejdin, exclus, cursa prezidentiala, semnaturi false, Vladimir Putin

Se apropie vertiginos alegerile prezidentiale din Federatia Rusa, care vor avea loc pe 17 martie. Desigur ca rezultatele sunt cunoscute de pe acum, chiar daca mai apare cate o potentiala „speranta”. Dar care este adevarul despre cea mai noua senzatie la aceste alegeri? Cine ii sta in fata actualului presedinte, Vladimir Putin? Ce crede acest contracandidat despre razboiul din Ucraina si cine il sustine de fapt?

Daca cineva crede ca in statul numit Rusia se accepta macar o forma de opozitie reala, atunci se inseala amarnic. Asadar, este important sa ne intrebam: este acest concurent al lui Putin cu adevarat diferit sau doar o alta fatada a aceluiasi regim?

Patru candidati care fac parte din partidele parlamentare, printre care si actualul presedinte Vladimir Putin au fost inregistrati pana acum. La 28 ianuarie, Comisia Electorala Centrala din Federatia Rusa a acceptat documentele de inregistrare, inclusiv semnaturile pentru participarea la alegeri a liderului Partidului Comunistilor din Rusia, Serghei Malinkovici. Pentru comunisti au votat la alegerile trecute cei declarati impotriva lui Putin, pentru ca Alexey Navalny i-a indemnat sa o faca. Candidatul comunistilor va fi urmat de altii, inclusiv de organizatorul celei mai active campanii de colectare a semnaturilor, Boris Nadejdin, sprijinit de Partidul Initiativa Civica. Echipa sa de campanie continua sa stranga semnaturi. Listele vor fi trimise, probabil, la Comisia Electorala Centrala in ultima zi de colectare – 31 ianuarie.

Acest lucru inseamna ca eventualele revendicari formale ale semnaturilor nu au fost inca eliminate. In termen de 10 zile, din februarie, va deveni clar care sunt sansele de inregistrare ale lui Nadejdin. Pana in prezent, potrivit opiniei ruse, acesta ar avea sanse slabe, dupa cum reiese din explozia de critici aduse impotriva sa din ultimele zile. Cu toate acestea, problema admiterii la alegeri nu este in mod clar inchisa.

In calitate de liberal, Boris Nadejdin a fost angajat al aparatului guvernamental si deputat in Duma de Stat din partea „Uniunii Fortelor de Dreapta” a lui Anatoli Chubais si Boris Nemtov, iar mai tarziu o figura publica, care, din punctul meu de vedere, joaca un rol important in regia acestui scrutin. In octombrie 2023, Vedomosti, un ziar apropiat autoritatilor ruse, a relatat ca Putin planuia sa diversifice buletinul de vot cu un candidat „liberal”, cum ar fi Alexei Venediktov, fost redactor-sef al Ekho Moskvy (postul si-a incetat emisia la o saptamana dupa inceperea invaziei). El insusi a declarat ca nu intentioneaza sa candideze la presedintie.

Cu toate acestea, aproximativ in acelasi timp, Boris Nadejdin si-a anuntat intentia de a candida la Presedintie. Sa fie acesta candidatul liberal perfect pentru Kremlin?

Prin Nadejdin, actualul presedinte al Rusiei, Vladimir Putin, vrea sa inteleaga mai exact cati rusi, dar si cine anume se impotriveste razboiului. Prin colectarea de semnaturi, se obtin date personale. Un candidat care ademeneste prin faptul ca este „anti-razboi” este momeala perfecta pentru a vedea pulsul in societate referitor la sustinea reala a agresiunii ruse in Ucraina. Folosindu-l pe Nadejdin ca un candidat aparent anti-razboi, Putin poate monitoriza si controla eficient opozitia. Prin colectarea de semnaturi si informatii personale, regimul poate identifica indivizii care se opun politicii sale, ceea ce poate duce la represalii, intimidari sau chiar arestari.

Mai ales ca pentru speranta Nadejdin au semnat si rusi refugiati in strainatate, apropo, intr-un numar foarte mare. Pentru inregistrarea in cursa sunt necesare 105 mii de semnaturi. Pana in acest moment, Nadejdin a reusit sa stranga peste 300 de mii de semnaturi. Deci, se intelege ca suportul pentru candidatul care se declara impotriva razboiului ar fi de luat in calcul. De cealalta parte, Vladimir Putin a strans cel putin trei milioane de semnaturi, potrivit echipei sale electorale, care desigur este echipa partidului „Rusia Unita”, chiar daca acesta doreste sa candideze drept independent.

Majoritatea absoluta a analistilor politici considera ca Boris Nadejdin va fi, totusi, eliminat din alegeri (eu nu ma numar printre acestia). Si chiar daca ar fi eliminat, rusii stau la cozi doar pentru ca nu au alta optiune pentru a-si exprima pozitia anti-Putin si anti-razboi. Este singura modalitate legala de a protesta, votand un alt candidat inregistrat. Dar aceasta mai este si o consecinta a apelului din partea personalitatilor publice rusesti din strainatate, considerate parte din societatea civila rusa, precum Mihail Hodorkovski.

Cand Boris Nadejdin a aparut pentru prima data in rolul unui potential candidat, multor rusi li s-a parut amuzant ca s-a inscris in cursa prezidentiala impotriva lui Putin. Si nici nu se credea ca va fi capabil sa organizeze o campanie clara, sa stranga semnaturile necesare, dar iata ca se pare ca le-a strans si este gata sa faca urmatoarea mutare in joc, sa obtina locul doi la alegerile prezidentiale, curios doar cu ce procentaj. Nadejdin, prezentandu-se ca un critic al razboiului, poate devia atentia publica de la problemele reale si de la criticile autentice la adresa conducerii lui Putin. Aceasta poate reduce eficacitatea opozitiei reale si poate dilua mesajele anti-razboi. In esenta, chiar daca Nadejdin se prezinta ca o voce anti-razboi si doreste sa declare pace cu Ucraina odata ce ar fi ales drept presedinte, pozitia sa privind pastrarea granitelor actuale de razboi cu Ucraina sugereaza o aliniere cu interesele si politica lui Putin, in loc de o opozitie reala sau un angajament autentic pentru pace si respectarea dreptului international. Practic, ce propune Nadejdin nu este cu nimic mai bun decat actiunile lui Putin, este aceeasi manipulare.

Una dintre criticile cele mai aprige aduse de Nadejdin este lansarea „operatiunii militare speciale” de catre presedintele Putin, pe care o considera o greseala fatala. El argumenteaza ca obiectivele declarate ale razboiului din Ucraina nu au fost atinse si ca, in schimb, exista riscul unor daune economice si demografice ireparabile pentru Rusia. Practic, pare ca ar fi candidatul perfect al opozitiei, cu o pozitie anti-razboi, anti-sistem si anti-Putin.

Pentru a ne da seama daca avem dreptate in privinta pretinsului candidat „anti-razboi”, trebuie doar sa urmarim noutatile si sa observam:

1. Daca acesta va fi scos din cursa prezidentiala;
2. Daca acesta este confirmat drept candidat la alegerile prezidentiale din martie ori daca acesta va fi lasat sa candideze (cel mai probabil) pentru a legitima intr-un fel acest scrutin deloc democratic.

Din pacate, Nadejdin este inca un instrument al lui Putin. Rolul sau nu este de a opune rezistenta reala politicii Rusiei privind razboiului din Ucraina, ci de a sustine agresiunea prin metode subtile, consolidand astfel controlul lui Putin asupra narativului intern si diminuand din importanta opozitiei reale ruse.

Acest editorial a aparut prima data pe site-ul publicatiei din Republica Moldova – Agora.md

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: