Analiza: Pierderile uriase ale rusilor nu le asigura avansul pe front. Folositi drept carne de tun, rusii sunt impotmoliti de trei luni la Avdiivka

analize

Ofensiva de amploare a lui Vladimir Putin a esuat. Intreaga ofensiva de iarna, initiata atunci cand fortele rusesti au lansat un atac in regiunile Donetk si Harkov, nu a inregistrat niciun succes in ultimele trei luni.

Coloanele de blindate rusesti s-au deplasat pentru a lua cu asalt Avdiivka, urmand strategia tipica de blitzkrieg folosita de Rusia, dar cu toate acestea localitatea inca nu este incercuita, inca nu a fost cucerita si ramane foarte neclar daca Rusia o va putea captura sau nu. Armata rusa s-a impotmolit si nu a reusit sa obtina nimic altceva din aceasta ofensiva din Donetk, decat moartea a mii de soldati, mai mult de 20.000 de morti si raniti, si pierderea a peste 500 de tancuri si vehicule blindate.

Rusia este inca departe de a cuceri Kupiansk (oblast-ul Harkov), iar in oblast-ul Donetk, ramane blocat, ca si in octombrie, la nord de Avdiivka. Soldatii rusi se afla in apropierea satului Petrovske, unde armata ucraineana tine apararea datorita transeelor si cu ajutorul dronelor si vehiculelor blindate Bradley. De cateva luni, pe aceasta sectiune a frontului, nu au loc schimbari majore. Astfel, rusii nu au reusit pana acum sa incercuiasca Avdiivka pe care trupele ucrainene au eliberat-o tocmai in toamna anului 2022.

Armata rusa este blocata in apropiere de satul Sinkivka, unde, rand pe rand, companiile de tancuri ale fortelor armate ruse se impiedica in campuri minate, pierzandu-si tancurile si soldatii. Printre principalele provocari cu care se confrunta se numara munitia cu dispersie si grenadele lansate de drone. Ramane deschisa intrebarea daca armata rusa va avea suficienta munitie in spatele atacurilor rusesti care au implicat mii de soldati in noiembrie si decembrie. Confruntarile de mai mica amploare au continuat in ultima saptamana si este evident ca Moscova va trebui sa isi mobilizeze din nou rezervele inainte de a putea trece din nou la ofensiva. Acest scenariu este foarte probabil, pentru ca se asteapta ca Vladimir Putin sa inceapa o noua mobilizarea completa dupa alegerile prezidentiale din Rusia, din martie, cand acesta va fi reales si va avea mai multa legitimitate.

Avdiivka nu este singura directie a ofensivei rusesti pentru ca Rusia incearca sa avanseze in toate directiile, dar are rezultate slabe, cu pierderi semnificative. Rusia a pierdut oameni la un moment dat pe parcursul intregii invazii la scara larga, iar rezultatele nu sunt in concordanta cu numarul de pierderi. Singura realizare este capturarea orasului distrus Marinka, si exista un oarecare progres acolo, doi kilometri langa Avdiivka, dar toate acestea nu schimba in mod semnificativ situatia actuala.

Comandamentul rus incearca sa accelereze avansul folosind modelul de asalt al deja celebrului Bakhmut, unde daca orasul nu poate fi inconjurat, acesta poate fi luat cu asalt sistematic, profitand de dificultatile de aprovizionare ale inamicului. Analistii militari vorbesc despre faptul ca fortele armate ruse ataca suburbiile din Avdiivka dinspre nord – de-a lungul caii ferate si dinspre sud – in zona industriala din apropierea orasului Donetk.

Au trecut aproape doi ani de la brutala agresiune rusa si Moscova nu si-a redus inca ofensiva, asa ca este destul de problematic sa tragem concluzii despre aceasta si este prea devreme sa spunem ca ofensiva rusa a esuat, deoarece nu s-a incheiat inca. Cu toate acestea, este cu siguranta posibil sa spunem ca ofensiva rusa nu decurge conform planului, ca un blitzkrieg dorit de Vladimir Putin a esuat din nou si ca Rusia sufera pierderi uriase. Acest lucru face ca actuala ofensiva rusa sa fie foarte diferita de ofensiva ucraineana care a avut loc in vara, chiar in ciuda faptului ca nici Ucraina nu a fost eliberata cu viteza cu care a fost lansata ofensiva rusa.

Din cele doua razboaie mondiale, cel putin putem afirma ca armata atacatoare nu poate suporta pierderi egale sau mai mici decat tara care se apara. Cu toate acestea, Ucraina a reusit sa faca acest lucru, iar pe alte directii pierderile Ucrainei au fost mai mici decat cele ale Rusiei. Acum, situatia este mai asemanatoare cu descrierea clasica a ofensivei rusesti, unde Rusia chiar sufera. Doar in Avdiivka, noua localitate de interes pentru toata lumea, pur si simplu in termeni de echipament, pierderile Rusiei sunt exact de 10 ori mai mari decat pierderile ucrainene. Iar, cel mai probabil, raportul dintre pierderile ucrainenilor si ale rusilor in materie de vieti umane, si anume soldati, este asemanator.

Armata rusa nu face progrese serioase in aceasta ofensiva, care dureaza de mult timp, iar Rusia a avut pierderi semnificative pe mai multe fronturi, deci nu este totul pierdut pentru ucraineni. Multe depind de cat de mult sprijin primeste Ucraina in materie de obuze si tehnica militara.

Ultimele trei luni pentru ofensiva rusa au fost teribile. Rusia nu realizeaza niciunul dintre obiectivele vizate, dar nu exista niciun motiv de relaxare. Se apropie vertiginos alegerile prezidentiale, iar Vladimir Putin pana in luna martie a acestui an va face tot posibilul sa obtina un fel de victorie militara simbolica. Indiferent de costuri si pierderile umane ale ucrainenilor si chiar nepasandu-i de cati soldati ai armatei ruse vor muri.

Rusia nu se va opri, pentru ca Vladimir Putin nu are un reper de pierderi la care este pregatit sa inceteze ostilitatile, el va angrena in razboi oricat de multi soldati doreste. Va lovi cu rachete Ucraina chiar si in tinte civile ori de cate ori va dori, la fel pentru ca nu il opreste nimeni. Sigur ca putem spune ca ultimele trei luni au fost pentru armata ucraineana cu izbanda in ceea ce priveste respingerea atacurilor rusesti, dar lunile urmatoare vor fi in continuare dificile, asa ca este foarte important sa sprijinim Ucraina. Si mai important este deblocarea asistentei financiare din partea Statelor Unite si a Uniunii Europene pentru ca armata ucraineana sa poata continua sa-si planifice operatiunile de contraofensiva.

Acest editorial a aparut prima data pe site-ul publicatiei din Republica Moldova – Agora.md

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: