Analiza: Rusia isi pregateste stocurile de rachete pentru a bombarda infrastructura energetica ucraineana la iarna. Ajutorul militar pentru Ucraina intarzie

analize

rachete Kinjal, productie, import, piese, companii europene, americane, sanctiuni

Iarna se apropie, iar atentia internationala indreptata spre Ucraina continua sa se diminueze din cauza apropierii de pragul emotional de doi ani de razboi. Ajutorul militar pentru Kiev intarzie, iar munitiile din hangarele Fortelor Armate ale Ucrainei se imputineaza. Pe aceasta s-a bazat si presedintele Rusiei, Vladimir Putin. Oata ce avem un razboi de lunga durata, Occidentul va fi angrenat in propriile probleme, de pilda valul de alegeri parlamentare, prezidentiale (si europene in UE) din 2024 in majoritatea statelor occidentale, inclusiv alegerile prezidentiale din Statele Unite.

Desigur ca exista premise ca acest conflict militar ar putea continua inca ani buni, deoarece nici Rusia, nici Ucraina nu par dispuse sa cedeze si nici nu au capacitatea de a obtine o victorie decisiva. Din pacate, Ucraina se confrunta cu lipsa de resurse financiare, precaritatea stocului de munitii, cu o atentie mai redusa, dar si cu presiunea timpului.

In continuare infrastructura energetica reprezinta cea mai mare slabiciune pentru Ucraina in razboi. Exact pe acest aspect se bazeaza si Federatia Rusa, sa lase milioane de ucraineni in frig si intuneric. De aceea, pe langa munitia atat de necesara pentru a lovi in adversar, ucrainenii au nevoie si de sisteme anti-aeriene performante. Mai ales pentru ca Rusia si-a facut stocuri mai mari de rachete si drone pentru a lovi in puncte vulnerabile si strategice ale Ucrainei. Ne amintim bine faptul ca iarna trecuta, ucrainenii au suferit enorm de pe urma intreruperilor de energie electrica, care afecteaza atat populatia cat si industria de razboi ucraineana, practic prin aceasta blocheaza si activitatea Fortelor Armate al Ucrainei.

Ceea ce avem acum in Ucraina este caracterizat ca un razboi de uzura. Ofensiva ucraineana inceputa din iunie anul acesta si preconizata ca un avans substantial al Armatei Ucrainene in redobandirea teritoriilor ocupate nu s-a soldat cu efectul scontat. Conditiile meteorologice foarte importante in acest razboi, iarna sunt propice pentru un eventual avans al rusilor, pentru o ofensiva ruseasca (de aceea, Rusia a atacat Ucraina pe timp de iarna).

Armatele ambelor parti se vor confrunta cu temperaturi scazute, defectiuni ale echipamentelor si cu blocarea liniilor de aprovizionare, dar totusi, Fortele Armate Ucrainene dispun de foarte multe vehicule pe roti in partea de Nord-Est a frontului, care ar fi mult mai mobile odata cu inghetarea noroiului.

Intarzierea livrarilor de obuze din Occident ameninta nu doar progresul Ucrainei in estul tarii, ci si posibilitatea unei pierderi de teritoriu in fata fortelor ruse, care dispun de capacitati mari de productie a acestor munitii, in continua crestere. Aceasta situatie accentueaza vulnerabilitatea ucrainenilor in fata agresiunii rusesti si poate schimba echilibrul de putere.

Razboiul a evidentiat limitele in ceea ce priveste resursele de munitie intr-un conflict de amploare si, in acelasi timp, a expus capacitatea redusa a tarilor occidentale de a-si reinnoi stocurile de munitii. Statele Unite au accelerat productia de obuze de artilerie, insa prognozele indica faptul ca, pana in 2025, productia americana ar putea sa ramana sub nivelul Rusiei din 2024, chestiune alarmanta pentru autoritatile de la Kiev.

Uniunea Europeana a recunoscut incapacitatea de a-si indeplini promisiunea de a furniza un milion de obuze Ucrainei pana in primavara anului 2024. Cu toate acestea, liderii statelor membre UE isi exprima dorinta de a se angaja in aceasta directie, considerand ca anuntul initial a stimulat comenzi suplimentare pentru munitii si a condus la investitii in cresterea capacitatii de productie a companiilor. Este adevarat ca statele Uniunii Europene au capacitatea de a produce un milion de obuze pe an, dar exporta o parte semnificativa catre alte destinatii in conformitate cu contractele existente, unde cartuse de calibru 155 milimetri (foarte importante pentru Ucraina) sunt cele mai folosite, desigur si in razboiul Israel – Palestina.

Europa face demersuri pentru a acoperi deficitul de armament pe fondul indoielilor privind angajamentul SUA fata de Ucraina. Germania, Norvegia, Marea Britanie si alte state europene importante producatoare de armament isi sporesc productia de arme si munitie de artilerie pentru a ajuta Kievul. Dar ajutorul ar putea veni prea tarziu, deoarece iarna se apropie si contraofensiva Ucrainei impotriva Rusiei stagneaza. Germania, care a fost candva o tara intarziata in acordarea de ajutor Ucrainei, a anuntat ca intentioneaza sa isi dubleze sprijinul la 8 miliarde de euro in 2024 si ca va livra mai multe sisteme de aparare aeriana pana la sfarsitul acestui an. Iar statele Uniunii Europene se pregatesc sa antreneze inca 10.000 de soldati ucraineni, ajungand astfel la un total de 40.000 pana acum.

In acelasi timp, interesul Congresului SUA pentru finantarea efortului de lupta impotriva invaziei ruse pare sa fie in scadere, avand in vedere noile prioritati de securitate nationala, inclusiv cele legate de alte zone ale lumii cum ar fi razboiul din Orientul Mijlociu. In aceasta privinta, necesitatea unor planuri de finantare extinse din partea Statelor Unite pentru anii urmatori este esentiala, iar un sprijin pe termen lung pare a fi unica solutie pentru supravietuirea Ucrainei in confruntarea agresiunii ruse.

In timp ce atentia internationala se concentreaza si asupra razboiului dintre Israel si Palestina, este important sa nu uitam de Ucraina. Mai ales ca razboiul din Ucraina nu mai este singurul teatru de razboi activ care genereaza o criza umanitara grava si alte conflicte au inceput tot mai mult a fi mediatizate, practic diminuand din capacitatile ucrainenilor de a obtine si mai mult sprijin militar. Din pacate, doleantele presedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski se aud tot mai in surdina si sunt acoperite de zgomotul general al problemelor interne din statele occidentale, unde in curand, in 2024, avem alegeri interne parlamentare si prezidentiale si alegeri europarlamentare in toate statele UE.

Statele Unite sunt acum preocupate de campania electorala pentru alegerile prezidentiale, responsabilitatea fata de Israel in razboiul sau contra Palestinei si Hamas, dar si instabilitatea politica din Congresul american prin evitarea la limita a multiple „shutdown-uri” (tradus mot a mot, inchiderea guvernului SUA).

Este imperativ necesar ca suportul pentru Ucraina sa continue, doar asa ucrainenii vor trece si de aceasta iarna care, desigur contureaza si rezultatul final al razboiului.

Acest editorial a aparut prima data pe site-ul publicatiei din Republica Moldova – Agora.md

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: