Analiza: Tancurile occidentale au intrat in lupta in cadrul contraofensivei ucrainene contra fortele Moscovei

externe

Leopard 2 A5, tanc

Ucraina a trimis pentru prima data in lupta tancuri de lupta occidentale, spun analistii pentru NBC News, in cadrul mult asteptatei contraofensive impotriva fortelor de ocupatie rusesti.

Contraofensiva a fost planificata de luni de zile, iar armata ucraineana a antrenat trupe proaspete, si a adunat arme occidentale, pentru ceea ce ar putea fi cea mai buna oportunitate de a obtine castiguri semnificative pe campul de lupta.

Oficiali rusi si bloggeri militari au raportat vineri lupte grele de-a lungul liniilor de front din sud-estul Ucrainei. Kievul a mentinut tacerea pe acest subiect, dar un ofiter superior si un soldat din apropierea liniilor de front au declarat joi ca valul de atacuri a reprezentat un nou impuls pentru a strapunge apararea rusa.

Iar acest efort pare sa fie sustinut de blindate grele.

Doi analisti militari occidentali au declarat ca in etapa de deschidere a contraofensivei a avut loc debutul in lupta al tancurilor grele Leopard 2 de fabricatie germana, care au fost furnizate Kievului dupa luni de discutii cu sustinatorii sai din NATO.

Armata rusa a publicat imagini filmate cu drona cu un atac al unitatilor blindate ucrainene in regiunea Zaporijia din sud-estul tarii, in primele ore ale zilei de joi.

Michael Horowitz, seful departamentului de informatii de la Le Beck International, o companie de consultanta in domeniul gestionarii riscurilor, a analizat imaginile si a declarat ca ar fi tancuri Leopard in actiune.

„Aceasta ar fi prima data cand Ucraina desfasoara tancuri de lupta occidentale, ceea ce este un semn sigur ca este ceva serios”, a declarat Horowitz pentru NBC News.

Armata rusa a sustinut  ca a distrus trei dintre Leopardurile ucrainene in timpul luptelor, precum si alte 27 de tancuri, folosind artileria si lovituri aeriene. Aceasta afirmatie nu a putut fi verificata.

Un purtator de cuvant al armatei ucrainene a refuzat sa comenteze atunci cand a fost intrebat despre tancurile Leopard, in conformitate cu politica Kievului de a nu comenta in mod oficial progresul contraofensivei.

Cu toate acestea, ministrul adjunct al apararii din Ucraina, Hanna Maliar, a confirmat ca fortele ucrainene ataca in regiunea Zaporijia, in apropiere de oraselul Orihiv. „Inamicul se afla in mod activ in defensiva”, a spus ea intr-o declaratie.

Tancul greu de lupta Leopard 2 de 60 de tone este fabricat de Germania, dar este utilizat de mai multi membri europeni ai aliantei NATO. Inarmat cu un tun de 120 mm, poate lovi tinte de la o distanta de peste cinci kilometri si este semnificativ mai puternic decat tancurile din epoca sovietica folosite anterior de armata ucraineana.

Ucraina a pledat pentru tancuri occidentale timp de luni de zile, dar a intampinat initial rezistenta din partea SUA si a altor tari NATO, care au invocat ingrijorarea privind escaladarea conflictului, precum si teama ca tehnologia occidentala ar putea ajunge in mainile rusilor in cazul in care tancurile ar fi capturate.

Dar in ianuarie, SUA si Germania au ajuns la un acord. Berlinul si-a dat binecuvantarea pentru ca partenerii NATO sa inceapa sa furnizeze tancuri Leopard Ucrainei, precum si sa ofere propriile tancuri. In schimb, Washingtonul a promis ca va oferi Ucrainei tancuri M1 Abrams de fabricatie americana in viitor.

De asemenea, SUA au trimis Ucrainei vehicule blindate de lupta Bradley.

Primele tancuri Leopard au ajuns in Ucraina in februarie si au fost furnizate de Polonia, care a fost unul dintre cei mai fermi sustinatori militari ai Ucrainei pe parcursul razboiului.

Inaintea contraofensivei, natiunile occidentale s-au concentrat pe instruirea trupelor ucrainene in domeniul „armelor combinate” – utilizarea tancurilor, a artileriei si a infanteriei in mod concertat pe campul de lupta. Ucraina spera ca tancurile grele ii vor permite sa strapunga liniile rusesti fortificate din est si sud.

Rezultatul contraofensivei poate contura finalul razboiului. Oficialii americani au declarat ca doresc ca Ucraina sa se afle in cea mai puternica pozitie posibila daca va intra in cele din urma in negocieri cu Kremlinul.

Presedintele Volodimir Zelenski a declarat ca obiectivul final al natiunii sale este de a expulza fortele rusesti de pe teritoriul ucrainean recunoscut la nivel international, inclusiv Peninsula Crimeea si alte zone aflate sub ocupatie din 2014.

Luand cuvantul alaturi de premierul britanic Rishi Sunak la Casa Alba joi, presedintele Joe Biden a promis ca va continua sa furnizeze Ucrainei ajutor militar.

Cei doi „au discutat despre sprijinul nostru de neclintit pentru poporul ucrainean, care se apara impotriva celei mai brutale agresiuni pe care am vazut-o de mult timp, din partea Rusiei si a lui Putin”, a declarat Biden.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: