Ancheta de amploare, perchezitii in Germania, Italia si Elvetia la constructorii auto Fiat si Iveco

actualitate

Parchetul din Frankfurt a anuntat miercuri ca mai multe perchezitii coordonate au fost efectuate de autoritatile germane, italiene si elvetiene la constructorii auto Fiat si Iveco cu privire la suspiciunile privind manipularea emisiilor poluante ale motoarelor diesel care echipeaza vehiculele Fiat, Alfa Romeo, Jeep si Iveco, informeaza AFP, citata de Agerpres.

La randul sau, constructorul auto italo-american Fiat Chrysler (FCA) a confirmat ca unele dintre birourile sale din Europa au fost perchezitionate in cadrul unei anchete demarate de magistratii germani.

„Anchetatorii din Germania, Italia si Elvetia au perchezitionat zece facilitati industriale pentru a obtine probe privind existenta unui dispozitiv de manipulare a motoarelor diesel de catre cele doua companii”, au indicat autoritatile germane. Ancheta, coordonata de unitatea de cooperare judiciara a Uniunii Europene, Eurojust, se concentreaza pe noua persoane care sunt rezidente in Italia si pe activitatile lor intre 2014 si 2019, a precizat Parchetul din Frankfurt.

Sunt vizate dispozitive potential frauduloase care au fost identificate in doua motoare diesel, 1,3 litri Multijet si 1,6 litri Multijet, care echipeaza vehiculele marcilor Alfa Romeo, Fiat si Jeep, apartinand grupului Fiat Chrysler, si Iveco, aflat in proprietatea grupului italian CNH Industrial. Aceste dispozitive ar permite modificarea nivelului emisiilor poluante in momentul testelor de omologare din laborator, in ideea de a le reduce semnificativ comparativ cu nivelul real al emisiilor masurat in momentul in care autovehiculul ruleaza pe sosea.

Perchezitiile de miercuri se inscriu intr-o vasta ancheta de manipulare a motoarelor diesel, dezvaluita in urma cu cinci ani, care a afectat intreaga industrie auto germana precum si marii jucatori internationali din acest sector. Scandalul Dieselgate a costat Volkswagen peste 30 de miliarde de euro, cea mai mare parte in SUA.

Mai mult despre:

Comentarii: