Categories: politica

Andrei Plesu pune punctul pe i in scandalul „Masa Tacerii”: „Daca Brancusi ar vedea CINE si cum il apara, s-ar intoarce in mormant”

Scriitorul Andrei Plesu comenteaza cu ironie acida controversa iscata de gestul presedintului Klaus Iohannis de a se aseza la „Masa Tacerii”. „Foarte rau s-au suparat virfurile brancusologiei nationale, mari istorici de arta ca Ghita, Diaconu, Basescu si Cristoiu”, constata Plesu intr-un text pub;icat in Dilema Veche.

„Sint uimit sa constat cit amor si cit respect poate livra romanul cind e vorba de Brancusi. In anii ’50, artistul oferise tarii lui natale toata opera sa. Am refuzat-o: era burgheza, formalista, reactionara. Nici poporul, nici „elitele“ n-au protestat. Lucrarile de la Tirgu Jiu nu au avut si nu au parte de o administrare grijulie, dar, iarasi, mai nimeni nu se sesizeaza. De curind, s-a propus o subscriptie publica pentru achizitionarea unei pretioase lucrari brancusiene, asa incit ea sa treaca din proprietatea unui colectionar privat in proprietatea statului. Natia (cu bogatasii ei cu tot) nu s-a prea inghesuit sa doneze, oricit de putin, pentru a sustine initiativa. Au aparut, in schimb, tot soiul de bombanitori, dispusi sa valorifice episodul in context electoral.

Pe acest fundal, a picat manusa o stingacie prezidentiala: dl Klaus Iohannis s-a asezat pe unul dintre scaunele din jurul Mesei Tacerii. Atit le a trebuit brancusofililor! Ce blasfemie, ce scandal, ce lipsa de patriotism! Ce jignire adusa unui geniu al poporului nostru! Iata-ne, in sfirsit, strinsi uniti in jurul artei, gata sa ne dam viata pentru salvarea onoarei autohtone. Foarte rau s-au suparat virfurile brancusologiei nationale, mari istorici de arta ca Ghita, Diaconu, Basescu si Cristoiu. Jos reactiunea! Jos abuzurile! Jos de pe scaunul din parc! Ne-am saturat de smecherii, de incultura si de nemti! Patria ar merge bine daca, din nefericire, unii n-ar face afaceri veroase cu opere celebre si nu si-ar pune posteriorul pe ele. Asa nu mai merge!

Asa stind lucrurile, sint sigur, totusi, ca daca Brancusi ar vedea cine si cum il apara, s-ar intoarce in mormint”, a scris Plesu in Dilema Veche.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Israelul confirma ca doi dintre muncitorii thailandezi luati ostatici de Hamas pe 7 octombrie au fost ucisi

Armata israeliana a anuntat joi ca doi thailandezi, muncitori agricoli dintr-un kibbutz atacat de Hamas…

22 de minute ago

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

8 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

13 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

13 ore ago