Angela Merkel, discurs dramatic catre natiune: „Este cea mai mare provocare de la Al Doilea Razboi Mondial”

externe

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a sustinut miercuri seara un discurs televizat in care a afirmat ca lupta cu coronavirusul este „cea mai mare provocare de la Al Doilea Razboi Mondial”.

„Situatia este serioasa. Luati-o in serios”, a spus Merkel, solicitand fiecarui german sa ia parte la efortul de incetinire a raspandirii virusului.

„Cred cu adevarat ca putem depasi acest moment daca toti cetatenii isi inteleg cu adevarat menirea”, a adaugat cancelarul german.

Merkel a amintit in mesajul sau masurile impuse in Germania si in Europa, unde libertatea de circulatie a fost restransa pentru a se incerca stoparea pandemiei.

”Pentru cineva ca mine, pentru care libertatea de a calatori si de circulatie a fost un drept castigat cu greu, asemenea restrictii nu pot fi justificate decat de o necesitate absoluta”, a explicat Angela Merkel, ea fiind originara din fosta Germanie comunista. ”Intr-o democratie, ele nu ar trebui sa fie vreodata decise cu usurinta si numai daca sunt temporare. Dar (restrictiile – n.red.) sunt in acest moment indispensabile pentru a salva vieti”, a insistat sefa guvernului de la Berlin.

Ea a lansat asadar ”un apel” la respectarea regulilor de distantare sociala in Germania, unde insa masuri ferme de izolare a cetatenilor nu au fost deocamdata decise de autoritati, spre deosebire de Italia, Spania sau Franta.

”Fara strangeri de mana, spalatul riguros al mainilor si pastrarea unei distante de cel putin un metru si jumatate de persoana urmatoare si, daca este posibil, practic niciun contact cu persoanele foarte in varsta, intrucat ele sunt expuse in mod deosebit”, a amintit Angela Merkel cateva masuri pe care fiecare ar trebui sa le respecte pentru a putea combate aceasta pandemie.

”Nu degeaba expertii spun ca bunicii si nepotii nu trebuie sa se intalneasca in aceasta perioada”, a insistat ea, sugerand ca, pentru a-i proteja pe varstnici ,contactul cu acestia sa fie mentinut prin ”apeluri telefonice, e-mailuri si eventual scriind din nou scrisori”, a insistat ea.

De asemenea, Merkel a criticat cumparaturile masive observate in supermarketuri. ”Stocarea are un sens (…) Dar cu moderatie. Acumularea (de produse) ca si cand in curand nu s-ar mai gasi nimic este inutila si denota lipsa de solidaritate”, a punctat Merkel la finalul mesajului sau.

Germania este printre cele mai afectate tari de coronavirus. S-au inregistrat pana miercuri 8.198 de cazuri de infectare, dintre care 12 persoane au decedat.

Mai mult despre: ,

Comentarii: