Ani grei de inchisoare. DNA cere pedeapsa maxima pentru Alina Bica in dosarul ANRP: „Solicitam si confiscarea de la Dorin Cocos sumei de zece milioane de euro, pretul traficului de influenta”

news

La ultimul termen in dosarul ANRP de la ICCJ, in care fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, Dorin si Alin Cocos sunt acuzati de fapte de coruptie, procurorul DNA a cerut pedepse cu exeucutare pentru toti inculpatii din aceasta cauza, cu exceptia celui din urma, pentru care a propus suspendarea.

Pentru fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, acuzata de abuz in serviciu si luare de mita, procurorul a cerut pedeapsa privativa de liberate orientata spre maxim, adica 10 ani, iar pentru Dorin Cocos, tot pedeapsa cu executare, insa „situate in limite reduse”. Pentru Oana Vasilescu (fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP) si Lacramioara Alexandru (fost vicepresedinte al ANAF), pedepsele recomandate au fost tot cu executare, insa orientate spre minim.

Pentru restul inculpatilor, omul de afaceri Stelian Gheorghe, Crinuta Dumitrean (fost sef ANRP), fostul deputat Catalin Teodorescu, Sergiu Ionut Diacomatu (fost vicepresedinte ANRP), Bogdan Dragos (fost vicepresedinte al ANAF) si evaluatorul Emil Nutiu, DNA a cerut pedeapsa cu executare orientata spre maximum prevazut de lege.

Totodata, reprezentantul Ministerului Public a mai cerut ca toti inculpatii sa plateasca despagubiri in valoare de aproape 300 de milioane de lei, echivalentul sumei de 69 de milioane de euro.

„Solicitam si confiscarea de la Dorin Cocos sumei de zece milioane de euro, pretul traficului de influenta”, a mai spus procurorul.

Decizia judecatorilor in acest caz nu va fi definitiva.

In dosarul „Bica 1” sunt judecati, pentru abuz in serviciu, opt fosti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor – fosta sefa a DIICOT Alina Bica, in calitate de fost reprezentant al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, Crinuta Dumitrean, Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lacramioara Alexandru, Oana Vasilescu si Dragos George Bogdan. Evaluatorul Emil Nutiu si omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Cei opt fosti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzati ca i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Omul de afaceri Dorin Cocos este judecat pentru doua fapte de trafic de influenta si dare de mita, iar fiul acestuia Alin Cocos, pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la dare de mita. Procurorii DNA i-au trimis in judecata si pe Ionut Florentin Mihailescu, fost consilier al lui Alinei Bica, persoana apropiata lui Alin Cocos, pentru complicitate la luare de mita (doua fapte).

Dorin Cocos este acuzat ca, in schimbul influentei exercitate asupra Alinei Bica si a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins si primit, in perioada de dupa 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denuntator in cauza, suma de 10 milioane de euro, cu conditia sa-i asigure rezolvarea dosarului de despagubire.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: