„Antena 3 a comis un act de ciordeala, altoit cu foarte multa prostie”. Un nou fake news major patronat de Mihai Gadea

news

Jurnalistul Vlad Stoicescu acuza postul Antena 3, pe Mihai Gadea in special, ca a „ciordit” un material realizat de altcineva pe care l-a difuzat in emisiunea „Sinteza Zilei”. Emisiunea, despre “infractorii romi intrati in tara”, a fost ulterior sanctionata de CNA doar cu avertisment.

Gadea preluat o inregistrare realizata de altcineva, titrand „exclusiv”, si a dezinformat, schimband atat momentul in care a avut loc inregistrarea cat si locul acesteia, pentru a demonstra ca Romania este asaltata de infractori care revin in tara.

Jurnalistul Vlad Stoicescu explica pe larg ce s-a intamplat, concluzionand dur: „Antena 3 a comis un act de ciordeala, altoit cu foarte multa prostie”.

Postarea integrala:

Un caz de prostie si ciordeala la Antena 3
________

Faptele sunt relativ simple, insa – pentru ca desfasurarea lor e complicata – o cronologie cam stufoasa e necesara. Aveti rabdare, insa, caci e o pilda despre nesimtire si lipsa de profesionalism, ambele crase.

Astazi, am vazut pe Pagina de Media o stire. Ea noteaza ca o emisiune a lui Mihai Gadea despre “infractorii romi intrati in tara” a primit avertisment de la CNA.

Nu stiam despre continutul respectivei emisiuni, dar un detaliu mi-a atras in mod deosebit atentia: stirea Pagina de Media este ilustrata cu o captura din emisiunea Antenei 3 care contine un cadru cunoscut noua, celor de la Dela0.ro.

In acest cadru apare un cetatean in Vama Nadlac pe care l-am filmat si inclus in montajul final al primului episod din seria video EuRoPandemic (proiectul nostru recent, realizat in parteneriat cu Vagabond Film). Episodul poate fi vazut aici – tinyurl.com/ycbj8wzp

Ilustratia stirii m-a facut in mod evident curios – care sa fi fost emisiunea Antenei 3 in care au aparut imagini filmate de noi, fara ca noi macar sa stim asta?

Am cautat in arhiva de emisiuni a televiziunii, disponibila online contracost, si am descoperit ca emisiunea ajunsa inclusiv pe masa CNA a fost difuzata pe 20 aprilie. Ea contine un segment intreg despre „talharii si infractorii romi” care s-au intors in tara, precum si despre „clanurile interlope care au terorizat Europa” (citez chiar burtierele Antenei 3).

Si-acum ajungem cu adevarat la subiect.
_____

20 aprilie 2020, prime-time Antena 3. Dupa difuzarea unui reportaj filmat de o televiziune franceza, emisiunea Sinteza Zilei revine in studio, unde Mihai Gadea ne invita sa vedem un cetatean, unul dintre posibilii talhari si infractori care ne ameninta societatea.

“Iata-l”, conchide triumfator jurnalistul Antenei 3.

Si intra secventa. In minutul difuzat de televiziunea familiei Voiculescu, un telefon mobil filmeaza ocularul (viewfinder-ul) unei camere video pe care ruleaza imagini cu un cetatean de etnie roma care canta o manea freestyle despre viata in vremuri de coronavirus.

Il stiu pe acest cetatean – si cunosc, in mod specific, si aceste imagini filmate cu telefonul mobil, surprizand ecranul camerei.

Exact aceste imagini mi-au fost trimise in dimineata zilei de 7 aprilie 2020, din Vama Nadlac, de Mihai Dragolea. Mihai este partenerul nostru in proiectul video-documentar si cel care a mers pe teren la granita, sa filmeze pentru primul episod al seriei EuRoPandemic.

Chiar in dimineata in care a luat cadrele cu cetateanul cantaret, Mihai mi le-a trimis, ca sa vad ce se intampla pe-acolo. Le-a trimis si altor cunoscuti, cum facem multi dintre noi in epoca digitala pentru a le arata pe unde suntem si ce facem.

Repet pentru claritate: vorbim de cadre filmate cu telefonul, ilustrand ocularul unei camere pe care ruleaza imagini filmate cu acea camera. Se vede pana si TC-ul, adica timecode-ul, o notiune extrem de familiara celor din televiziune.

Printr-o minune pe care n-am elucidat-o inca, aceste imagini au ajuns in redactia Antenei 3. Poate vreunul dintre amicii lui Mihai le-a aratat mai departe. Nu stim exact.

Ce stim e ca in seara de 20 aprilie, intr-un montaj ridicol, demn de orice manual de manipulare, Mihai Gadea a folosit acest minut filmat pe genunchi cu telefonul mobil pentru a ilustra infractorii romi care, iata!, nu doar ca se intorc in tara, dar mai si canta fara rusine in fata politiei de frontiera despre coronavirus, demonstrandu-si smecheria.

Adevarul factual e ca omul filmat de noi nu era in dreptul niciunui post de trecere a granitei. Depasise aceasta zona, fusese procesat de statul roman.

Nimeni insa de la Antena 3 nu s-a sinchisit sa afle vreun detaliu despre sursa filmarii.
_____

Fara sa clipeasca, Gadea sustine in cadrul emisiunii de pe 20 martie ca insul care canta era chiar “in fata ghiseului la politie”, desi i se atrage atentia din studio ca acolo cetateanul se dadea oarecum in stamba pentru ca se afla in fata unei camere.

“Cu asta urmeaza sa ne confruntam, si mai ales politia!”, conchide grav Gadea.

Pe ecranul Antena 3 scrie “EXCLUSIV, VAMA NADLAC, 11 APRILIE”.

Exclusiv nu era nimic – iar autorul filmarii nu-si daduse incuviintarea pentru preluarea imaginilor trimise in regim privat (nici macar nu vorbim de imagini-sursa, ci de o secventa filmata cu mobilul care ilustreaza imaginile-sursa si care fusese „aratata” catorva prieteni).

Vama Nadlac era la locul ei – si-aici incepe si se opreste toata constructia factuala a Antenei 3.

Ziua nu era 11 aprilie, e o insailare a televiziunii familiei Voiculescu. Imaginile fusesera luate in dimineata zilei de 7 aprilie.

Fara sa se ingrijoreze de regulile meseriei, Antena 3 a bagat pe post, intr-un montaj incriminator, aceste imagini cu cetateanul cantaret.

N-au avut nicio secunda pornirea sa caute autorul, sa se elucideze cu privire la circumstantele filmarii. N-au avut nicio secunda pornirea sa puna sub semnul intrebarii daca e OK sau nu sa asimileze cu un infractor un cetatean despre care nu stiau nimic, dar pe care il judecau fara rezerve dupa culoarea pielii, dupa atitudine si dupa muzica preferata.

Inainte de difuzarea secventei furate si neverificate, in emisiunea lui Mihai Gadea fusese vorba de clanuri care au teororizat Europa.

“Foarte multi dintre baietii astia s-au intors in Romania.

Vreti sa vedeti niste imagini?… cu un baiat de felul acesta cand se intalneste cu politia de frontiera. Ce face el cand se intalneste cu politia de frontiera? Ce faci cand te intalnesti cu politia de frontiera si te intorci in tara ta dupa ce ai avut o activitate bogata in afara tarii? Iata-l!”, fabuleaza ca-n basme Mihai Gadea.

Dupa difuzarea secventei furate si manipulate in cel mai pur stil Antena 3, acelasi Gadea zice:

“Intra in Romania pe banda rulanta baieti de felul acesta.”
_____

Nu stiu cine intra si cine iese din tara. Stiu ca baiatul filmat de Mihai in Vama se intorsese din Anglia si nu avem date care sa indice faptul ca era infractor, nici macar nu ne-am apucat sa documentam acest aspect, pentru ca nu persoanele fizice erau de interes pentru noi acolo, ci atmsofera generala din Nadlac in vreme de pandemie.

Stiu totusi ca prin jurnalism se poate trece ca gasca prin apa, facand meseria cu picioarele, in sfidarea oricarei reguli de bun-simt, in neglijarea oricarei verificari a datelor, cu singurul obiectiv de a obtine un decupaj oricat de mincinos al realitatii, care sa serveasca unei idei dinainte formulate.

Nu stiu cum au ajuns imagini trimise in regim privat la A3, dar stiu ca A3 era datoare sa afle sursa lor (le era foarte usor) si sa vada daca era cazul sa le integreze manipulator intr-o emisiune despre infractori romi. O emisiune care se difuzase pe 20 aprilie.

Pe 11 aprilie, Mihai Dragolea, colaboratorul nostru, deja publicase pe contul de Facebook imaginile-sursa cu cetateanul cantaret de la Nadlac (cele efectiv filmate cu camera), anuntand ca urma pe Dela0.ro o serie despre viata in pandemie.

Pana sa se stabileasca daca cetateanul cantaret a furat sau nu ceva, daca e interlop sau altceva, sigur se poate stabili ca Antena 3 a comis un act de ciordeala, altoit cu foarte multa prostie.

Intr-adevar, Antena 3 este, din nou, aici.

Mai mult despre: ,

Comentarii: