Antony Blinken lauda Romania pentru ca a acceptat primul reactor nuclear modular de mici dimensiuni: „Este o performanta, este o tehnologie care va avea un impact major”

news

Statele Unite ale Americii pot conta pe Romania, a afirmat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, aflat in vizita oficiala la Washington, iar secretarul de stat Antony Blinken a subliniat ca SUA si Romania sunt „aliati robusti in NATO” si lucreaza indeaproape pe multe subiecte.

Cei doi au avut o scurta declaratie de presa inaintea consultarilor politice.

„Avem un parteneriat strategic si vom avea un dialog strategic, dovada a faptului ca lucram indeaproape pe multe subiecte. Suntem alaturi cand vorbim de anumite provocari ale Rusiei si de provocari ale Chinei. Suntem alaturi cand vorbim de securitatea si stabilitatea europene si suntem alaturi in multe domenii”, a afirmat Blinken, citat de Agerpres.

El a amintit de recentul acord privind primul reactor nuclear modular de mici dimensiuni. „Este o performanta, este o tehnologie care va avea un impact major asupra a ceea ce inseamna provocarile din domeniul schimbarilor climatice. Sunt recunoscator pentru asta si pentru colaborarea in ceea ce priveste situatia COVID-19. A avut un mare impact asupra Romaniei, asa cum a fost si aici, in Statele Unite ale Americii. Dar suntem alaturi in aceste eforturi”, a evidentiat secretarul de stat american.

Ministrul Aurescu a spus ca vizita sa are si o valoare simbolica, deoarece anul acesta se implinesc 10 ani de la adoptarea declaratiei comune privind Parteneriatul strategic pentru secolul XXI.

„Am realizat multe, dar nu ne oprim aici. Aceste consultari cuprind subiecte foarte importante de pe agenda noastra, importante pentru coordonarea noastra bilaterala, dar si multilaterala. In primul rand, vom discuta despre aprofundarea excelentei noastre cooperari in domeniile politic si de securitate, vom sublinia importanta coordonarii indeaproape a negocierii noului concept strategic al NATO, despre consolidarea mai departe a posturii de descurajare si aparare a intregului flanc estic, in special in Marea Neagra si despre cresterea prezentei SUA in regiune si, de asemenea, in Romania”, a punctat Bogdan Aurescu.

El a afirmat ca discutiile vor aborda si cooperarea din domeniul economic si energetic, mentionand proiectele Rail2Sea, Via Carpathia si pe cel de cooperare nucleara, care a devenit „un alt stalp al parteneriatului strategic”.

Totodata, ministrul Aurescu vorbit despre dorinta Romaniei de a intra in programul Visa Waiver. „Sper ca vom putea gasi instrumente concrete de avansare in acest dosar”, a aratat el.

„Voi reitera azi sustinerea ferma pe care Romania o acorda parteneriatului transatlantic si rezilientei transatlantice, deoarece ele sunt cheia pentru pace durabila, stabilitate si prosperitate in Europa si in lumea intreaga. Domnule secretar, draga Tony, Statele Unite ale Americii pot conta pe Romania, ca unul dintre cei mai puternici aliati si parteneri in Europa si la nivel transatlantic”, a transmis Bogdan Aurescu.

„Romania poate conta pe Statele Unite”, a replicat inaltul oficial american.

Mai mult despre:

Comentarii: