Anul acesta nu este Craciun in Betleem. Din cauza razboiului din Gaza, sarbatorile sunt anulate

externe

Hamas, teroristi, ucisi, Israel

Jack Giacaman se bucura sa le spuna clientilor ca fiecare zi este Craciunul in magazinul sau, decorat cu scene despre Nastere, camile si cruci din lemn de maslin lucrate manual.

Dar anul acesta nu va fi niciun Craciun in orasul care este sinonim cu nasterea lui Iisus, situat in Cisiordania ocupata de Israel. Luna trecuta, liderii palestinieni ai confesiunilor crestine de aici s-au reunit si, invocand razboiul devastator din Gaza, au luat decizia unanima de a anula sarbatorile publice, transmite NPR .

Nu exista niciun pom de Craciun sau luminite stralucitoare in Piata Manger sau pe strazile pietruite care ar trebui sa fie pline de turisti straini in aceasta perioada a anului. Nu va fi nicio parada de Craciun cu muzicieni care sa se strecoare pe aleile labirintice ale orasului vechi, niciun Mos Craciun la colturile strazilor care sa imparta bucurie copiilor. In schimb, piata principala este o simpla parcare, fara sa se vada nici urma de decoratiuni de sarbatori.

La Christmas House, magazinul lui Giacaman, lucrurile merg prost de la scurt timp dupa atacul surpriza din 7 octombrie asupra Israelului, lansat de militantii Hamas din Gaza, care a ucis 1.200 de persoane, potrivit Israelului. Armata israeliana a raspuns cu un asalt aerian si terestru care a ucis peste 18.000 de persoane, potrivit Ministerului Sanatatii din Gaza.

„Acesta este cel mai rau Craciun. Nici macar in timpul primei intifade, a doua intifada, nu a fost asa”, spune el, referindu-se la revoltele palestiniene impotriva Israelului care au inceput in 1987 si, respectiv, 2000.

Giacaman, un crestin care a trait toata viata in Betleem, isi urmareste stramosii pana la cruciatii cuceritori care au sosit in zona cu secole in urma. La magazinul sau, un mic grup de mestesugari lucreaza din greu, modeland statui ale Mariei si ale pruncului Iisus si stampiland ornamente pentru pomul de Craciun, toate ingramadite, pregatite pentru o aglomeratie de sarbatori care nu va veni anul acesta.

Magazinul se afla in familie de trei generatii. De-a lungul anilor, a trecut prin mai multe socuri pentru afacere, cel mai recent fiind pandemia COVID-19 – dar Giacaman spune ca acesta este cel mai rau pe care si-l aminteste.

Acasa, familia sa are, de asemenea, probleme in a simti spiritul Craciunului. Fiicele sale adolescente au spus ca nu sunt interesate de decoratiuni in acest an. „Au spus ca nu avem starea de spirit pentru a pune bradul de Craciun”, spune el. „Am fost un pic trist. Asa ca am pus doar setul de Nastere pe masa”.

Chiar langa Piata Manger, Osama Al-Alli sta de vorba cu o duzina de colegi taximetristi, in timp ce asteapta in zadar o cursa. In majoritatea anilor, ar fi „multi oameni care vin din toata lumea”, spune el, cu atatea luminite. „Acum, este intuneric noaptea”.

Al-Alli, care este musulman, isi face griji pentru viitor. „Dar ma rog pentru pace, pentru ca Israelul si Palestina sa se uneasca”, spune el.

La cativa metri distanta, se afla Biserica Nasterii, faimoasa pentru grota sa care marcheaza locul exact in care crestinii cred ca s-a nascut Iisus. Biserica, construita pentru prima data in secolul al IV-lea de imparatul roman Constantin, ar trebui sa fie plina, cu o coada lunga care serpuieste spre locul sacru. Dar acum, este aproape goala.

Unul dintre putinii vizitatori este Linda Nocera, rezidenta din Florida. Este a cincea ei calatorie in Israel, dar prima ei vizita la Betleem. Nocera crede ca decizia bisericilor din oras de a renunta la sarbatorile de Craciun este una corecta, „din cauza razboiului si a tuturor crimelor ingrozitoare”, spune ea.

„Este sfasietor si cred ca nu este de la Dumnezeu in niciun fel sau forma”, spune ea. „Ma rog la Domnul ca sa se puna capat [la asta], pentru totdeauna. Si ca va exista o solutie la asta”.

Aproape de partea din fata a bisericii, familia Salahat se uita pe scarile de piatra bine uzate care duc la grota. Este, de asemenea, prima lor vizita in Betleem. Stiau ca nu vor fi lumini sau festivitati, dar au venit oricum. Au plecat din satul lor de la est de Nablus, in Cisiordania, inainte de rasarit, pentru ceea ce ar fi trebuit sa dureze aproximativ trei ore. S-a transformat intr-un drum de sapte ore, care a inclus asteptari la mai multe puncte de control israeliene – multe dintre ele noi de la 7 octombrie – si un traseu complicat de bariera de separare construita de Israel in interiorul si in jurul Cisiordaniei.

Familia Salahats este musulmana, dar Noor, in varsta de 18 ani, a vrut sa vada Betleemul. „Am vrut sa vin sa invat despre alte religii. Vreau sa invat despre alte culturi. Vreau sa vad cum sarbatoresc altii”, spune ea.

La o scurta plimbare de Biserica Nasterii se afla Biserica Evanghelica Luterana de Craciun. Acolo, pastorul Munther Isaac si congregatia sa au ales anul acesta sa faca o declaratie despre uciderea atator copii din Gaza.

Folosind ciment spart si pietre de pavaj, ei au plasat pruncul Iisus in centrul unei gramezi de moloz de la o casa prabusita, inspirati de imaginile televizate cu copii scosi dintre daramaturi, spune Issac.

„Mereu spun ca trebuie sa de-romantizam Craciunul”, spune el. „In realitate, este povestea unui copil care s-a nascut in cele mai dificile circumstante si in Imperiul Roman sub ocupatie, care a supravietuit masacrului copiilor insusi cand s-a nascut. Asa ca legatura a fost naturala pentru noi”.

Issac spune ca este surprins de interesul international pe care biserica sa l-a primit ca urmare a expunerii pruncului Iisus printre daramaturi.

„Suntem fericiti ca am reusit sa vorbim in numele poporului nostru si ca aceasta singura imagine a vorbit mai mult decat multe, multe cuvinte”, spune el, dar adauga: „Sunt inca nedumerit si ma lupt sa inteleg de ce aceasta imagine [a atras] mai multa atentie … decat imaginile reale ale copiilor din Gaza”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: