politica

Anunt de groaza pentru Antena 3. Ministrul Justitiei: „Probele obtinute de SRI vor putea fi folosite in procesele penale”

Stelian Ion a declarat, miercuri, intrebat despre proiectul de lege aflat acum la Senat care prevede ca inregistrarile efectuate de serviciile de informatii pot fi folosite ca proba in procesul penal, ca sunt unele situatii cum ar fi infractiuni de omor, in care ar fi pacat ca acele inregistrari, realizate in baza unui mandat de siguranta nationala, sa nu fie folosite in procesul penal. 

„Rolul serviciilor de informatii este unul aparte si ele nu desfasoara anchete penale. In anumite situatii in care, in baza unui mandat de siguranta nationala, se surprind infractiuni grave, se poate intampla, de exemplu omoruri, acele inregistrari ar fi pacat sa nu poata fi folosite in procesul penal. Din punctul acesta de vedere eu consider ca o modificare legislativa asemenea celei care e la Senat, ar putea reglementa foarte bine acest aspect”, a afirmat Stelian Ion, intr-un interviu acordat Antena 3.

El a mai spus ca este „important e sa existe ce a zis CCR sa exista o procedura de contestare a probelor”.

„Exista mai multe variante. Una care urmeaza sa fie votata in Senat, vom vedea cum va fi votata. Exista si alte posibilitati de modificare a legislatiei. Pe de alta parte fiecare institutie trebuie sa isi respecte rolul in stat”, a completat Stelian Ion.

Pe 17 noiembrie 2020, Camera Deputatilor a adoptat tacit propunerea legislativa de modificare si completare a Legii 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei, care il are printre initiatori si pe ministrul Justitiei Catalin Predoiu si care prevede ca inregistrarile ”rezultate din activitatile specifice serviciilor de informatii” pot fi mijloace de proba in procesul penal, cu conditia ca prin lege sa fie reglementata o procedura clara si adecvata, care sa permita verificarea efectiva a legalitatii lor, atat a mijlocului de proba, cat si a procedeului probatoriu prin care au fost obtinute.

Propunerea legislativa este a Senat, care este for decizional.

Proiectul de lege a fost avizat negativ de Consiliul Legislativ, casre consideraca nu sunt suficiente doar interventii asupra Legii 51 / 1991, ci este necesara amendarea mai multor acte incidente, iar in Consiliul Economic si Social, a fost paritate.

Proiectul de lege, depus in procedura de urgenta, alaturi de Cristina Traila si Gabriel Andronache, completeaza alin. (1) al art. 21 al legii „in sensul prevederii exprese a faptului ca dispozitiile art. 143 alin. (3) si (4) din Codul de procedura penala (C.p.p.) sunt aplicabile in mod corespunzator si in cazul convorbirilor sau comunicarilor interceptate ca urmare a derularii de catre organele cu atributii in domeniul securitatii nationale a unor activitati autorizate, convorbiri sau comunicari care au fost transmise organelor de urmarire penale. In aplicarea art. 21 alin. (1) completat potrivit prezentului proiect de lege, convorbirile, comunicarile sau conversatiile interceptate ca urmare a derularii unei activitati specifice culegerii de informatii autorizate in conditiile Legii nr. 51/1991, care privesc fapta ce formeaza obiectul cercetarii intr-un dosar penal, daca sunt folosite ca mijloace de proba in respectivul dosar, vor fi redate de catre procuror sau organul de cercetare penala intr-un proces-verbal certificat pentru autenticitate de catre procuror. De asemenea, convorbirile, comunicarile sau conversatiile purtate intr-o alta limba decat cea romana vor fi transcrise in limba romana, prin intermediul unui interpret, care are obligatia de a pastra confidentialitatea”, potrivit anuntului facut de Catalin Predoiu pe blogul personal.

Textul propus prevede faptul ca verificarea legalitatii inregistrarilor rezultate din activitatile specifice culegerii de informatii care presupun restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati fundamentale ale omului, efectuate cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1991, daca aceste inregistrari sunt folosite ca mijloace de proba in procesul penal, se face de judecatorul de camera preliminara de la instanta careia ii revine, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta, in procedura de camera preliminara.

Proiectul mai prevede ca nelegalitatea respectivelor inregistrari si a procedeelor probatorii poate fi invocata pana la primul termen de judecata cu procedura completa dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, daca incalcarile nu sunt sanctionate cu nulitatea absoluta.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Furtuna cu grindina in judetul Prahova, stratul de gheata a depasit zece centimetri, iar masinile au fost luate de ape – VIDEO

Prima zi de Paste s-a incheiat cu ploi torentiale si furtuni in mai multe zone…

14 minute ago

Armata israeliana a cerut localnicilor palestinieni sa evacueze cartierele din Rafah, pentru ca va declansa ofensiva impotriva Hamas

Fortele armate israeliene (IDF) au lansat in cursul diminetii fluturasi in estul Rafah, au trimis…

29 de minute ago

O femeie de 41 de ani din Italia a murit dupa ce a cazut de la peste 40 de metri inaltime, dintr-o tiroliana

  O femeie in varsta de 41 de ani a murit la Bema (Sondrio), in…

44 de minute ago

Un tanar a fost gasit batut in cuie pe un gard, in urma unui „atac sinistru” petrecut in Irlanda de Nord

Un barbat a fost transportat la spital in urma unei agresiuni grave petrecute duminica intr-o…

59 de minute ago

Elvetia il invita pe papa Francisc la viitorul summit mondial dedicat incheierii razboiului din Ucraina

Elvetia l-a invitat pe Papa Francisc sa participe la viitorul summit global pentru pace dedicat…

O oră ago

Donald Trump a comparat administratia lui Joe Biden cu Gestapo-ul nazist, pe motiv ca l-ar persecuta

Donald Trump a comparat administratia presedintelui Joe Biden cu politia secreta a Germaniei naziste, in…

O oră ago