Anunt surprinzator la Moscova: Rusia si-ar putea SUSPENDA operatiunile din Siria

externe

Aviatia rusa si-a intensificat in ultimele patru zile loviturile asupra pozitiilor militantilor islamisti in Siria, crescand ritmul initial al raidurilor de doua-trei ori (20-30 de zboruri pe zi), in sprijinul ofensivei armatei siriene la sol. Insa daca Damascul nu va obtine succese pe teren in viitorul apropiat, campania aeriana rusa in Siria ar putea fi suspendata, scrie marti cotidianul economic Vedomosti, citat de agentiile de presa ruse.

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat duminica, intr-un interviu pentru postul de televiziune Rossia-1, ca succesul armatei siriene depinde ‘in primul rand de armata siriana’. ‘Nu ne putem asuma angajamente in plus si niciodata nu am facut-o’, a spus Putin, indicand ca faza activa a operatiunii ruse pe teritoriul Siriei se va extinde pe durata ofensivei armatei siriene.

Potrivit unei surse Vedomosti, apropiate de Ministerul Apararii din Rusia, operatiunea rusa a fost de la bun inceput planificata pornind de la aceasta premisa, dar este prematur sa se vorbeasca despre incheierea ei cel putin in urmatoarele saptamani, mai spune aceasta, citata de Agerpres.

In regiune se remarca o intensificare a eforturilor de razboi ale tuturor partilor, nu doar ale armatei siriene. Statul Islamic si-a intensificat operatiunile, la fel si armata irakiana care se opune jihadistilor in nordul Irakului, precum si SUA, care — potrivit sursei Vedomosti — au creat ‘in graba’ o ‘noua forta’ din militii kurde si alte grupuri siriene pentru o ofensiva asupra Raqqa, ‘capitala’ Statului Islamic.

In cadrul noii strategii de combatere a Statului Islamic, in locul planului esuat de pregatire a ‘opozitiei moderate’, SUA au anuntat formarea unei noi forte antijihadiste — Fortele Democratice Siriene /YPG/—, conform aceleiasi surse.

In ultimele zile, spune si expertul Viktor Murahovski (colonel in rezerva), aviatia rusa a trecut de la bombardarea in principal a infrastructurii jihadistilor (depozite, tabere etc) la rutele de aprovizionare cu munitii, rascruci de drumuri si noduri de aparare, iar unele raiduri au vizat sa sprijine direct armata siriana in timpul atacurilor impotriva insurgentilor.

Ofensiva armatei siriene, care a inceput la 7 octombrie, inainteaza extrem de lent (2-3 km pe zi), astfel ca nu se poate vorbi de progrese deosebite in spatele frontului sau pe flancuri, mai degraba fiind vorba de o avansare lenta a armatei siriene pe teren. Scopul operatiunii pare a fi inaintarea armatei siriene spre nord, catre granita cu Turcia, pentru eliminarea canalelor de aprovizionare a rebelilor cu arme, munitii si combatanti de pe teritoriul turc, apreciaza Murahovski.

In cazul in care armata siriana nu va inregistra progrese semnificative in urmatoarele doua-trei saptamani este foarte probabil ca Moscova sa-si puna problema schimbarii formatului operatiunii aeriene in Siria, inclusiv pana la suspendarea acesteia, estimeaza acelasi expert rus, citat de Vedomosti.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: