externe

Anuntul Moscovei de Paste: „Presedintele Putin a ordonat exercitii nucleare” pentru a speria Occidentul

Rusia a anuntat luni ca va organiza un exercitiu militar care va include antrenamente pentru utilizarea armelor nucleare tactice. Ministerul Apararii a declarat ca au fost amenintari provocatoare din partea oficialilor occidentali, mentioneaza Reuters.

Ministerul a declarat ca exercitiul a fost ordonat de presedintele Vladimir Putin si va testa pregatirea fortelor nucleare non-strategice pentru a indeplini misiuni de lupta.

Exercitiile militare vor include antrenamente pentru pregatirea si desfasurarea in vederea utilizarii a armelor nucleare non-strategice, a precizat ministerul Apararii. Vor participa formatiuni de rachete din Districtul Militar Sudic si forte navale.

„In timpul exercitiului, vor fi efectuate o serie de masuri pentru a exersa aspectele legate de pregatirea si utilizarea armelor nucleare non-strategice”, a declarat ministerul.

Exercitiul are ca scop asigurarea integritatii teritoriale si suveranitatii Rusiei „ca raspuns la declaratiile provocatoare si amenintarile unor oficiali occidentali la adresa Federatiei Ruse”, a precizat acesta.

Acesta nu a mentionat numele oficialilor. Dar Rusia a declarat in repetate randuri ca remarcile presedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibila interventie franceza in Ucraina sunt extrem de periculoase.

Rusia spune ca Statele Unite si aliatii sai europeni imping lumea in pragul unei confruntari intre puterile nucleare prin sprijinirea Ucrainei cu arme de zeci de miliarde de dolari in lupta sa impotriva fortelor rusesti care au invadat Ucraina in februarie 2022.

De cand a inceput razboiul, Rusia a avertizat in mod repetat asupra cresterii riscurilor nucleare – avertismente pe care Statele Unite spun ca trebuie sa le ia in serios, desi oficialii americani spun ca nu au vazut nicio schimbare in pozitia nucleara a Rusiei.

Putin s-a confruntat cu apeluri in interiorul Rusiei din partea unor adepti ai liniei dure de a schimba doctrina nucleara a Rusiei, care stabileste conditiile in care Rusia ar folosi o arma nucleara, desi Putin a declarat anul trecut ca nu vede necesitatea de a schimba doctrina.

In linii mari, doctrina spune ca o astfel de arma ar fi folosita ca raspuns la un atac cu arme nucleare sau cu alte arme de distrugere in masa, sau la utilizarea de arme conventionale impotriva Rusiei „atunci cand insasi existenta statului este amenintata”.

Putin a avertizat Occidentul in martie ca un conflict direct intre Rusia si alianta militara NATO condusa de SUA ar insemna ca planeta este la un pas de cel de-al treilea razboi mondial, dar a declarat ca aproape nimeni nu isi doreste un astfel de scenariu.

Rusia si Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare din lume, detinand peste 10.600 din cele 12.100 de focoase nucleare din lume. China detine al treilea cel mai mare arsenal nuclear, urmata de Franta si Marea Britanie.

Putin prezinta razboiul ca parte a unei batalii vechi de secole cu Occidentul, despre care spune ca a umilit Rusia dupa caderea Zidului Berlinului, in 1989, prin extinderea NATO si invadarea a ceea ce Moscova considera a fi sfera de influenta istorica a Rusiei.

Ucraina si sustinatorii sai occidentali spun ca razboiul este o acaparare de teren in stil imperial de catre o dictatura corupta. Liderii occidentali au promis sa colaboreze pentru o infrangere a fortelor rusesti in Ucraina, excluzand in acelasi timp orice desfasurare de personal NATO in aceasta tara.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

5 minute ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

18 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

18 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

18 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

8 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

18 ore ago