Apelurile interceptate de pe frontul din Ucraina arata ca tot mai multi soldati rusi vor sa plece. Folosesc codul „500”

externe

soldati rusi nemultumiti, ucraina

In interceptarile audio de pe linia frontului din Ucraina, soldatii rusi vorbesc codificat folosind termenul de 200 pentru a desemna morti, 300 pentru a desemna raniti. Nevoia de a fugi a devenit suficient de mare pentru ca ei sa vorbeasca si de 500 – oameni care refuza sa lupte, relateaza Associated Press.

Pe masura ce razboiul intra in cea de-a doua iarna, un numar tot mai mare de soldati rusi vor sa plece, dupa cum sugereaza inregistrarile secrete obtinute de The Associated Press cu soldati rusi care suna acasa de pe campurile de lupta din regiunile Harkov, Lugansk si Donetk din Ucraina.

Convorbirile ofera o privire rara asupra razboiului asa cum se vede prin ochii rusilor – un punct de vedere care rareori ajunge in mass-media occidentala, pentru ca Rusia a transformat in infractiune faptul de a vorbi cu onestitate despre conflictul din Ucraina. De asemenea, ele arata clar cum a progresat razboiul, de la soldatii profesionisti care au fost folositi initial in invazia lui Vladimir Putin, la oameni din toate categoriile sociale constransi sa lupte in conditii istovitoare.

„Aici nu exista ‘moartea celor curajosi'”, i-a spus un soldat fratelui sau de pe frontul din regiunea ucraineana Harkov. „Pur si simplu mori ca un vierme”, a mai spus soldatul.

Perspectiva unui nou val de mobilizare persista, chiar daca Moscova a incercat sa atraga oamenii sa semneze voluntar contracte cu armata. Proiectul anual de recrutare de toamna al Rusiei a inceput in octombrie, atragand aproximativ 130.000 de tineri. Desi Moscova spune ca recrutii nu vor fi trimisi in Ucraina, dupa un an de serviciu ei devin automat rezervisti – candidati de prima mana pentru mobilizare.

AP a verificat identitatea persoanelor din apeluri vorbind cu rude si soldati – unii dintre ei sunt inca in razboi in Ucraina.

Vocile din aceste convorbiri sunt ale unor soldati care nu au fugit sau nu au putut sa fuga de mobilizare. Unii nu aveau bani, nu aveau educatie sau nu aveau optiuni. Altii au crezut in datoria patriotica. Unul dintre ei a lucrat intr-o fabrica de prelucrare a carnii, taind oase. Un altul lucra la o firma de avocatura. Un al treilea, care a lucrat la un supermarket, avea o serie de datorii si nu-si platise utilitatile, arata inregistrarile.

Este greu de spus cat de reprezentative sunt aceste apeluri in ceea ce priveste starea psihica din cadrul fortelor armate ale Rusiei, dar disperarea lor este egalata de o crestere a numarului de cazuri juridice impotriva soldatilor din Rusia care refuza sa lupte.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: