Apneea in somn este surprinzator de mortala. Unul din cinci adulti sufera de ea

externe

somn

Apneea in somn este o afectiune in care respiratia se opreste si se reia frecvent in timpul somnului, ceea ce priveaza simultan organismul de oxigenul vital si va obliga sa va treziti in mod repetat si inconstient. Formele moderate si severe de apnee in somn au consecinte dezastruoase asupra sanatatii, inclusiv o probabilitate mai mare de a muri din orice cauza. Din fericire, exista un tratament extrem de eficient: un aparat de presiune pozitiva continua a cailor respiratorii (CPAP), transmite Big Think.

Cea mai frecventa forma a sa, numita apnee obstructiva in somn, este cauzata atunci cand muschii care sustin gatul si nasul se relaxeaza intr-o asemenea masura incat va blocheaza complet caile respiratorii.

Dormitul pe spate face ca aceasta afectiune sa fie mai probabila. Obezitatea este, de asemenea, un factor care contribuie in mare masura, deoarece persoanele supraponderale tind sa aiba mai multe depozite de grasime in jurul cailor respiratorii superioare. Fumatul este un factor de risc suplimentar, inflamand tesuturile incriminate.

Privarea de oxigen

Poate fi foarte dificil sa stiti daca aveti apnee in somn daca nu dormiti in mod regulat langa altcineva. Sforaitul frecvent si puternic insoteste adesea tulburarea. Daca va treziti in mod obisnuit cu gura uscata, aveti dureri de cap dimineata, va este greu sa ramaneti adormit sau sunteti adesea extrem de somnoros in timpul zilei, este posibil sa aveti apnee in somn.

Majoritatea covarsitoare a cazurilor de apnee in somn raman netratate, cei care sufera de apnee in somn gestionandu-si oboseala, adesea fara sa stie, prin cofeina sau prin somnul zilnic. Dar a lasa tulburarea sa se dezlantuie in timpul noptii poate fi dezastruoasa pentru sanatatea cuiva. Nu uitati, persoanele care sufera de apnee in somn sunt private in mod cronic de oxigen in timp ce se odihnesc. Acest lucru duce la consecinte in timpul orelor de veghe.

„Vorbim de accidente de masina in timpul zilei, de pierderea productivitatii la locul de munca, de schimbari de dispozitie, de trezirea cu senzatia de ameteala si de adormitul in clasa”, a declarat Jonathan Jun, director al Centrului pentru tulburari de somn Johns Hopkins.

Greu pentru inima

Lipsa de oxigen dauneaza creierului pe perioade indelungate, dar efectele sale asupra inimii sunt mai nefaste. Organul este fortat sa munceasca mult mai mult pentru a duce sangele la plamani, asa ca isi mareste dimensiunea pentru a pompa mai mult sange, devenind mai putin eficient si provocand in acest proces hipertensiune arteriala. Ca urmare, persoanele cu apnee severa in somn, care se trezesc de mai mult de 30 de ori pe ora, au de trei pana la patru ori mai multe sanse de a muri din orice cauza, reducandu-le viata cu pana la un deceniu. Persoanele cu forma moderata, care se trezesc intre 15 si 30 de ori pe ora, au cu 72% mai multe sanse de a muri. Ratele crescute de atac de cord si de accident vascular cerebral determina in primul rand cresterea riscului de mortalitate.

„Apneea obstructiva in somn distruge sanatatea a milioane de americani, iar problema nu a facut decat sa se agraveze in ultimele doua decenii”, a declarat Timothy Morgenthaler, profesor de medicina la Clinica Mayo, specializat in medicina somnului si pulmonara. Cresterea obezitatii pare sa fie legata de cresterea numarului de diagnostice de apnee in somn.

Tratamente usoare si care prelungesc viata

Scaderea in greutate, dieta, exercitiile fizice, dormitul pe o parte si abtinerea de la fumat sau de la consumul de alcool pot reduce severitatea apneei obstructive de somn sau chiar, uneori, o pot rezolva. Exista, de asemenea, un tratament extrem de eficient: un aparat de presiune pozitiva continua a cailor respiratorii (CPAP). Aparatul, care functioneaza printr-o masca purtata peste nas si uneori peste gura, introduce aer umidificat in caile respiratorii, prevenind astfel pauzele de respiratie.

Din pacate, asa cum s-a plans recent un medic pe subredditul AskScience de pe Reddit, multi dintre pacientii sai ezita sa doarma „conectati la un aparat”, in ciuda faptului ca aparatul CPAP este relativ accesibil si are beneficii evidente. Dispozitivul poate restabili somnul pacientilor si poate reduce la jumatate sau chiar elimina riscul crescut de deces al acestora. In acelasi timp, aparatele CPAP nu necesita utilizarea de medicamente farmaceutice, nu au niciun efect secundar in afara de disconfortul initial de a purta o masca in timpul somnului, isi fac efectul imediat si pot fi oprite in orice moment. In medicina moderna, rareori vedem o solutie atat de rapida si simpla pentru o problema grava de sanatate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: