APP sarbatoreste „un an de la eliberarea din prizonierat” a lui Liviu Dragnea: „Romanii si-au recapatat speranta in viitorul lor”

politica

Alianta pentru Patrie, partidul infiintat de Liviu Dragnea dupa ce a scapat din puscarie, tine sa sarbatoreasca momentul eliberarii acestuia, in urma cu exact un an.

„Astazi se implineste fix un an de cand Liviu Dragnea s-a eliberat din prizoneriat! Fix un an de cand detinutul politic Liviu Dragnea este liber!

Fix un an de cand romanii au inceput sa-si recapete speranta pentru viitorul lor!”, se arata pe pagina oficiala a partidului Alianta pentru Patrie.

Pe durata detentiei Liviu Dragnea a avut un comportament exemplar, o atitudine decenta si civilizata fata de personalul unitatii si nu a stabilit relatii conflictuale cu ceilalti detinuti, se arata in motivarea deciziei prin care Tribunalul Giurgiu a dispus, pe 15 iulie 2021, eliberarea conditionata din inchisoare a fostului lider PSD.

Cele doua judecatoare din complet, Adriana Pencea si Oita Ghita, considera ca nu au relevanta declaratiile publice date de Dragnea (in care el spunea ca este detinut politic si a fost condamnat pe nedrept – n.r.), dar au apreciat sustinerile acestuia in fata instantei, cand a spus ca „a dus pedeapsa cu decenta si demnitate”.

Mai mult, judecatoarele explica faptul ca, la acordarea eliberarii conditionate, nu trebuie tinut cont de natura si gravitatea infractiunii comise de un detinut, deoarece acest lucru „l-ar descuraja”.

De asemenea, faptul ca Dragnea nu si-a recunoscut faptele pentru care a fost condamnat „nu poate fi retinut ca un aspect negativ”, judecatoarele invocand aici libertatea de exprimare.

Initial, Judecatoria Sectorului 5 si Tribunalul Bucuresti i-au respins lui Dragnea cererea de eliberare conditionata, pe motiv ca acesta nu a dat dovezi temeinice de indreptate, insa procesul a fost mutat la Tribunalul Giurgiu, unde instanta a dispus ca fostul lider social-democrat sa iasa mai devreme din inchisoare.

In motivarea deciziei, cele doua judecatoare au inlaturat sustinerile instantelor din Capitala si au apreciat ca Dragnea a avut un comportament exemplar in inchisoare.

„Tribunalul retine, contrar celor mentionate de prima instanta, faptul ca pe durata detentiei petentul-condamnat a avut un comportament exemplar. Astfel, pe parcursul executarii pedepsei si-a indeplinit recomandarile educationale din Planul de interventie educativa si terapeutica, a avut o atitudine decenta si civilizata fata de personalul unitatii, nu a stabilit relatii conflictuale cu celelalte persoane private de libertate, a fost recompensat de 8 ori, recompense obtinute in mod constant (aproape lunar sau la doua luni) si nu doar la momentul cand s-a apropiat de analiza comisiei pentru liberare conditionata”, se arata in motivare.

De asemenea, judecatoarele spun ca Dragnea a primit 122 zile in baza muncii prestate si a castigat un proces cu Penitenciarul Rahova, care i-a incalcat dreptul la munca.

„Potrivit evaluarii psihologice, petentul a avut o conduita adecvata normelor institutionale manifestata pe parcursul traseului executional, a prezentat interes pentru activitatile lucrative si de reintegrare sociala. Tribunalul arata ca petentul a fost sanctionat disciplinar o singura data pentru o abatere disciplinara savarsita pe parcursul executarii pedepsei, in urma comunicarii acestuia cu mass-media, fara solicitarea unui acord anterior administratiei penitenciarului (in data de 15.09.2020 ramanand definitiva aceasta sanctiune), sanctiune pe care a reusit sa o ridice in 19.02.2021, sanctiune ce nu va fi avuta in vedere ea fiind ridicata la momentul analizarii cererii de liberare conditionata. Totodata, Tribunalul retine ca, pe durata detentiei, petentul a participat constant la activitatile de educatie si asistenta psihosociala desfasurate la nivelul sectiei de detinere. Contrar celor sustinute de catre reprezentantul Ministerului Public si retinute in parte de instanta fondului, Tribunalul constata ca petentul a participat la activitati educative si sociale diversificate si adecvate naturii infractiunilor pentru care a fost condamnat”, se arata in documentul Tribunalului Giurgiu.

Mai mult, instanta din Giurgiu a apreciat faptul ca Dragnea a participat la activitati cu caracter religios, la activitati de grup, activitati sportive, o serie de concursuri tematice si, nu in ultimul rand, la nenumarate programe avand ca obiect redactarea de reviste.

„Atata timp cat, din caracterizarea inaintata de penitenciar, rezulta ca petentul a avut o atitudine pozitiva fata de activitatile si programele de educatie si asistenta psihosociala, reusind sa-si ridice si sanctiunea disciplinara, natura infractiunii nu poate conduce la concluzia ca scopul preventiv educativ al pedepsei nu a fost atins. In plus, Tribunalul retine ca orientarea europeana in aceasta materie este de a reglementa acordarea liberarii conditionate tinand cont exclusiv de conduita condamnatului pe durata executarii pedepsei, pentru ca numai in acest fel poate fi influentata si modelata mai eficient conduita condamnatului care dobandeste astfel o motivare in plus cunoscand ca o buna conduita il aduce mai aproape de punerea in libertate”, precizeaza cele doua judecatoare.

Acestea mai explica faptul ca, la acordarea eliberarii conditionate, nu trebuie tinut cont de natura si gravitatea infractiunii comise de un detinut, deoarece acest lucru l-ar descuraja.

„Acordarea sau nu a liberarii tinand seama de stari de fapt anterioare inceperii executarii, precum natura si gravitatea infractiunii comise, constituie o cauza de descurajare a persoanei condamnate in procesul de reintegrare, deoarece aceasta realizeaza ca liberarea nu depinde de conduita sa pe durata executarii, ci de faptele sale anterioare, pe care oricum nu le mai poate influenta in niciun fel. Instanta, raportand intreaga perioada executata si in acord cu comisia de liberari conditionate din cadrul Penitenciarului Bucuresti – Rahova, care a propus in unanimitate liberarea petentului condamnat, apreciaza ca exista premisele ca timpul executat a fost suficient pentru reeducarea condamnatului si ca acesta, prin participarea la programele desfasurate in vederea pregatirii graduale pentru liberare, si-a format o atitudine corecta fata de valorile sociale, fata de ordinea de drept si fata de regulile de convietuire sociala, scopul preventiv si educativ al pedepsei fiind atins, iar functiile de exemplaritate si eliminare temporara ale pedepsei fiind indeplinite, astfel incat in viitor sa se incadreze intr-o viata normala, parasind campul infractional. Totodata, retine Tribunalul ca perioada de timp pana la implinirea integrala a duratei pedepsei nu este foarte mare, intervalul din pedeapsa executata de catre condamnat fiind suficient pentru reeducarea sa, scopul pedepsei fiind atins”, este concluzia celor doua judecatoare.

Pe alta parte, Adriana Pencea si Oita Ghita de la Tribunalul Giurgiu considera ca nu au relevanta declaratiile publice date de Dragnea, dar au apreciat sustinerile acestuia in fata instantei, cand a spus ca „a dus pedeapsa cu decenta si demnitate”.

„Cu privire la afirmatiile facute de petentul condamnat in spatiul public, dupa liberarea conditionata, Tribunalul retine ca nu prezinta relevanta iesirile publice ale acestuia, ci are in vedere strict conduita procesuala din timpul executarii pedepsei si atitudinea manifestata in fata instantei, cu ocazia ultimului cuvant, cand acesta a solicitat a se observa ca ‘a dus pedeapsa cu decenta si demnitate, a iesit la munca cand i s-a permis, a participat la cursuri, a primit recompense in fiecare luna, inclusiv in luna iulie’. Faptul ca petentul nu si-a recunoscut infractiunea pentru care a fost condamnat, nu poate fi retinut ca un aspect negativ de natura a impiedica admiterea prezentei contestatii, legea instituind alte conditii care trebuie indeplinite pentru acordarea acestui beneficiu, iar in lipsa oricaror antecedente penale este exclusa perseverenta infractionala, cu atat mai mult cu cat petentul contestator urmeaza a beneficia pentru prima data de institutia liberarii conditionate. Relevant trebuie sa fie doar comportamentul persoanei pe durata executarii pedepsei, care, in cazul petentului, acesta a fost exemplar, fiind indeplinite conditiile de a fi staruitor in munca, disciplinat (sanctiunea disciplinara fiind ridicata) si sa dea dovezi temeinice de indreptare”, este o alta concluzie a celor doua judecatoare.

Acestea mai explica ca Dragnea a avut o conduita procesuala corecta, s-a prezentat in fata instantei prin intermediul sistemului de videoconferinta, apararile fiind tehnice, neducand la tergiversarea cauzei.

„Este adevarat, petentul nu si-a recunoscut faptele, dar acest aspect nu poate fi valorificat in defavoarea condamnatului, fiind propria apreciere a exercitarii dreptului la aparare. Potrivit art. 30 alin. 1 si 6 din Constitutia Romaniei, libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile (…) Fata de toate aceste aspecte, Tribunalul si-a format convingerea ca petentul s-a indreptat si ca se poate reintegra in societate”, se incheie motivarea.

Pe 15 iulie, Tribunalul Giurgiu a admis cererea de eliberare conditionata din inchisoare depusa de Liviu Dragnea, dupa ce acesta a executat peste doi ani din pedeapsa de trei ani si jumatate primita in 2019, in dosarul angajarilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: