Aproape toata lumea din Europa respira aer toxic. Romania, nivel dublu fata de normele OMS

analize

poluare

Europa se confrunta cu o „criza grava de sanatate publica”, aproape toata lumea de pe continent traind in zone cu niveluri periculoase de poluare a aerului, potrivit unei investigatii realizate de The Guardian.

Analiza datelor colectate cu ajutorul unei metodologii de ultima ora – inclusiv imagini detaliate din satelit si masuratori de la peste 1.400 de statii de monitorizare la sol – dezvaluie o imagine dezastruoasa a aerului murdar, 98% dintre oameni traind in zone cu poluare cu particule fine extrem de daunatoare, care depasesc liniile directoare ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Cea mai afectata tara din Europa este Macedonia de Nord. Aproape doua treimi din populatia acestei tari traiesc in zone in care poluarea aerului depaseste de peste patru ori orientarile OMS pentru PM2,5, in timp ce in patru zone s-a constatat ca poluarea aerului este de aproape sase ori mai mare, inclusiv in capitala Skopje.

 

Situatia din Europa de Est este semnificativ mai rea decat cea din Europa de Vest, cu exceptia Italiei, unde mai mult de o treime dintre cei care locuiesc in Valea Padului si in zonele invecinate din nordul tarii respira un aer care este de patru ori mai poluat decat cel normele stabilite de OMS pentru cele mai periculoase particule in suspensie.

The Guardian a colaborat cu experti in poluare pentru a realiza o harta interactiva care dezvaluie cele mai afectate zone de pe continent. Masuratorile se refera la PM2,5 – particule minuscule in suspensie in aer, produse in principal din arderea combustibililor fosili, dintre care unele pot trece prin plamani si in fluxul sanguin, afectand aproape toate organele corpului. Conform actualelor orientari ale OMS, concentratiile medii anuale de PM2,5 nu ar trebui sa depaseasca 5 micrograme pe metru cub (µg/m3). Noua analiza a constatat ca doar 2% din populatia Europei traieste in zone care se incadreaza in aceasta limita. Expertii spun ca poluarea cu PM2,5 provoaca aproximativ 400.000 de decese pe an pe intregul continent.

„Aceasta este o criza grava de sanatate publica”, a declarat Roel Vermeulen, profesor de epidemiologie de mediu la Universitatea din Utrecht, care a condus echipa de cercetatori de pe intregul continent care a compilat datele. „Ceea ce vedem destul de clar este ca aproape toata lumea din Europa respira un aer nesanatos”.

Datele releva, de asemenea, urmatoarele:

  • Aproape toti locuitorii din sapte tari din Europa de Est – Serbia, Romania, Albania, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia si Ungaria – au un nivel dublu fata de indicatiile OMS.
  • Mai mult de jumatate din populatia Macedoniei de Nord si a Serbiei traieste cu un nivel de aer de patru ori mai mare decat cel indicat de OMS.
  • In Germania, trei sferturi din populatie traieste intr-o atmosfera de doua ori mai poluata decat normele OMS. In Spania, aceasta cifra este de 49%, iar in Franta de 37%.
  • In Regatul Unit, trei sferturi din populatie traieste in zone in care expunerea este intre de pana la doua ori mai mare decat cea recomandata de OMS, iar aproape un sfert din populatie traieste peste aceasta valoare.
  • Aproape 30 de milioane de europeni locuiesc in zone cu concentratii de particule mici de cel putin patru ori mai mari decat orientarile OMS.

In Suedia, in schimb, nu exista nicio zona in care PM2,5 sa atinga mai mult de doua ori valoarea recomandata de OMS, iar unele zone din nordul Scotiei sunt printre putinele din Europa care se situeaza sub aceasta valoare.

Traficul, industria, incalzirea casnica si agricultura sunt principalele surse de PM2,5, iar impactul este adesea resimtit in mod disproportionat de comunitatile cele mai sarace.

Poluarea aerului a devenit o problema cheie in Europa, iar UE este supusa unor presiuni pentru a face mai mult pentru a aborda criza tot mai mare de sanatate publica. Saptamana trecuta, Parlamentul European a votat pentru adoptarea, pana in 2035, a orientarilor OMS privind PM2,5. Legea, care trebuie inca finalizata in cadrul negocierilor cu Consiliul, ar stabili o limita obligatorie din punct de vedere juridic pentru concentratiile anuale de PM2,5 de 5 μg/m3, fata de 25 μg/m3 in prezent.

Dar expertii spun ca trebuie luate masuri urgente acum. Acestia indica un numar tot mai mare de dovezi care arata ca poluarea atmosferica afecteaza aproape fiecare organ din corp si este legata de o gama larga de probleme de sanatate, de la boli cardiace si pulmonare la cancer si diabet, depresie si boli mintale la tulburari cognitive si greutate mica la nastere.

Un studiu recent a constatat ca poluarea aerului este responsabila pentru 1 milion de nasteri de copii morti pe an, iar un altul ca tinerii care traiesc in orase au deja miliarde de particule toxice de poluare atmosferica in inima.

Dr. Hanna Boogaard, expert in poluarea atmosferica in Europa la Institutul american pentru efectele asupra sanatatii, a declarat ca noua analiza este cruciala pentru a contribui la fundamentarea dezbaterii privind poluarea atmosferica si efectele acesteia pe continent, despre care a spus ca a dus la sute de mii de decese in fiecare an.

„Aceste decese pot fi prevenite, iar estimarea nu include milioane de cazuri de boli care nu sunt fatale, ani traiti cu dizabilitati, spitalizari imputabile sau efecte asupra sanatatii cauzate de alti poluanti”

Ea a declarat ca masura de inasprire a limitei UE a oferit „o ocazie unica de a fi indrazneti… si de a maximiza beneficiile pentru sanatatea publica in Europa si in afara ei”.

Unele orase din Europa, printre care Londra si Milano, fac eforturi pentru a combate poluarea aerului, de la introducerea unor zone cu emisii foarte scazute de noxe pana la programe de reducere a traficului si initiative de mers pe jos si cu bicicleta. Dar expertii spun ca politicienii trebuie sa actioneze mai urgent, avand in vedere dovezile tot mai numeroase privind efectele nocive.

Cercetarile au aratat, de asemenea, ca, in cadrul tarilor, comunitatile mai sarace au mai multe sanse sa locuiasca in zonele cu cea mai grava poluare a aerului. Barbara Hoffmann, profesor de epidemiologie de mediu la Universitatea din Dusseldorf, a declarat ca poluarea aerului este o problema de „nedreptate ecologica”.

„Tarile care sunt cele mai afectate sunt, de asemenea, tarile cu cel mai mic venit mediu, cu cateva exceptii notabile – acest lucru ilustreaza gradul de nedreptate ecologica cu care ne confruntam in UE. Curatarea aerului, in special in Europa de Est, este necesara de urgenta pentru a oferi oportunitati egale pentru o viata sanatoasa in intreaga Europa.”

Datele au fost compilate de cadrele universitare de la Universitatea Utrecht din Tarile de Jos si de Institutul elvetian de sanatate publica si tropicala, in cadrul proiectului Expanse, finantat de UE. Acestia au utilizat o combinatie de surse, de la date satelitare de inalta rezolutie la statii de monitorizare a poluarii si informatii despre utilizarea terenurilor, pentru a modela nivelurile medii anuale de PM2,5 in Europa in 2019.

Ei spun ca nivelurile de poluare nu vor fi semnificativ diferite de cele actuale, dar au adaugat ca pot exista zone in care au fost implementate masuri stricte de combatere a poluarii si care au inregistrat o oarecare imbunatatire. Rezultatul general este una dintre cele mai precise si cuprinzatoare imagini ale poluarii aerului pe intregul continent de pana acum.

Vermeulen a declarat: „Acestea sunt cele mai bune date disponibile in acest moment… Acum avem nevoie ca politicienii sa fie indrazneti si ambitiosi si sa ia masurile urgente necesare pentru a aborda aceasta criza.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: