„Ar putea fi razboi”. Doi inalti oficiali din Suedia lanseaza un avertisment care starneste furtuna la Stockholm

externe

Avertisment Suedia

Un avertisment adresat suedezilor de catre doi inalti oficiali din domeniul apararii de a se pregati de razboi a starnit ingrijorare. Au urmat apoi acuzatii de alarmism, transmite BBC.

Ministrul Apararii Civile, Carl-Oskar Bohlin, a declarat la o conferinta de aparare ca „ar putea fi razboi in Suedia”.

Mesajul sau a fost apoi sustinut de comandantul sef al armatei, generalul Micael Byden, care a spus ca toti suedezii ar trebui sa se pregateasca mental pentru aceasta posibilitate.

Politicienii din opozitie au reactionat taios fata de aceste avertismente.

Fostul prim-ministru Magdalena Andersson a declarat pentru televiziunea suedeza ca, desi situatia de securitate este grava, „nu este ca si cum razboiul ar fi chiar la usa”.

Organizatia pentru drepturile copiilor Bris a anuntat apoi ca linia sa nationala de asistenta telefonica nu primeste de obicei apeluri despre posibilitatea unui razboi. Insa, in aceasta saptamana, a inregistrat o crestere a numarului de apeluri ingrijorate de la tineri care au vazut stiri sau postari pe TikTok care vorbeau despre acest lucru.

Dupa mai bine de doua secole de pace, Suedia este la cativa pasi de a se alatura aliantei defensive NATO, asteptand unda verde din partea parlamentului turc si apoi din partea Ungariei.

Comandantul-sef a declarat ca remarcile sale nu reprezinta o noutate. El a vizitat frontul de est al Ucrainei in urma cu o luna, iar Suedia face parte dintr-un grup de tari care antreneaza piloti ucraineni. De asemenea, se spune ca Stockholm ar avea in vedere trimiterea de avioane de lupta avansate Gripen in Ucraina.

„Ambitia mea nu este de a ingrijora oamenii; ambitia mea este de a determina mai multi oameni sa se gandeasca la propria situatie si la propriile responsabilitati”, a declarat ulterior generalul Byden pentru ziarul Aftonbladet.

Finlanda a aderat deja la NATO, iar oficialii rusi au sugerat ca va fi „prima care va avea de suferit” daca tensiunile cu NATO se vor intensifica.

Ministrul suedez al apararii civile a declarat ca scopul sau nu este ca oamenii sa isi piarda somnul, ci sa constientizeze ce se intampla cu adevarat. El a facut apel la autoritatile locale, la planificatorii de situatii de urgenta si la persoane fizice sa reactioneze.

„Daca exista un lucru care ma tine treaz noaptea, acesta este sentimentul ca lucrurile se misca prea incet”, a declarat duminica dl Bohlin la conferinta „Societate si aparare”.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Suediei, in timpul conferintei, sa colaboreze cu tara sa si cu altele pentru a fabrica arme si „sa fim mai puternici impreuna”.

Premierul Ulf Kristersson a adaugat ca, in 2024, Suedia va indeplini obiectivul NATO de a cheltui 2% din productia economica (PIB) pentru apararea militara, dublandu-si astfel cheltuielile din 2020.

Specialistul in aparare Oscar Jonsson a declarat ca tonul avertismentelor sefilor din domeniul apararii a fost un fel de furtuna intr-un pahar de apa si ca 90% din ceea ce s-a spus provine din frustrarea ca se face prea putin pentru a construi apararea civila si militara.

„Timpul este limitat si a fost menit sa fie un semnal de alarma pentru agentii, indivizi si departamente”, a declarat el pentru BBC. „Fortele armate suedeze sunt incredibil de competente, dar suntem departe de ce ne dorim. Ultimul proiect de lege a apararii spune ca ar trebui sa infiintam 3,5 brigazi, in timp ce Ucraina avea 28 cand a inceput razboiul.”

Avertismentul generalului Byden de a se pregati mental pentru razboi vine la scurt timp dupa un avertisment lansat in urma cu o luna de seful Biroului de Securitate Nationala al Poloniei (BBN), Jacek Siewiera, care a declarat ca „pentru a evita un razboi cu Rusia, tarile de pe flancul estic al NATO ar trebui sa adopte un orizont de timp de trei ani pentru a se pregati pentru confruntare”.

El a declarat ca un raport al Consiliului German pentru Relatii Externe, care sugereaza ca Germania si NATO ar trebui sa isi pregateasca fortele armate pentru a fi capabile sa respinga un atac rusesc in sase ani, este „prea optimist”.

Oscar Jonsson, un specialist de la Universitatea suedeza de Aparare, a declarat ca, desi razboiul este o posibilitate, ar fi nevoie ca mai multi factori ca sa se ajunga aici: Razboiul Rusiei din Ucraina sa se incheie, armata sa sa aiba timp sa reconstruiasca si sa isi reinarmeze fortele de lupta si ca Europa sa piarda sprijinul militar al SUA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: