Categories: analize

Arabia Saudita ataca Yemenul: Conflictul care poate arunca in aer Orientul Mijlociu

Fortele aeriene ale Arabiei Saudite au inceput, de miercuri seara, sa bombardeze pozitiile gruparii rebelilor Houthi si aliatilor lor, cei care au pus mana pe capitala tarii, Sanaa si care controleaza o buna parte a celui mai sarac stat arab.

Sauditii au intreprins aceasta actiune militara, in mod oficial, pentru a ajuta guvernul oficial al tarii, cel condus de presedintele Abrabuh Mansur Hadi, informeaza BBC News. Fortele inca loiale acestuia mai controleaza doar o mica parte a teritoriului tarii, in sud, in timp ce insusi Hadi a fugit din tara, din ultimele informatii.

Conform Agentiei Nationale Saudite de Presa, la operatiune participa deja avioane ale Iordaniei si vor mai participa Bahrain, Kuweit, Emiratele Arabe Unite si Qatar, iar Sudan, Maroc, Pakistan si Egipt sustin operatiunea si I s-ar putea alatura.

Statele Unite sustin si ele operatiunea, logistic si informational.

Un conflict national cu miza regionala

Interventia militara a Arabiei Saudite este mai putin despre sprijinirea guvernului legitim cat despre contracararea celui mai mare inamic al sau – Iranul. Aceasta tara musulmana siita (spre deosebire de Arabia Saudita musulmana sunnita) ii sprijina pe rebelii Houthi, siiti la randul lor, cu arme sofisticate, bani si instructori militari.

Sauditii incearca sa previna instaurarea unui guvern ostil in sudul tarii, mai ales a unuia pro-iranian. Se vorbeste chiar despre o interventie terestra a Arabiei Saudite, insa aceasta ar fi riscanta – sauditii au mai incercat asa ceva in 2009, tot impotriva rebelilor Houthi, pe atunci mult mai slabi, si nu au reusit sa-I invinga, trebuind sa se retraga.

Partile implicate in conflict

In Yemen nu e vorba doar despre rebelii Houthi plus Iran versus guvernul lui Hadi plus Arabia Saudita – harta strategica e mult mai complicata.

Astfel, de partea rebelilor sunt si fortele militare ale tarii loiale lui Ali Abdullah Saleh, fostul presedinte al Yemenului, cel care a condus tara timp de mai bine de doua decenii si a fost rasturnat de o revolutie parte a “Primaverii Arabe” in 2011. Avantajul adus de acestea e foarte important, mai ales ca include cea mai mare parte a fortelor aeriene.

Alte parti combatante, care nu tin neaparat partea uneia din cele amintite mai sus, ci le sunt rivale sunt: gruparea al-Qaida in Peninsula Araba, sunniti teroristi care controleaza cateva zone din Yemen, separatistii din sudul tarii, care vor ruperea de restul tarii, dar si “ultimii sositi”, combatanti ai unei alte grupari teroriste celebre, Statul Islamic.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
Lucian Popescu

Share
Published by
Lucian Popescu

Recent Posts

Operatiunea „Podul Crimeii”. Moscova dezvaluie ca ucrainenii au folosit combustibil solid de racheta in atacul asupra podului

Ziarul rusesc Kommersant, citand surse din cadrul investigatiei, a dat publicitatii modul in care fortele…

6 ore ago

Oferta educationala din partea militiei houthi: Studentii suspendati din cauza protestelor la universitatile americane isi pot continua studiile la Universitatea din Sanaa

Militia houthi din Yemen, aliniata cu Iran, care a perturbat transportul mondial pentru a-si manifesta…

8 ore ago

Oficiali ai Hamas si directorul CIA se vor intalni cu mediatorii egipteni pentru a discuta cea mai recenta propunere pentru un armistitiu

O delegatie a gruparii militante palestiniene Hamas se va afla, sambata, la Cairo, a declarat…

8 ore ago

ONU trage un semnal de alarma cu privire la noi legi din Spania care ar putea reabilita epoca Franco

Noile legi propuse de guvernele de coalitie regionala de dreapta si de extrema dreapta din…

8 ore ago

Armata americana anunta ca, din cauza vremii nefavorabile, va asambla debarcaderul pentru Gaza intr-un port israelian

Armata americana a anuntat, vineri, ca intrerupe temporar constructia unui debarcader in largul coastei Gaza…

8 ore ago