analize

Presshub: Vizitele externe ale domnului Marcel Ciolacu si promovarea intereselor cetateanului roman

Primul ministru Marcel Ciolacu a efectuat vizite in doua state din zona Golfului Persic: in Statul Qatar (in 16-17 aprilie) si in Emiratele Arabe Unite (18-19 aprilie).

Inca de la plecarea premierului la Doha am fost anuntati ca „dezvoltarea in Romania a unor proiecte de investitii in valoare de 15 miliarde de euro va fi pe agenda intrevederilor pe care premierul Romaniei, Marcel Ciolacu, si delegatia oficiala le vor avea in cadrul vizitei de lucru in Statul Qatar”.

Vizita avea deci o dimensiune economica prioritara. De aceea, ne-am fi asteptat ca in delegatie sa se afle reprezentanti la varf ai comunitatii de afaceri din Romania si sa se incheie, in prezenta sefului guvernului roman, contracte care sa ofere continut anuntului guvernamental.

Nu a fost sa fie asa. In delegatie s-au aflat diversi membri ai guvernului si sefi de institutii guvernamentale, dar nu si reprezentantii capitalului romanesc, adica aceia care gestioneaza in fapt activitatea economica in tara noastra.

Pe de alta parte, a fost semnat un singur document bilateral, pe linie guvernamentala, anume un „Memorandum de intelegere privind cooperarea in domeniul carantinei veterinare, importul si exportul de animale vii si pasari neafectate de epidemii si boli contagioase intre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Romania si Ministerul Municipalitatii din Statul Qatar”.

Nu s-a pus problema ca vizita sa fie ocazia incheierii unor contracte pe linia oamenilor de afaceri.

Vizita premierului in Emiratele Arabe Unite a urmat acelasi scenariu, anuntat de altfel de catre guvern inaintea deplasarii delegatiei domnlui Ciolacu la Abu Dhabi: „Consolidarea componentei economice, cu accent pe atragerea investitiilor emirateze, este un obiectiv important al vizitei de lucru a premierului Marcel Ciolacu in Emiratele Arabe Unite”.

Citeste si: Documentul secret al Kremlinului: prima dovada a razboiului hibrid planificat de Moscova?

Premierul, de altfel, anunta ca „ne dorim sa intarim relatiile de colaborare cu Emiratele Arabe Unite, din perspectiva politica si economica.

Romania continua sa atraga investitori emiratezi in infrastructura aeriana, modernizarea si extinderea Aeroportului Otopeni fiind un proiect viabil al colaborarii noastre. Proiectele in domeniile digitalizarii, energiei si agriculturii corespund, de asemenea, intereselor noastre”.

Delegatia a fost formata tot din demnitari si sefi de institutii guvernamentale, evident fara prezenta comunitatii de afaceri, iar in ceea ce priveste incheierea unor eventuale acorduri bilaterale, din comunicatele guvernului am inteles ca „a fost discutata dezvoltarea dialogului bilateral la nivel de companii nationale care a avut ca rezultat concret schimbul de acorduri bilaterale in domeniul digitalizarii si reglementarii in telecomunicatii”.

Formula utilizata – „schimbul de acorduri bilaterale” – este usor neuzuala, dar din inregistrarea video de pe site-ul guvernului am inteles ca a fost vorba de semnarea a trei documente (o minuta si doua memorandumuri de intelegere) pe linia unor institutii guvernamentale.

Nici in cazul vizitei de la Abu Dhabi, nu s-a pus problema incheierii unor contracte de afaceri in prezenta sefului guvernului roman.

De ce insist asupra problemei unor rezultate concrete ale unei vizite la un asemenea nivel politic? Raspunsul este simplu: pentru ca asa fac toti cei din lumea din care Romania face parte in prezent, potrivit statutului sau de membru al Uniunii Europene si al NATO.

Aliatii si partenerii nostri nu isi trimit seful statului sau seful guvernului in vizite de tatonare a disponibilitatii de cooperare a autoritatilor vizitate, pentru ca de aceasta etapa a tatonarii si a pregatirii cadrului de cooperare se ocupa ministerele de linie si celelalte institutii guvernamentale, cu sprijinul direct al Ministerului Afacerilor Externe.

Mai mult, aliatii si partenerii nostri isi sprijina firmele si companiile in a intra pe piata statului vizitat si a derula activitati concrete pe baze contractuale solide.
Iar semnarea de acorduri in prezenta sefului guvernului (sau a sefului statului) este o formula de sustinere pentru mediul de afaceri.

Un singur exemplu in acest sens: la 23 mai 2008, presedintele de atunci al Frantei, Nicolas Sarkozy a facut o vizita de cateva ore in Angola, insotit de demnitari si de sefi de companii franceze, iar dupa discutiile la nivel inalt, au fost semnate, in prezenta sefilor de stat francez si angolez, zeci de acorduri de cooperare intre companii din Franta si din Angola.

Este greu de stiut daca tipul acesta de vizita corespunde optiunilor domnului Ciolacu, sau este produsul sfaturilor primite de la consilierii domniei sale.

Nu este lipsit de interes faptul ca unul dintre consilierii sai personali, fostul premier Victor Ponta, a facut o vizita de acelasi tip in zona Golfului, in luna mai 2015, pe traseul deplasarii aflandu-se nu numai Qatar si Emiratele Arabe Unite, dar si Regatul Arabiei Saudite si Statul Kuweit.

Si atunci ca si acum, a fost tot vizita de tatonare a disponibilitatii de cooperare, cu implicarea doar a sectorului guvernamental si cu putine acorduri semnate (si numai pe palier guvernamental), ceea ce arata ca formula de lucru urmata este inoperanta.

Sau poate ca domnul Ciolacu este inspirat de modelul comportamental al fostului presedinte Traian Basescu, care, in lupta sa cu „cercurile de interese” si cu „mogulii” de presa, a exclus prezenta oamenilor de afaceri romani in vizitele pe care le-a facut in strainatate.

Dincolo de aspectele economice, evident importante, a surprins putinatatea informatiilor legate de discutiile partii romane cu gazdele qatareze si, respectiv, emirateze despre principala criza care agita lumea Orientului Mijlociu, anume atentatul terorist al Hamas din 7 octombrie 2023 si reactia militara foarte dura a Israelului in Gaza.

In delegatie s-a aflat si ministrul de Externe, doamna Luminita Odobescu, iar intr-una dintre pozitiile sale publice, domnul Ciolacu afirma ca „ministrii care fac parte din delegatie vor avea intrevederi oficiale cu omologii”.

Nu stim daca doamna Odobescu a avut intrevederi cu omologii de la Doha si Abu Dhabi, intrucat Ministerul Afacerilor Externe nu a publicat pe pagina sa de internet niciun comunicat despre prezenta ministrului in delegatia premierului in zona Golfului. Sau poate a avut asemenea intrevederi, dar a dorit sa tina informatiile pentru domnia sa!

Oricum, trebuie semnalat ca statul Qatar are un rol esential in demersurile diplomatice pentru realizarea unei incetari a focului in Gaza si pentru eliberarea ostatecilor luati de Hamas in cursul atentatului terorist de anul trecut.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

3 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

4 ore ago

Burduja, primul atac la adresa lui Firea: „Oamenii sa nu se lase pacaliti de doua ori”. Vorbeste si despre „esecul Firea”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a lansat miercuri un prim atac la adresa…

30 de minute ago

Miliardarul american Frank McCourt anunta ca formeaza un consortiu pentru a cumpara TikTok. Insa proprietarul nu vrea sa vanda

Antreprenorul si fostul proprietar al echipei de baseball Los Angeles Dodgers, Frank McCourt, a declarat…

4 ore ago

Socrul mare a fost retinut in urma nuntii care a blocat orasul Buzescu. Socrul are doar 36 de ani

Politia din Teleorman l-a retinut, miercuri, pe unul dintre organizatorii nuntii din Buzescu, eveniment care…

55 de minute ago

Elvetia: Oameni atacati cu cutitul pe strada, in orasul Zofingen

Un barbat inarmat cu un cutit a ranit miercuri mai multe persoane pe strazile orasului…

45 de minute ago