Categories: actualitate

O noua „performanta” a guvernului PSD-PNL: datoria publica a Romaniei a atins un nivel record, ajungand la peste 52% din PIB

Datoria publica a Romaniei a crescut puternic in luna februarie, cu circa 40 de miliarde de lei, de la 801,69 miliarde lei in ianuarie la 841,29 miliarde lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Cresterea rapida a datoriei la inceputul anului are loc ca urmare a strategiei ministerului Finantelor de a imprumuta in primele luni o parte mare din necesarul de finantare pentru intreg anul. Pe masura ce statul va face in cursul anului plati mai mari in contul datoriei, la termenele prevazute, acest impact se va diminua.

Un alt aspect important este ca gradul de indatorare din februarie se situeaza la 52,4% din PIB, in timp ce indatorarea pentru ianuarie, anuntata initial la 50,2% din PIB, a fost revizuita la 49,9% din PIB. Peste 50% din PIB, Guvernul ar trebui sa adopte automat unele masuri de reducere a cheltuielilor, pentru a tine deficitul sub control, dar derogarile pe care autoritatile si le dau in mod frecvent de la Legea responsabilitatii fiscal-bugetare au redus ca importanta existenta in lege a acestei prevederi de stabilizare.

De asemenea, depasirile pragului de 50%, inregistrate in mai multe randuri in ultimii ani, au fost toate temporare si de scurta durata, iar Guvernul a preferat sa transmita ca prefera sa stimularea economiei prin investitii (si cresterea PIB, baza de raportare) pentru a tine sub control gradul de indatorare.

Trebuie precizat ca la finalul anului 2019 datoria publica era de 373,53 miliarde lei. Ea a urcat la 499,64 miliarde lei la finalul lui 2020, la 577,26 miliarde lei la finalul lui 2021, la 665,55 miliarde lei la finalul lui 2022 si la 782,17 miliarde lei la finalul 2023 – deci practic s-a dublat in mai putin de cinci ani, sub guvernarile PNL si PSD.

Pentru anul 2024, Ministerul Finantelor a programat imprumuturi de 181 miliarde de lei, pentru a plati datoriile mai vechi care ajung la scadenta si pentru a acoperi deficitul bugetar. Datoria publica guvernamentala contractata in anul 2023, in suma de 203,9 miliarde lei, a acoperit necesarul de finantare, a consolidat rezerva financiara in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului si a asigurat prefinantarea  partiala a necesitatilor de finantare pentru anul 2024.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

7 ore ago

Presedinta Georgiei a respins legea privind „influenta straina.” Veto-ul va putea fi anulat de Parlament

Presedinta Georgiei, Salome Zurabisvili, a anuntat sambata ca a respins prin veto legea privind "influenta…

7 ore ago

Polonia va cheltui 2,3 miliarde de euro pentru un „scut estic”. Sistemul de fortificatii a inceput sa fie deja construit

Polonia va investi peste 2,5 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) in incercarea de…

7 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: grava, dar „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

7 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

7 ore ago