Arabia Saudita reduce productia de petrol pentru a creste pretul: „Aceasta este o acadea saudita”

externe

Masura de reducere a livrarilor cu 1 milion de barili pe zi in iulie este „extensibila”, a declarat Riadul. Membrii gruparii OPEC+ au convenit, de asemenea, sa prelungeasca reducerile convenite anterior, in aprilie, pana la sfarsitul anului viitor, scrie Deutsche Welle.

Arabia Saudita a anuntat duminica ca isi va reduce livrarile de petrol catre economia mondiala, in incercarea de a mentine preturile. Anuntul a fost facut dupa negocieri care au durat ore in sir in cadrul unei reuniuni OPEC+ – gruparea formata din cei 13 membri ai Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), condusa de Arabia Saudita, si cei 10 parteneri ai grupului, in frunte cu Rusia.

Reuniunea a fost una dificila, pentru ca Rusia a vrut sa mentina nivelurile de productie, in timp ce Arabia Saudita incerca sa creasca preturile.

Producatorii OPEC+ au convenit in cadrul reuniunii de la Viena sa prelungeasca reducerile anterioare ale productiei pana anul viitor, in timp ce decizia saudita de a reduce productia cu 1 milion de barili pe zi (bpd) a fost un pas unilateral.

Productia Arabiei Saudite va scadea la 9 milioane de bpd in iulie, de la aproximativ 10 milioane de bpd in mai.

Ministrul Energiei din aceasta tara, printul Abdulaziz bin Salman, a declarat reporterilor ca reducerea productiei Arabiei Saudite este „extensibila”. Producatorii OPEC+ „vor face tot ce este necesar pentru a aduce stabilitate pe aceasta piata”, a adaugat el.

„Aceasta este o acadea saudita”, a spus printul. „Am vrut sa punem gheata pe tort. Intotdeauna vrem sa adaugam suspans. Nu vrem ca oamenii sa incerce sa prezica ceea ce facem… Aceasta piata are nevoie de stabilizare”.

De ce reduce Arabia Saudita productia de petrol?

Producatorii de petrol au avut de suferit de pe urma scaderii preturilor si a volatilitatii ridicate a pietei, ca urmarea a invaziei Rusiei in Ucraina.

In aprilie, mai multe tari OPEC+ au convenit sa reduca productia in mod voluntar cu peste un milion de bpd. Preturile au sarit initial dupa anunt, dar ulterior s-au prabusit pe fondul ingrijorarilor legate de slabiciunea economiei mondiale.

Analistii considera ca ultima reducere este posibil sa creasca pretul petrolului pe termen scurt, in timp ce impactul pe termen lung va depinde de prelungirea sau nu a reducerilor.

Jorge Leon, vicepresedinte al departamentului de cercetare a pietelor petroliere de la Rystad Energy, a declarat pentru agentia de presa Associated Press (AP) ca decizia Riadului ofera „un pret minim, deoarece sauditii se pot juca cu reducerea voluntara cat de mult doresc”.

Tara bogata in petrol are nevoie de venituri pentru a-si echilibra bugetul si pentru a finanta proiecte de stat ambitioase. Potrivit estimarilor Fondului Monetar International, Arabia Saudita are nevoie de 80,90 dolari pe baril pentru a-si indeplini angajamentele de cheltuieli preconizate, care includ un proiect de oras futurist in desert in valoare de 500 de miliarde de dolari.

Decizia saudita si cresterea pretului petrolului ar putea fi in beneficiul Rusiei, intrucat Moscova a gasit noi clienti de petrol in India, China si Turcia, pe fondul sanctiunilor occidentale.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat ca Moscova isi va prelungi reducerea voluntara de 500.000 de barili pe zi pana la sfarsitul anului 2024, in cadrul acordului OPEC+, potrivit agentiei ruse de stiri de stat Tass.

Dar exporturile totale de petrol si produse rafinate ale Moscovei, cum ar fi motorina, au crescut in aprilie la 8,3 milioane de bpd, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie, la un nivel record de dupa invazie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: