Arafat vrea imunitate la achizitii. Reactie dura a Anei Birchall: „Cum adica ‘sa nu fie pedepsit’? Legea este si trebuie sa fie egala pentru toti”

news

Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, se arata indignata de solicitarea lui Raed Arafat de o obtine imunitate in fata justitiei pentru achizitiile care au loc in perioada pandemiei.

„Stiu ca nu este popular ce voi scrie acum dar este adevarul: Sunt surprinsa la modul cel mai neplacut sa citesc o astfel de declaratie! Cum adica ‘sa nu fie pedepsit’?? Legea este si trebuie sa fie egala pentru toti! Cine a incalcat legea trebuie sa raspunda legal!

Astfel de declaratii sunt extrem de periculoase si pentru ca pot incuraja nerespectarea si nesupunerea fata de lege ca sa nu spun direct ca poate incuraja comiterea unor posibile infractiuni! Oare de aceea sunt atat de multe zbateri pentru a trece in aceasta perioada acel faimos OUG pe achizitii??”, a scris Birchall pe Facebook.

Seful DSU, Raed Arafat, a declarat la Digi24 ca cei care incearca in aceasta perioada sa obtina ilegal beneficii personale de pe urma achizitiilor ar trebui sa fie pedepsiti, dar nu si cei care fac eforturi pentru a rezerva materiale, atat de insuficiente in conditiile in care intreaga lume le cauta, chiar si ocolind birocratia.

Raed Arafat, seful DSU: Toata lumea cand ii ceri bani pentru a te pregati iti spune: las-o acum, ca sunt alte prioritati. Cel mai mare proiect de pregatire este al IGSU, este o suma imensa, trebuie sa fie o suma imensa.

Reporter: Va asteptati sa se deschida dosare pentru achizitii?

Raed Arafat: Cine stie? Daca cineva a facut ceva pentru el, a folosit acest moment pentru a trage beneficii din achizitii, e foarte normal sa fie urmarite persoanele si inchise. Daca mergem pe oportunitate, pe faptul ca cineva nu a respectat o regula sau a mers mai repede, ca sa rezolve o problema, atunci avem o mare problema. Nimeni n-o sa mai faca nimic pe viitor.

Sunt doua aspecte – pentru aspectele reale de coruptie nu ai ce zice, dar daca pentru depasirea unor aspecte birocratice cineva a incalcat o procedura, o regula, luand in considerare ca azi discutam de masti si peste doua ore nu mai erau si trebuia sa te misti foarte rapid. S-a lucrat in unele zile pana la 2-3 dimineata ca sa se finalizeze un contract, pentru ca a doua zi nu mai aveau materialele, pentru ca le luau altii. Daca o sa avem acolo o presiune pe persoana care a lucrat, atunci n-o sa mai revenim, pentru ca ramane in mentalul functionarilor publici si acolo se opreste treaba. Data viitoare nu va mai fi ca acum. Acum a fost curaj si lumea s-a miscat, dar nu putem spune ca au respectat ad literam. Nu ca ar fi periclitat corectitudinea, dar au facut lucrurile mult mai rapid, au negociat ca sa gaseasca solutii, lucru pe care le-au facut toate tarile, sa nu creada lumea ca s-a facut doar in Romania.

Preturile erau mult peste cele obisnuite. Nu puteai zice ca te duci dupa pretul pietei, pentru ca nu venea nimeni. Trebuia sa cresti preturile, sa iei lucrurile de 4-5 ori mai mult. A fost recent un articol ca la New York au cumparat de 15 ori mai mult. Lucrurile trebuie intelese in contextul de acum si peste un an, doi. Daca cei care vin sa controleze peste un an – doi uita in ce am fost sau daca au ramas acasa si n-au intrat in contact cu situatia si vin sa pedepseasca colegii care au lucrat, atunci avem o problema mare.

Sa separam lucrurile – cei care au tras beneficii ilegale e o problema care trebuie luata intr-un fel, dar atentie daca pedepsim oameni care n-au respectat o procedura imposibil de respectat in acel moment.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: