Argentina: Terapia de soc a lui Javier Milei sufera un prim esec in Parlament. Presedintele: „Nu suntem dispusi sa negociem cu cei care au distrus tara”

externe

Javier Milei, Cuba, proteste, regim comunist ticalos, protest

Presedintele argentinian, Javier Milei, a suferit marti un prim esec serios in Parlament, unde, din cauza lipsei de sustinere, setul sau de reforme de dereglementare a economiei a fost retrimis la comisie, dar ultraliberalul ramane hotarat sa isi puna in aplicare programul, relateaza Le Figaro.

„Programul nostru a fost votat de 56% dintre argentinieni si nu suntem dispusi sa il negociem cu cei care au distrus tara” , a denuntat pe X Javier Milei, care intentioneaza sa „continue” programul „cu sau fara sprijinul liderilor politici care ne-au distrus tara”, a mai scris el.

Marti seara, cand Camera Deputatilor se pregatea pentru un vot pe tema privatizarilor, partidul La Libertad Avanza (LLA – al lui Javier Milei) a cerut si a obtinut brusc amanarea sesiunii, intorcand de facto textul in comisie.

Ministrul de interne Guillermo Francos, care fusese negociatorul pentru obtinerea unei majoritati ad-hoc – o provocare pentru partidul LLA al lui Milei, a 3-a forta din hemiciclu – a explicat ca a constatat „lipsa de vointa a partidelor de a sustine reformele”.

„Au existat angajamente de vot care nu au fost respectate in practica”, a denuntat el. Aflat in Israel, unde a sosit marti pentru un turneu diplomatic care il va duce si la Vatican si in Italia, presedintele Milei a denuntat pe X „casta care a impiedicat schimbarea”.

„Nu va fi usor sa schimbam un sistem in care politicienii s-au imbogatit pe seama argentinienilor”, a recunoscut el.

Deputatii au reluat marti examinarea ambitioasei legi cunoscute sub numele de „Omnibus” a lui Javier Milei. Initial erau 660 de dispozitii de reforma in economie, comert, cultura, drept penal,… apoi, un proiect in decursul saptamanilor restrans la aproximativ 300 de articole. Cu toate acestea, guvernul a inregistrat initial o victorie marti, deputatii aproband principiul „delegarii de competente” catre executiv pentru un an, pentru a legifera prin decret in numele „urgentei economice”.

Cu toate acestea, au aparut fisuri, deputati moderati din opozitie, precum centristul Paula Oliveto, spunand ca se tem de „o democratie slaba, care concentreaza (puterile) in mana unei singure persoane” , referindu-se la Javier Milei.

Dar votul de seara asupra detaliilor „Legii Omnibus” promitea sa fie si mai complicat: opozitia moderata, desi dispusa sa sustina reformele, intentiona sa ceara modificari, cum ar fi in ceea ce priveste privatizarile (intre 30 si 40 de companii vizate) sau distribuirea resurselor de stat/provinciale.

„Guvernatorii (provinciilor) nu s-au tinut de cuvant”, a afirmat liderul grupului LLA, Oscar Zago, sugerand ca tocmai pe aspectul privind finantarea provinciilor puterea nu a putut asigura garantii.

De asemenea, presedintia i-a aratat cu degetul si i-a amenintat pe acestia. „Din pacate, ajustarea va trebui sa fie mai semnificativa, guvernatorii sunt cei care vor fi ingrijorati,” a avertizat purtatorul de cuvant al presedintiei, Manuel Adorni, la televiziunea LN+. „Fiecare cheltuiala a guvernului trebuie sa fie revizuita pentru a respecta instructiunile presedintelui Milei: deficit zero”, a insistat el.

Javier Milei a spus in mod repetat ca „nu exista un plan B” de austeritate pentru a reface a treia economie a Americii Latine, indatorata structural si sugrumata de o inflatie de 211% (in 2023). FMI a prevazut o recesiune de 2,8% in 2024, sub efectul primelor masuri de austeritate, inclusiv o devalorizare de 50% a peso-ului.

Opozitia a exultat: „O infrangere politica pentru guvern”, a declarat deputatul peronist Leandro Santoro.

Potrivit procedurii parlamentare, retrimiterea unui proiect de lege la comisie anuleaza voturile obtinute anterior. In acest caz, votul favorabil, de vinerea trecuta, asupra „principiului general” al legii, si cel de marti asupra „competentelor delegate”.

„Asta inseamna ca trebuie sa inceapa totul de la zero”, a declarat deputatul stangii radicale si fost candidat la presedintie Myriam Bregman.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: