Argentinienii, tot mai ingrijorati de tendintele presedintelui Milei, dupa ce acesta a declarat ca marile companii extractive pot polua raurile cat de mult doresc

externe

Javier Milei, Cuba, proteste, regim comunist ticalos, protest

Un videoclip cu presedintele ales al Argentinei, Javier Milei, a devenit viral, starnind ingrijorari cu privire la convingerile liderului in materie de mediu. Recent, Argentina l-a ales pe Milei, un fost consilier economic, in functia de presedinte in detrimentul adversarului sau Sergio Massa, ministrul economiei tarii. Acum insa, multi argentinieni se tem pentru mediul inconjurator din cauza respingerii de catre noul lider a stiintei climatice bazate pe fapte.

Intr-un videoclip viral postat pe X, fostul Twitter, Milei poate fi auzit amenintand in spaniola ca va desfiinta departamente guvernamentale cruciale, printre care se numara si Ministerul Mediului.

Dupa ce a enumerat cele 11 departamente pe care intentioneaza sa le desfiinteze, Milei a spus: „Hotia din politica s-a terminat. Traiasca libertatea!”.

Pe fondul celei mai grave crize economice din ultimii 20 de ani din Argentina, Milei a obtinut 56% din voturile prezidentiale cu promisiunea sa de a combate inflatia galopanta si ratele ridicate ale saraciei. Din nefericire, planurile sale de stimulare a economiei sunt o veste proasta pentru mediu.

Fiind un sustinator infocat al privatizarii resurselor naturale si al reducerii fondurilor publice, liderul de extrema dreapta spera sa extinda operatiunile miniere si agricole din tara. Desi acest lucru ar putea stimula economia pe termen scurt, atat mineritul, cat si agricultura provoaca daune imense mediului din cauza defrisarilor, a poluarii solului si a apei si a epuizarii resurselor.

In conditiile in care seceta si valurile de caldura care au afectat tara in ultimii ani, politicile anti-mediu ale lui Milei vor pune si mai mult in pericol ecosistemele fragile ale Argentinei. In plus, exploatarea miniera a mineralelor, cum ar fi litiul, are loc deseori in apropierea comunitatilor indigene, afectand populatia, plantele si animalele indigene, profanand locurile sacre si conducand chiar la conflicte violente.

Potrivit unui studiu publicat in Nature Sustainability, 54% dintre operatiunile miniere din intreaga lume sunt construite direct pe sau in apropierea teritoriilor indigene. Iar in Jujuy, o provincie din Argentina, secetele severe exacerbate de mineritul de litiu provoaca stramutarea comunitatilor si epuizeaza sursele de apa. „In prezent, nu exista niciun obstacol care sa impiedice companiile de extractie a litiului sa avanseze fara a respecta nici licenta acordata de guvern, nici reglementarile internationale”, a declarat Alejo Di Risio, de la Ecosocial Justice Action Collective.

Pentru a inrautati situatia, Milei, pe care multi l-au poreclit „Trump argentinian”, a declarat ca firmele ar trebui sa aiba mana libera sa polueze raurile cat de mult doresc, potrivit traducerii unui raport realizat de Telam Digital.

De altfel, inainte de a deveni presedinte, el a declarat in cadrul unei dezbateri ca nu va onora Acordul de la Paris, un tratat international privind schimbarile climatice promulgat in 2015.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: