Arheologii spanioli vor sa salveze epava unei nave feniciene care s-a scufundat in urma cu 2.500 de ani

life

Un grup de arheologi spanioli a realizat diagrame detaliate ale naufragiului unei nave feniciene vechi de 2.500 de ani pentru a descoperi cum sa o recupereze din mare, inainte de a fi distrusa pentru totdeauna de o furtuna puternica, potrivit Reuters.

Mazarron II, un vas lung de opt metri, numit dupa municipalitatea din regiunea de sud-est a Spaniei Murcia, unde a fost gasit in largul coastei, este o piesa unica a ingineriei maritime antice.

Noua tehnicieni de la Universitatea din Valencia au petrecut 560 de ore de scufundari pe parcursul a mai mult de doua saptamani in luna iunie pentru a inregistra toate fisurile navei, care se afla la 60 de metri de Playa de la Isla din Mazarron.

Expertii vor face recomandari privind preotejarea si recuperarea epavei, poate chiar vara viitoare.

Nava ar putea fi extrasa bucata cu bucata, folosind crapaturile existente si reasamblata pe uscat ca un puzzle, a spus arheologul Carlos de Juan de la Universitatea din Valencia-Institutul de Arheologie Nautica, care a coordonat proiectul.

„Este mai rezonabil sa salvezi nava, sa o tratezi si sa o expui intr-un muzeu pentru ca oamenii sa se bucure de ea, decat sa iti faci griji de fiecare data cand vine o furtuna mare”, a declarat el pentru Reuters.

Fenicienii, care au venit din zonele de coasta ale Libanului si Siriei de astazi, au infiintat colonii si posturi comerciale in intreaga Mediterana intre 1500 i.Hr. si 300 i.Hr.

Istoricii au folosit nava Mazarron II, construita probabil in jurul anului 580 i.Hr., pentru a documenta modul in care fenicienii transportau metale precum plumbul din Peninsula Iberica.

Dupa ce s-a scufundat, a ramas ingropata in sedimente timp de mai bine de doua milenii pana cand curentii marini modificati din cauza constructiilor de pe tarm l-au dezgropat in urma cu aproape 30 de ani.

Acum se afla sub aproximativ 1,7 metri de apa, inconjurat de saci de nisip si o structura metalica construita pentru protectie. Structura se scufunda in nisip intr-un ritm mai rapid decat epava si a amenintat sa o zdrobeasca, asa ca a trebuit sa fie partial indepartata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: