Arhiepiscopia Tomisului sustine ca DNA „umbreste frumusetea rugaciunii”. Atac si la adresa purtatorului de cuvant al BOR

news

IPS Teodosie, barba, barbati, ciuntiti

Arhiepiscopia Tomisului a transmis, marti, un comunicat de presa in care il ataca pe purtatorul de cuvant al BOR, Vasile Banescu, sustinand ca acesta a comentat in cazul dosarului penal al lui Teodosie fara a avea acest drept in numele BOR.

„Intrucat purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane s-a antepronuntat, fara consultarea Biroului de presa al Arhiepiscopiei Tomisului, intr-un caz care priveste exclusiv persoana Chiriarhului si cea a unui consilier eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului, ii reamintim acestuia ca, incalcand flagrant hotararea Sfantului Sinod nr. 6106/5 iulie 2023 care, la punctul 1, prevede ca, in functie de competentele proprii in materia punctului de vedere al Bisericii, sunt mai multe paliere de responsabilitate in Biserica Ortodoxa Romana (nivelul eparhial, nivelul mitropolitan, nivelul Patriarhiei Romane, Patriarhul Romaniei si Sfantul Sinod), creeaza impresia gresita ca incalca principiile autonomiei eparhiale, ale disciplinei comunicarii publice in Biserica Ortodoxa Romana si, mai presus de toate, prezumtia de nevinovatie de care beneficiaza orice om, inclusiv un ierarh al Bisericii.

„Regretam ca aceste momente de tensiune (mai mult sau mai putin artificiala) apar in perioada de post ori in ajunul marilor sarbatori, parca anume pentru a umbri frumusetea rugaciunii si a trairii crestine. Arhiepiscopia Tomisului isi va continua nestingherita viata spirituala, Chiriarhul si preotii ei vor intensifica programul de rugaciune iar credinciosii ortodocsi din cuprinsul celei mai vechi eparhii a tarii vor fi pomeniti in continuare la toate sfintele randuieli”, se mai afirma in comunicat.

Ii reamintim, totodata, domnului purtator de cuvant al Patriarhiei Romane ca autoritatea suprema a Bisericii Ortodoxe Romane, Sfantul Sinod, a hotarat ca ‘purtatorii de cuvant nu pot trimite catre presa punctele de vedere personale si nici nu pot exprima public puncte de vedere personale in probleme referitoare la institutia pe care o reprezinta” (H.S.S. 6106/5 iulie 2023, punctul 4)’”, se arata intr-u fragment din comunicatul de presa remis de Arhiepiscopia Tomisului.

Patriarhia Romana a transmis, marti, dupa anuntul DNA privind declansarea urmaririi penale in cazul lui Teodosie de la Constanta ca „sanctionarea coruptiei este o datorie morala”.

„Autoritatile judiciare, ca si cele bisericesti, sunt firesc interesate de elucidarea oricarui caz de coruptie reala. Sanctionarea si combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este in primul rand o datorie morala. Una a carei implinire onoreaza si a carei neimplinire dezonoreaza. Legea civila si legea morala sunt date pentru a fi respectate spre binele comunitatii, inclusiv ecleziale”, a transmis Patriarhia.

„Nu e nicio urmarire. Se fac niste verificari. Nu exista probe, nu e nicio urmarire. Eu nu stiu de asa ceva. Nu umblu cu supozitii, nu ma intereseaza ce este. Eu sper ca nu este nicio problema”, a declarat Teodosie la Antena 3.

DNA a anuntat, marti, ca l-a pus sub urmarire penala pe Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului. Acesta este acuzat de de cumparare de influenta.

DNA precizeaza ca Teodosie este functionar public in sensul legii penale. „Suspectul Petrescu Teodosie, in calitatea mentionata mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor in cauza), reprezentand un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urma ar fi trebuit sa o obtina pentru Arhiepiscopia Tomisului”, afirma DNA.

Reamintim ca arhiepiscopul Tomisului este poreclit „Teodosie Spagoveanu” in judetul Constanta.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Constanta au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspectii:

PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului (functionar public in sensul legii penale), pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta,

P.I., un consilier in cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la cumparare de influenta.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, la aceasta etapa procesuala, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, in calitatea mentionata mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor in cauza), reprezentand un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urma ar fi trebuit sa o obtina pentru Arhiepiscopia Tomisului, in urma folosirii influentei pe care ar fi afirmat ca ar fi avut-o asupra functionarilor cu drept de decizie in aceasta privinta din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discutie ar fi participat si celalalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii in care urma sa fie pusa in practica „intelegerea” respectiva.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat sa fie utilizata pentru finantarea unor lucrari de constructie ori reabilitare a unitatilor de cult aflate in subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

Teodosie: „E mana cereasca pentru noi”

Jurnalistii de la Recorder au publicat, la finalul lunii noiembrie, o investigatie in care Teodosie a fost inregistrat promitand 20% unui fals om de afaceri.

”La a 2-a intalnire, vazand deschiderea inalt prea sfintirii sale catre aceste fapte imorale, am vorbit deschis si i-am propus sa aduc bani pentru Arhiepiscopie, in schimbul unui comision de 20%. Comisionul de 20% nu putea sa insemne decat spaga, in limbajul nostru comun, sau mita in limbaj juridic, din cauza faptului ca vorbeam de un comision pentru alocare de fonduri publice.

Cat timp am vorbit cu Inaltpreasfintitul Teodosie despre comisionul de 20%, inaltpreasfintia sa a fost deschis, aprobator si chiar bucuros. N-am vazut pe chipul Inaltpreasfintiei sale nici macar o tresarire care sa semnaleze ca are vreo mustrare de constiinta pentru faptul ca solicit un comision imoral si ilegal pentru obtinerea de fonduri publice.”, a declarat, in reportajul Recorder, preotul Petrica Leascu, cel care a jucat rolul omului de afaceri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: