Arhiepiscopul de York: Primele cuvinte ale rugaciunii „Tatal nostru” pot fi „problematice” din cauza cuvantului „tata”

life

Arhiepiscopul de York a sugerat ca inceputul rugaciunii „Tatal nostru”, recitat de crestini din intreaga lume in ultimii 2.000 de ani, poate fi „problematic” din cauza asocierii patriarhale, transmite The Guardian.

In discursul sau de deschidere la o reuniune a Sinodului General al Bisericii Angliei, Stephen Cottrell a insistat asupra cuvintelor de inceput din „Tatal nostru”.

„Cuvantul `tata` este problematic pentru cei a caror experienta cu parintii pamanteni a fost distructiva si abuziva si pentru noi toti care ne-am confruntat prea mult cu o abordare opresiva patriarhala asupra vietii”, a spus el.

Comentariul sau – o scurta paranteza intr-un discurs care s-a concentrat pe nevoia de unitate – va imparti membrii Bisericii Angliei, un organism ale carui diferente in probleme de sexualitate, identitate si egalitate sunt foarte vizibile de ani de zile.

Dupa discursul lui Cottrell, Chris Sugden, presedintele grupului conservator Anglican Mainstream, a subliniat ca, in Biblie, Iisus a indemnat oamenii sa se roage „tatalui nostru”.

„Spune arhiepiscopul de York ca Iisus a gresit sau ca Iisus nu era constient pastoral? Pare sa devina un obicei ca unii lideri bisericesti sa-si ia sfaturile mai degraba din cultura decat din Scripturi.”

Christina Rees, care a facut campanie pentru femei episcopi, a spus ca Cottrell a „pus degetul pe o problema cu adevarat vie pentru crestini de multi ani”.

„Intrebarea este, oare credem cu adevarat ca Dumnezeu crede ca barbatii il reprezinta mai pe deplin si mai exact decat femeile? Raspunsul este clar ca nu.”

In februarie, Biserica Angliei a spus ca va lua in considerare daca sa nu se mai refere la Dumnezeu ca „El”, dupa ce preotii au cerut sa li se permita sa foloseasca termeni neutri din punct de vedere al genului.

De asemenea a fost de acord sa lanseze o comisie pentru limbajul de gen, spunand ca „crestinii au recunoscut inca din cele mai vechi timpuri ca Dumnezeu nu este nici barbat, nici femeie, totusi varietatea de moduri de a I se adresa si de a-L descrie pe Dumnezeu gasite in Scriptura nu a fost intotdeauna reflectata in inchinarea noastra”.

Cea mai mare parte a discursului lui Cottrell a fost dedicata cuvantului „al nostru” mai degraba decat „tatalui”, ca o modalitate de a-i indemna pe membrii sinodului sa fie putin mai concilianti in discutiile lor.

„Suntem incapatanati sa ramanem certati, parem multumiti de dezbinare si, adesea, parem prea pregatiti sa ne separam din nou […] Ne-am obisnuit cu dezbinarea. Credem ca este normal cand, de fapt, este o rusine, un afront la adresa lui Hristos si a tot ceea ce El a venit sa ne dea.”

Una dintre cele mai dezbinatoare probleme din cadrul Bisericii Angliei, casatoria intre persoane de acelasi sex, a condus la o decizie la inceputul acestui an de a permite clerului sa ofere binecuvantarea cuplurilor de gay si lesbiene care au facut cununia civila.

Primele binecuvantari erau asteptate in aceasta vara, dupa aprobarea definitiva a formularii rugaciunilor de catre sedinta sinodului din acest weekend.

Dar prezentarea rugaciunilor, plus noile reguli privind casatoria membrilor homosexuali ai clerului au fost amanate pana in noiembrie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: