externe

Arhivele Nationale au facut publice peste 13.000 de documente privind asasinarea lui Kennedy

Arhivele Nationale din SUA au facut publice, joi, peste 13.000 de documente legate de asasinarea in 1963 a presedintelui John F. Kennedy, la scurt timp dupa ce presedintele Joe Biden a emis un ordin prin care a autorizat publicarea acestor documente, dar si pastrarea altor sute de inregistrari sensibile secrete pentru inca un an, transmite Reuters.

Publicarea a 13.173 de documente nu era de asteptat sa includa informatii noi sau sa schimbe concluzia la care a ajuns comisia de atunci, condusa de judecatorului Earl Warren, conform careia Lee Harvey Oswald, un fost militar si activist comunist care a trait in Uniunea Sovietica, a actionat singur. Cu toate acestea, aceste documente vor fi utile pentru istoricii care se concentreaza pe evenimentele din jurul asasinatului.

Kennedy a fost impuscat la Dallas pe 22 noiembrie 1963, la varsta de 46 de ani. Mii de carti, articole, emisiuni TV si filme au explorat ideea ca asasinarea lui Kennedy a fost rezultatul unei conspiratii elaborate. Nimeni nu a oferit dovezi concludente ca Oswald – care a fost impuscat mortal de proprietarul clubului de noapte Jack Ruby la doua zile dupa ce l-a ucis pe Kennedy – a lucrat cu altcineva, desi exista in continuare are un impact puternica asupra oamenilor.

Multe dintre documentele publicate joi apartineau CIA, inclusiv cateva care s-au concentrat pe miscarile lui Oswald si pe contactele sale. Alte documente se concentreaza pe solicitarile Comisiei Warren care a investigat asasinatul.

Documentele arata ca guvernul SUA a deschis un asa-numit dosar 201 asupra lui Oswald in decembrie 1960, cu aproape trei ani inainte de uciderea lui Kennedy si dupa dezertarea esuata a lui Oswald in Uniunea Sovietica in 1959.

Un document din decembrie 1963 descria modul in care oficialii CIA din Mexico City „au interceptat un apel telefonic” pe care Oswald l-a facut in octombrie din acel oras catre Ambasada sovietica de acolo „folosind propriul nume” si vorbind „o rusa stricata”. Oswald spera sa calatoreasca prin Cuba spre Rusia si cerea o viza, arata documentele.

Au existat initial ingrijorari ca Ruby, ucigasul lui Oswald, ar fi putut avea o legatura cu Oswald. Dar o nota recent lansata din septembrie 1964 catre comisia prezidentiala care investiga asasinatul spunea ca „CIA nu are niciun indiciu ca Ruby si Lee Harvey Oswald s-au cunoscut vreodata, au fost asociati sau ar fi putut fi conectati in vreun fel”.

In 1992 Congresul a ordonat ca toate dosarele sigilate legate de ancheta cu privire la moartea lui Kennedy sa fie complet deschise publicului in 25 de ani, la 26 octombrie 2017, cu exceptia celor pe care presedintele decide sa le tina secrete.

In 2017, presedintele de atunci, Donald Trump, a decis publicarea unor inregistrari, iar restul pe parcursul timpului.

Toate fisierele JFK ramase ar fi trebuit initial publicate in octombrie 2021. Biden a amanat publicarea, invocand intarzierile cauzate de pandemia de Covid-19 si a anuntat ca vor fi dezvaluite in doua loturi: unul pe 15 decembrie, 2021 si altul pana pe 15 decembrie 2022, dupa ce a fost supus unei revizuiri intensive de un an.

Odata cu publicarea de joi, 95% dintre documentele din colectia CIA de inregistrari ale asasinatului JFK vor fi eliberate in intregime, a declarat un purtator de cuvant al CIA si niciun document din toate informatiile nepublicate anterior nu va ramane redactat sau retinut in intregime dupa o „evaluare intensiva de un an”.

Joi, Biden a spus ca pana la 1 mai 2023, Arhivele Nationale si agentiile relevante „vor revizui impreuna redactarile ramase din inregistrarile care nu au fost dezvaluite public”. Dupa aceasta revizuire, „orice informatii „pe care agentiile nu le recomanda pentru amanare” vor fi publicate pana la 30 iunie 2023.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

14 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

14 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

14 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

5 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

14 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

14 ore ago