Arie naturala protejata din Sibiu, calcata cu masinile de teren: „Dar e interzis cu masina pe aici? Habar nu aveam!”

news

Aria naturala protejata din jurul Iezerului Mare este una dintre cele mai frumoase destinatii ale momentului datorita bujorilor de munte infloriti in aceasta perioada. Din nefericire, zona incepe sa atraga tot mai multi posesori de masini de teren, care incalca regulile, potrivit Turnul Sfatului.

Aria naturala protejata Iezerele Cindrelului si parcul natural Cindrel au reguli clare: nimeni nu rupe nicio floare, sunt interzise producerea de zgomote puternice, pasunatul, scaldatul in lac, aprinderea focului, iar accesul cu orice mijloc motorizat este de asemenea restrictionat.

Cu toate acestea, in zona pot fi gasite urmele unor vetre de foc iar masinile de teren circula ca la ele acasa pe principiul „nu stiam ca nu e voie”. In plus, in aceasta saptamana, jurnalistii de la Turnul Sfatului au surprins ocupantii uneia dintre masinile de teren incarcand saci intregi de bujori culesi din rezervatie.

„Dar e interzis cu masina pe aici? Habar nu aveam! Eu de 15 ani urc cu masina in zona asta, credeam ca numai versantii sunt protejati. Chiar, credeti ca pot ajunge la Jina?”, le-a spus mirat un sofer.

In randul iubitorilor de munte frumusetea peisajului din zona Iezerelor Cindrelului trece in plan secund, din cauza aglomerarii de oameni care nu respecta regulile de acces in rezervatie.

„Este subiectul care ne enerveaza pe foarte multi iubitori ai muntelui. In zona de platou a Cindrelului – Frumoasa – Iezere avem tot mai multi trecatori motorizati. De fapt, s-a ajuns ca numarul acestora sa il depaseasca pe cel al celor care ajung in zonele acelea pe jos sau cu bicicleta. Dar, din pacate, pare sa nu intereseze acest lucru. Personal am inceput sa evit sa mai merg in astfel de zone tocmai pentru ca ma enervez cand vad atata nesimtire. A devenit o zona atat de calarita de toti nesimtitii si «meltenistii» incat nu ma mai pot abtine sa vorbesc cum vorbesc. Din pacate, nici Salvamontul nu are autoritate, doar Jandarmeria montana poate da amenzi. Acest lucru nu se intampla si, din pacate, acea zona se distruge in continuu. Mi se rascoleste stomacul numai cand ma gandesc”, rabufneste ghidul turistic Radu Zaharie.

Lucrurile se inrautatesc de la an la an deoarece oamenii au acces la mijloace de transport care se preteaza la astfel de teren.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: