Armament din Serbia pentru Ucraina? Avionul prabusit in Grecia deschide o usa spre culisele tenebroaselor afaceri cu armament derulate de un mogul din Serbia

externe

Intrebarile persista dupa ce un avion ucrainean care transporta arme sarbesti s-a prabusit in Grecia. Incidentul a scos in evidenta industria de armament si coruptia politica a Serbiei, precum si incercarile acesteia de a gasi un echilibru intre Rusia si UE, se arata intr-o analiza realizata de Deutsche Welle.

Mortiere si mine sarbesti, vandute de un traficant de arme misterios catre Bangladesh, apoi transportate de un avion ucrainean care s-a prabusit in Grecia – pare a fi intriga unui thriller politic. Dar este realitatea.

In seara tarzie a zilei de 16 iulie 2022, un avion de transport ucrainean Antonov An-12 s-a prabusit in apropierea orasului Kavala, in nord-estul Greciei, ucigand toti cei opt membri ai echipajului ucrainean. Avionul decolase din orasul Nis, in sudul Serbiei, si transporta 11,5 tone de mortiere si mine de fabricatie sarba.

Persoana care se afla in spatele livrarii armelor ar fi Slobodan Tesic, despre care se presupune ca este unul dintre cei mai mari traficanti de arme din Balcani si o prezenta de lunga durata pe listele de sanctiuni ale SUA. Tara oficiala de destinatie a munitiilor a fost Bangladesh.

Pilotul a raportat probleme la motor la scurt timp dupa decolare, in timp ce zbura deasupra nordului Marii Egee. O aterizare de urgenta nu a mai fost posibila. Prabusirea in apropiere de Kavala a fost devastatoare, iar munitiile au continuat sa explodeze pana a doua zi.

Cel mai mare producator de arme din regiune

Accidentul a deteriorat relatiile diplomatice dintre Grecia si Serbia, pe de o parte, si Grecia si Ucraina, pe de alta parte. Se pare ca guvernul grec nu era la curent cu incarcatura si a depus proteste in ambele tari.

De asemenea, catastrofa a atras atentia asupra industriei sarbe de arme si armament, care apare in mod obisnuit pe prima pagina a ziarelor pentru coruptie si exporturi ilegale.

Serbia este unul dintre cei mai mari si mai importanti producatori de armament din Europa Centrala, o traditie care dateaza din epoca Iugoslaviei. Aflata aproape in intregime in proprietatea statului, industria este o parte importanta a economiei tarii. In ceea ce priveste oferta, Serbia are aproape de toate, de la pistoale si mine la artilerie si tancuri, si chiar sisteme de rachete, drone, avioane de lupta si echipamente electronice precum radarele.

Ministerul sarb al Apararii a estimat valoarea totala a exporturilor de arme sarbesti in 2020 la aproximativ 600 de milioane de dolari (530 de milioane de euro), o cifra care reprezinta aproximativ 3% din totalul exporturilor sarbesti pentru anul respectiv. Cu toate acestea, nu sunt disponibile cifre fiabile.

Cei mai importanti cumparatori de arme si echipamente militare sarbesti sunt Emiratele Arabe Unite, Cipru, SUA, Bulgaria si Arabia Saudita. Clientii  acopera intreaga lume si se pare ca producatorul nu este pretentios cu privire la persoanele carora le vinde, a declarat politologul Vuk Vuksanovic, de la Centrul pentru Politici de Securitate din Belgrad.

„Statul sarb vrea cu adevarat sa stoarca fiecare dinar posibil din aceasta industrie”, a declarat el pentru DW. „Totusi, linia rosie este ca tarile de destinatie a exporturilor nu trebuie sa fie sub incidenta sanctiunilor ONU si nu trebuie sa se afle intr-un conflict armat.”

Cu toate acestea, a spus Vuksanovic, Serbia „nu respecta intotdeauna aceste reguli”.

In realitate, in ultimele doua decenii, natiunea din Balcanii de Vest a exportat in mod repetat arme in zone de razboi si de conflict si le-a livrat in tari care se aflau sub embargo asupra armelor.

In toamna anului 2019, s-a dezvaluit ca armele sarbesti au ajuns in mainile islamistilor militanti din Yemen prin intermediul Arabiei Saudite. In vara anului 2020, armata Azerbaidjanului a descoperit arme sarbesti care fusesera vandute Armeniei si care ajunsesera in regiunea disputata Nagorno-Karabah. Iar in luna februarie a acestui an, o retea de jurnalisti de investigatie sarbi a descoperit ca arme sarbesti fusesera livrate in Myanmar chiar si dupa lovitura de stat militara din februarie 2021.

Sanctiuni pentru un traficant de arme

Barbatul al carui nume apare in mod repetat in legatura cu afacerile ilegale cu arme sarbesti este Slobodan Tesic. In varsta de 64 de ani, acesta se ocupa de zeci de ani de afacerile cu arme din Balcani. Din 2003 pana in 2013, el a figurat pe o lista de sanctiuni americane pentru ca a livrat ilegal arme in Liberia. In decembrie 2017, i-au fost impuse din nou sanctiuni pentru numeroase tranzactii ilegale cu arme. Acestea raman in vigoare si in prezent si includ, printre altele, o interdictie de calatorie si confiscarea activelor sale din SUA. Oficialii americani se refera la el ca fiind cel mai mare traficant de arme si munitii din Balcani.

Tesic se afla, de asemenea, in centrul mai multor afaceri de coruptie in cadrul industriei sarbe de armament, inclusiv ceea ce este cunoscut sub numele de scandalul exporturilor Krusik, care a iesit la iveala in toamna anului 2019. Companiile apartinand lui Tesic ar fi cumparat produse de la producatorul de arme de stat Krusik cu mult sub pretul pietei, apoi le-au vandut la un pret mult mai mare in strainatate – chiar daca compania de stat Yugoimport SDPR este responsabila pentru gestionarea afacerilor internationale cu arme ale Serbiei.

Bani pentru presedinte?

Transferurile de bani catre partidul de guvernamant al presedintelui Aleksander Vucic, Partidul Progresist Sarb (SNS), ar fi facut, de asemenea, parte din tranzactiile comerciale dintre companiile de stat producatoare de arme si firmele private. Tesic este unul dintre cei mai mari donatori ai SNS. Potrivit presei sarbe, el are si un pasaport diplomatic.

Se spune ca tatal actualului ministru sarb al Apararii, in prezent decedat, ar fi fost implicat de ani de zile in tranzactii similare cu arme, lucru pe care atat Vucic, cat si ministrul, Nebojsa Stefanovic, l-au negat in mod constant.

Nu este surprinzator faptul ca numele lui Tesic a aparut in legatura cu livrarea de arme catre Bangladesh si cu accidentul aviatic. Se pare ca el se afla in spatele Valir DOO, compania care a fost oficial responsabila de aceasta afacere. Tesic nu a facut niciun comentariu public cu privire la evenimente sau la acuzatiile care i se aduc.

Belgradul face echilibru

Exista, de asemenea, speculatii cu privire la faptul ca armele nu erau de fapt destinate deloc Bangladeshului, ci Ucrainei. Atat ministrul apararii Stefanovic, cat si directorul companiei ucrainene Meridian, care detinea avionul doborat, au negat acest lucru.

Insa Vuksanovic considera ca raman intrebari importante. „Publicul este dator sa primeasca un raspuns cu privire la motivul pentru care un avion ucrainean transporta arme sarbesti chiar acum, in timp ce pe teritoriul ucrainean are loc un conflict international major”, a declarat el.

Politologul vede in aceasta afacere o expresie a politicilor de „balansoar” ale Belgradului , care incearca sa se echilibreze intre diferite puteri internationale majore.

„Acest lucru ar insemna, pe de o parte, munitii secrete pentru Ucraina, pentru a multumi Occidentul”, a spus el. „Pe de alta parte, se fac concesii Rusiei de catre Serbia. Toate acestea fac parte din comportamentul elitelor de la Belgrad, din echilibristica lor intre diferite puteri internationale pentru a-si cumpara servicii in schimb. Pentru Serbia, intrebarea este acum daca aceste politici se vor prabusi la un moment dat, deoarece una dintre aceste puteri este suparata.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: