Armata americana taie mii de posturi. Restructurarea are legatura cu posibile viitoare razboaie: „Vrem sa fim pregatiti pentru operatiuni de lupta pe scara larga”

externe

Pentagon

Armata americana isi reduce efectivele cu aproximativ 24.000 de oameni, adica aproape 5%, si se restructureaza pentru a fi mai bine pregatita sa lupte in urmatorul razboi major,  relateaza Associated Press.

Reducerile se vor face in principal in cazul posturilor neocupate, dar si in cazul posturilor legate de contrainsurgenta, care s-au umflat in timpul razboaielor din Irak si Afganistan, dar care nu mai sunt la fel de necesare in prezent. Aproximativ 3.000 de posturi vor fi reduse din fortele de operatiuni speciale ale armatei.

In acelasi timp, insa, restructurarea va adauga aproximativ 7.500 de soldati in alte zone critice, inclusiv unitati de aparare antiaeriana si de combatere a dronelor si cinci noi forte operative in intreaga lume cu capacitati sporite de atac cibernetic, de informatii si de atac cu raza lunga de actiune.

Secretarul american pentru Armata, Christine Wormuth, a declarat ca ea si generalul Randy George, seful armatei, au lucrat pentru a diminua numarul de locuri neocupate.

„Ne indepartam de contraterorism si contrainsurgenta. Vrem sa fim pregatiti pentru operatiuni de lupta pe scara larga”, a declarat Wormuth reporterilor.

Decizia reflecta realitatea ca, de ani de zile,  mii de posturi din armata sunt vacante. In timp ce armata, asa cum este structurata in prezent, poate avea pana la 494.000 de soldati, numarul total de soldati activi in acest moment este de aproximativ 445.000. In cadrul noului plan, obiectivul este de a aduce in urmatorii cinci ani suficienti soldati pentru a ajunge la un nivel de 470.000.

Revizuirea vine dupa doua decenii de razboi in Irak si Afganistan, care au fortat armata sa se extinda rapid si dramatic pentru a completa brigazile trimise pe frontul de lupta. Aceasta a inclus o misiune masiva de contrainsurgenta pentru a lupta impotriva Al-Qaida, a talibanilor si a gruparii Stat Islamic.

De-a lungul timpului, accentul armatei s-a mutat pe competitia din partea unor adversari precum China si Rusia, precum si pe amenintarile din partea Iranului si a Coreei de Nord. Iar razboiul din Ucraina a aratat necesitatea de a pune un accent mai mare pe sistemele de aparare antiaeriana si pe abilitatile de inalta tehnologie atat pentru a utiliza cat si pentru a contracara dronele aeriene si maritime.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: